Vakantie Afrika: Verantwoordelijk Op Reis Naar De Afrikaanse Landen, Inentingen, Safari’s En Meer!

Karibu Africa! Welkom in Afrika! In dit artikel maak je kennis met de betoverende wereld van Afrika, een continent dat bekend staat om haar ongerepte schoonheid en culturele diversiteit. Wij nemen je mee naar een aantal van onze favoriete landen in Oost- en Zuidelijk Afrika. Welk land gaat jouw hart veroveren?

Inhoud

Jouw vakantie naar Afrika: ontdek Oost- en Zuidelijk Afrika!

Wil jij op rondreis door Afrika? Wij zijn smoorverliefd op dit continent, en dan in het bijzonder op de negen landen waar wij off the beaten track reizen organiseren. Weg van de gebaande paden en toeristische hotspots om zo tijdens een vakantie naar Afrika de meest waardevolle en authentieke herinneringen te creëren.

Vakantie Afrika: maak je klaar voor epische uitzichten en ongerepte safariparken

Een reis naar Afrika biedt een combinatie van rijke geschiedenis, landschappen zoals je ze nog nooit eerder hebt gezien en een lokale bevolking die jou als reiziger met open armen ontvangt. Van epische uitzichten tot de meest ongerepte safariparken: ga met ons mee op een onvergetelijke reis naar Kenia, Zuid-Afrika, Tanzania, Namibië, Botswana, Mozambique, Rwanda of Oeganda, waar geschiedenis, natuurlijke pracht en unieke ervaringen samenkomen.

Charles Steph

De 54 Afrikaanse landen

Vergeet het stereotype van Afrika als één groot land; dit uitgestrekte continent omvat 54 landen en heeft een oppervlakte van maar liefst 30.370.000 km² – ruim 700 keer groter dan Nederland! Genoeg landen in Afrika dus om te ontdekken, maar wij hebben ons gefocust op negen landen waar wij authentieke experiences en reizen hebben ontwikkeld om jou de Afrika-reis van je leven te geven.

Welke landen zijn er allemaal in Afrika? Hier is een lijstje!

Wij willen best een lijstje maken met alle Afrikaanse landen, maar een lijst met alle 54 landen in Afrika wordt erg lang. Daarom hebben wij hier een lijst voor jou met de negen landen waar wij authentieke reizen organiseren:

Oost-Afrika

  1. Kenia
  2. Tanzania
  3. Oeganda
  4. Rwanda

Zuidelijk-Afrika

  1. Botswana
  2. Namibië
  3. eSwatini
  4. Mozambique
  5. Zuid-Afrika

Wat is het beste vakantieland in Afrika?

Tja… wat is het beste land in Afrika? Dat is natuurlijk enorm subjectief. Dat is net als proberen uit te vogelen welke cocktail het beste is – hangt helemaal af van je smaak en voorkeuren! Afrika is enorm divers en elk land heeft wel iets wat het uniek maakt. Sommige mensen geven de voorkeur aan landen met een rijke geschiedenis, terwijl anderen blij worden van sprookjesachtige landschappen en een culturele mix.

Een lijstje met Afrikaanse landen die allen iets super unieks hebben

Om jou alvast wat inspiratie te geven over welk land je voor welke smaak moet hebben, is hier een lijstje met vier landen die allen iets super unieks hebben:

  1. Rwanda: Echt een voorbeeld van een land met een rijke, maar heftige geschiedenis!. Dit land is een toonbeeld van vooruitgang, veiligheid en natuurbescherming. En ook niet geheel onbelangrijk: Rwanda is een netjes georganiseerd land!
  2. Namibië: Behoor jij tot de groep die wild wordt van sprookjesachtige landschappen? Say no more! Namibië is echt uniek in haar uitgestrekte woestijnen en kustlijnen zoals je ze nooit eerder hebt gezien. Voor zover je kan kijken zie je alleen maar unieke landschappen: het alleen op de wereld gevoel is hier absoluut gegarandeerd!
  3. Oeganda: Het is net Lingo met GROEEEN: De parel van Afrika roept! Bereid je voor op het ontmoeten van de imposante berggorilla’s in het Bwindi Impenetrable National Park, een boottocht op het prachtige Victoriameer, en spannende safari’s in de savannes van Queen Elizabeth National Park. Oeganda zal je zeker betoveren met zijn groen, groener, groenste ongerepte schoonheid.
  4. Kenia: Hakuna Matata! Welkom in onze thuisbasis en het land van de Masai Mara, waar het wild in overvloed is en de savannes je ziel laten dansen. Maak een spannende safari om de Big 5 te spotten, wandel door de historische straten van Lamu Island en ga voor een culturele onderdompeling terwijl je door de straten van Nairobi Town struint. Kenia is jouw absolute go-to als je van diversiteit en cultuur houdt.

Pssst…Ben je benieuwd wat Zuid-Afrika, Tanzania, Botswana en Mozambique zo uniek maakt? Check de landenpagina’s!

De geschiedenis van Afrika

Zoals eerder al genoemd, is Afrika een enorm continent. Er is super veel te vertellen over de geschiedenis van Afrika, maar elk land heeft natuurlijk weer zijn eigen historie. Hieronder is een beknopt overzicht van de geschiedenis van Namibië, Botswana, Zuid-Afrika, Mozambique, Kenia, Tanzania, Rwanda, Oeganda en eSwatini.

De geschiedenis van Kenia - Kolonisatie UK & de Mau Mau

Kenia heeft een boeiende geschiedenis die net zo divers is als zijn wilde dieren. Na de kolonisatie door Groot-Brittannië in de late 19e eeuw streed het land onder leiding van onder andere de Mau Mau vrijheidsstrijders voor onafhankelijkheid en werd het in 1963 een zelfstandige natie. Kenia heeft politieke stabiliteit gekend, maar is net als alle andere landen ook bekend met uitdagingen, zoals etnische spanningen.

De geschiedenis van Tanzania - Een samenvoeging van twee landen

Tanzania heeft een fascinerende geschiedenis. Het land was een Duitse kolonie tot het einde van de Eerste Wereldoorlog, waarna het onder Brits mandaat kwam. In 1964 werden Tanganyika en Zanzibar samengevoegd tot Tanzania. Tanzania heeft een reputatie opgebouwd van politieke stabiliteit en bevordert de eenheid tussen de verschillende etnische groepen.

De geschiedenis van Oeganda - Een rollercoaster van politieke ups en downs

Oeganda heeft ook een turbulente geschiedenis. Na de onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1962 was het een rollercoaster van politieke ups en downs door politieke instabiliteit en militaire regimes, waaronder die van Idi Amin. Ze hebben gevochten tegen rebellen en gewapende conflicten, maar zijn erin geslaagd om economisch te groeien en wat stabiliteit te krijgen.

De geschiedenis van Rwanda: een gruwelijk dieptepunt in de geschiedenis

Rwanda is een land met een intense geschiedenis. Ze waren onder Belgische invloed tot de onafhankelijkheid in ’62. Maar daarna kwamen er duistere tijden met politieke onrust en geweld. Het dieptepunt was de gruwelijke genocide tegen de Tutsi in ’94 waar honderdduizenden mensen het leven lieten. De herdenkingsplaats voor al deze slachtoffers is enorm imposant en indrukwekkend en absoluut een bezoek waard wanneer je een reis naar Rwanda wilt maken – vraag hier zeker naar bij jouw Travel Consultant.

De geschiedenis van Mozambique - Een comeback na een langdurende burgeroorlog

Mozambique, een verhaal van Portugese roots en een hobbelige weg naar stabiliteit. Ze hebben hun vrijheid gepakt in ’75, maar toen begon de burgeroorlog. Donkere tijden van conflict en politieke instabiliteit. Gelukkig is het geweld gestopt in ’92 en sindsdien heeft Mozambique een comeback gemaakt met economische groei en een bloeiende mijnbouw- en gasindustrie.

De geschiedenis van Namibië - Voorheen bekend als Zuidwest-Afrika

Namibië is een land met een verleden vol opstand. Dit land werd tot 1990 gekoloniseerd door Zuid-Afrika en stond bekend als Zuidwest-Afrika. Het land heeft een geschiedenis van gewapend verzet tegen de koloniale overheersing, voornamelijk geleid door de Namibische Onafhankelijkheidsstrijd. Na de onafhankelijkheid zijn ze uitgegroeid tot een stabiel democratisch land met een sterke toeristenindustrie en natuurlijke rijkdommen waar je u tegen zegt.

De geschiedenis van Botswana - Het beste kindje van de geschiedenisklas

Dit land in het zuiden van Afrika is het beste kindje van de klas als het aankomt op geschiedenisles. Na het verkrijgen van onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk in 1966, heeft Botswana zich ontwikkeld tot een van de meest welvarende landen in Afrika. Ze hebben diamanten gevonden en die goed gebruikt, er is geïnvesteerd in onderwijs en dit land is groot fan van democratie. Dat is de reden waarom ze zo welvarend zijn geworden!

De geschiedenis van eSwatini - Voorheen Swaziland & een uniek koninklijk systeem

eSwatini heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Het land was een onafhankelijk koninkrijk, ooit bekend als Swaziland, voordat het onder Britse bescherming kwam in 1906. In 1968 werd Swaziland volledig onafhankelijk. Het land heeft een uniek koninklijk systeem en staat bekend om zijn rijke traditionele cultuur en kleurrijke festivals. eSwatini streeft nog steeds elke dag naar economische ontwikkeling en behoud van culturele tradities.

De geschiedenis van Zuid-Afrika - Kolonisatie Nederland & Nelson Mandela

Zuid-Afrika heeft een complexe geschiedenis. Het land werd gekoloniseerd door de Nederlanders en later overgenomen door de Britten. Het tijdperk van apartheid, een systeem van raciale segregatie en discriminatie, domineerde het land voor decennia. In 1994 werd Zuid-Afrika een democratische natie met de afschaffing van apartheid en de verkiezing van Nelson Mandela als de eerste zwarte president.

Op vakantie naar Afrika: hoe veilig zijn de Afrikaanse landen?

Wij begrijpen dat jij zorgeloos en zonder stress om ziektes en veiligheid op vakantie wilt gaan. Gelukkig zijn wij on the ground in een groot aantal landen in Afrika en kunnen wij garanderen dat de meeste stereotypes over veiligheid in Afrika niet waar zijn. Hieronder vind je een overzicht met meer informatie over de veiligste landen in Afrika waar wij reizen organiseren.

Een overzicht van veilige Afrikaanse landen

De veiligheid in Oeganda

Over het algemeen is Oeganda een heel veilig land en de mensen zijn er ook behulpzaam en vriendelijk. Alleen is Oeganda op dit moment niet de beste bestemming voor mensen uit de LGBTQIA+ community die graag in het openbaar hun liefde willen uiten. Het tonen van affectie is sowieso niet super gebruikelijk in Oeganda – wat je seksualiteit ook is. Dus zolang je hier rekening mee houdt, is er niets waar jij je zorgen over hoeft te maken.

De veiligheid in Botswana en Namibië

Deze landen lijken erg veel op elkaar qua veiligheid. Deze landen zijn beide on the go super veilig, evenals in de parken en buiten de steden om. De steden kunnen wat onveiliger zijn, maar zolang jij je gezonde verstand gebruikt is het niet nodig om de stress-kip mee te nemen op reis.

De veiligheid in Rwanda

Rwanda is over het algemeen een veilige reisbestemming, maar de grens met Congo is minder veilig vanwege mogelijke gewelddadige incidenten. Over het algemeen is de criminaliteit laag in Rwanda, maar blijf wel voorzichtig met je spullen natuurlijk.

De veiligheid in Mozambique

Ook in Mozambique zijn de steden wat minder veilig, maar buiten de steden om is dit land echt super veilig en relaxt. Niets om je zorgen om te maken!

De veiligheid in Zuid-Afrika

Over het algemeen is Zuid-Afrika veilig voor toeristen. Met name de toeristische gebieden zijn echt gewoon veilig, maar het is uiteraard belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving en de aanbevelingen van de lokale autoriteiten op te volgen. Zorg ervoor dat je waardevolle spullen veilig opbergt, vermijd afgelegen gebieden ‘s nachts en wees voorzichtig met het tonen van dure bezittingen.

De veiligheid in Kenia

Kenia is net als de andere landen overall een veilige bestemming. Loop niet alleen over straat na zonsondergang en vermijd afgelegen gebieden zonder een gids. Daarnaast is het ook niet handig om met je telefoon los in de hand over straat te lopen in bijvoorbeeld CBD, ofwel het Central Business District in Nairobi.

Naar welke Afrikaanse landen kan ik met mijn kinderen?

Al onze bestemmingen zijn veilig voor kinderen, maar sommige landen zijn niet zo leuk voor kinderen. Zo zijn Namibië en Botswana voornamelijk geschikt voor koppels en raden wij Mozambique niet aan wanneer jij wilt reizen met jongere kinderen. De andere landen zijn veel leuker voor kinderen, maar houd wel rekening met het verkeer! Deze kan namelijk wat chaotisch zijn, vooral in de steden. Wees voorzichtig bij het oversteken van de weg en zorg ervoor dat je kind altijd een gordel draagt of dat je een goedgekeurd autostoeltje huurt.

Is het veilig om zelf te rijden in Afrika?

Zoals we hierboven al noemden kan het verkeer in Afrikaanse landen wat chaotisch zijn, maar er zijn genoeg landen die zich goed lenen voor een selfdrive avontuur. Namibië en Botswana zijn zelfs perfect voor een selfdrive! Zolang je geen stresskip bent, niet angstig achter het stuur gaat zitten en er geen problemen mee hebt om zelf een aantal uur achter het stuur te zitten, zijn de meeste Afrikaanse landen veilig om zelf te rijden. Mocht jij twijfelen over jouw reisbestemming, vraag dan zeker aan de Travel Consultant om meer informatie.

Op vakantie naar Afrika: Vaccinaties en Malaria

Nu we het toch over veiligheid hebben: ook niet geheel onbelangrijk om te bespreken zijn de verplichte inentingen en risico’s op malaria. Hieronder geven wij een klein overzicht van de verplichte vaccinaties, aanbevolen vaccinaties en de malaria-risicogebieden. Houd wel rekening met het feit dat wij een reisorganisatie zijn die graag jouw reis naar Afrika verzorgt, maar geen gezondheidsinstelling. Voor meer informatie over inentingen en malaria, raadpleeg altijd de website van de GGD.

Connectie met de cultuur: De perfecte reisbestemming voor een homestay

Kenia leent zich perfect voor een eco-friendly reis, het is namelijk de perfecte bestemming voor een homestay: de experience waar je een echte connectie aangaat met de lokale cultuur. Zo kan je bijvoorbeeld een nachtje slapen bij Mama Rose. Een échte Keniaanse powervrouw, die speciaal voor Charlie’s Travellers haar huishouden openstelt als homestay. Partnerships aangaan met locals vinden wij heel belangrijk, want dit draagt bij aan het sociale en economische welzijn van de gemeenschap.

Daarnaast is het een mega authentieke ervaring: samen koken, wandelen op haar shamba’s en kletsen in de keuken met de hele familie.Wie gaat er nu nog in een dertien-in-een-dozijn hotelletje bivakkeren, wanneer er zo’n pure Afrika-experience te kiezen is?


Wist je dat…
…malaria-muggen zich voornamelijk voelen aangetrokken tot donkere kleding? Een goede voorzorgsmaatregel is dus om donkere kleding alvast thuis te laten. 😉

Hoe erg is malaria in Afrika?

Malaria is iets wat altijd kan voorkomen in Afrikaanse landen, maar angstig zijn is echt niet nodig wanneer je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Zorg er voor dat je medicatie meeneemt, gooi een fles DEET in je koffer en neem eventueel een klamboe mee wanneer je naar gebieden gaat waar er een hoger risico op malaria is. Echter raden wij een bezoek aan Mozambique wel af wanneer je op reis gaat met jonge kinderen. Jouw Travel Consultant kan meer informatie geven over de high-risk malariagebieden.

In welke delen van Zuidelijk Afrika komt malaria voor?

Malaria komt voor in bepaalde delen van Botswana, Namibië en in mindere mate in Zuid-Afrika, maar de verspreiding en het risico kunnen variëren binnen deze landen. Hier zijn de algemene richtlijnen:

Malaria in Botswana

Malaria komt vooral voor in het noorden van Botswana, met name in de districten Chobe, Ngamiland en het noordoostelijke deel van het Central District, inclusief het Moremi Game Reserve. In de rest van het land, inclusief de hoofdstad Gaborone, is het risico op malaria laag.

Malaria in Namibië

De meeste toeristische bestemmingen in Namibië, zoals Windhoek, Swakopmund, Sossusvlei en Etosha National Park, zijn malariavrij. Er zijn een aantal noordelijke regio’s, zoals de Kavango-regio en de Caprivi Strip, waar wel een laag risico is.

Malaria in Zuid-Afrika

In Zuid-Afrika is het risico op malaria beperkt tot bepaalde gebieden in het noordoosten van het land, met name in de provincies Mpumalanga (inclusief het Kruger National Park en de omliggende gebieden) en Limpopo. De meeste andere toeristische bestemmingen in Zuid-Afrika, zoals Kaapstad, Johannesburg en Durban, hebben een verwaarloosbaar risico op malaria.

Malaria in Mozambique

Zoals eerder gezegd raden wij een bezoek aan Mozambique af wanneer je van plan bent om met het jonge kroost op reis te gaan. De reden hiervoor is de malaria-mug die maar wat graag rond zoemt in dit land. Het grootste risico op malaria doet zich voor in de noordelijke en centrale delen van Mozambique, voornamelijk in de provincies Cabo Delgado, Nampula, Niassa, Zambezia, Tete en Sofala. Deze regio’s hebben een hogere incidentie van malaria, met name tijdens het regenseizoen (ongeveer november tot april).

In welke delen van Oost-Afrika komt malaria voor?

Ook in Kenia, Tanzania, Rwanda en Oeganda komt malaria voor. Voornamelijk rond laaggelegen gebieden welke omgeven zijn met veel water. Hier zijn de algemene richtlijnen:

Malaria in Kenia

Die kustlijn van Kenia is natuurlijk geweldig, maar ook de muggen vinden dit een heerlijke bestemming om hun tijd door te brengen. Wanneer jij dus naar een Keniaanse kustplaats gaat, zorg dat je altijd genoeg DEET meebrengt en eventueel malariapillen slikt. In de hoger gelegen gebieden zoals Nairobi en Mount Kenya hoef jij je minder zorgen te maken.

Malaria in Tanzania

Malaria komt het meest voor in Tanzania in de laaglandgebieden langs de kust, de meeste delen van Zanzibar, en in het noordoosten en zuidoosten van het land. In de hooglanden, zoals Arusha en de omgeving van de Kilimanjaro, is het risico op malaria veel lager.

Malaria in Rwanda

Malaria komt met name in het oosten en noordoosten van het land het meest voor. In de omgeving van de stad Kigali en de Virunga-vulkanenregio, is het risico op malaria veel lager. Gebruik van muskietennetten en het innemen van anti-malariamedicatie, wordt trouwens in Rwanda nog steeds zeer aanbevolen, zelfs in gebieden met een lager risico.

Malaria in Oeganda

Van de landen in Oost-Afrika, komt malaria het meeste voor in Oeganda. Vooral in de noordelijke, oostelijke en westelijke regio’s van het land, waaronder gebieden zoals Gulu, Kitgum, Jinja en Kabale en rondom Lake Victoria is het risico hoger. Maar nog steeds hoef jij met de juiste voorzorgsmaatregelen echt nergens angstig voor te zijn. Wederom is het risico in de hoger gelegen gebieden, zoals Kampala en de regio rond Lake Bunyonyi, wel wat lager.

Welke vaccinaties heb ik nodig voor mijn reis naar Afrika?

Welke vaccinaties jij nodig hebt voor jouw rondreis door Afrika, hangt af van welk land je gaat bezoeken. Het is sowieso verstandig om een voorraadje malariapillen mee te nemen, zodat je deze altijd bij de hand hebt in het uitzonderlijke geval dat je wordt geprikt door de malaria-mug. Daarnaast zijn de volgende inentingen verplicht of zeer aanbevolen:

Verplichte vaccinaties in Afrika

Het zal je verbazen, maar er zijn maar twee verplichte vaccinaties wanneer je afreist naar Afrika. Wil jij een reis maken naar Oeganda? Dan is de Gele Koorts inenting verplicht. Voor jouw bezoek naar Mozambique moet je sowieso gevaccineerd zijn tegen DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

Aanbevolen vaccinaties in Afrika

Voor de rest van de landen geldt dat er een aantal aanbevolen- en persoonsgebonden vaccinaties zijn. Dit zijn voornamelijk de inentingen tegen Gele Koorts, Hepatitis A en DTP. Check bij de GGD welke vaccinaties je moet hebben voor jouw reis naar Zuid-Afrika, Botswana, Namibië, Mozambique, Kenia, Oeganda, Tanzania en Rwanda.

Gele boekje

Review: De travel story van familie Eijsvoogel in Oeganda

Natuurlijk zijn wij als ambassadeurs van Charlie’s Travels ervan overtuigd dat we een onvergetelijke reis op maat naar Afrika voor jou kunnen maken. Maar hoe denken voorgaande reizigers hierover? De familie Eijsvoogel ging voor de derde keer met ons op reis naar Afrika en dit keer werd de hele reis vastgelegd middels een Travelstory. Het begon allemaal met een lustrumreis, gevolgd door een motorsafari en nu een familievakantie.

“Dieper het zuiden in naar Bwindi, the Impenetrable Forest. Op naar de gorilla trekking! Natuurlijk een van de geplande highlights en in het echt was het minstens zo indrukwekkend als in ons hoofd! Zo bijzonder om een uur lang met gorilla’s te zijn; ze zaten erg dichtbij, dus we hoefden nog geen 15 minuten te zoeken en hebben vervolgens een uur lang met hen in de jungle gelopen! Wat erg leuk was, was dat dit de enige groep was die die dag ging (er gaat blijkbaar maar één groep van max. 8 personen per keer), dus dat maakt dat je geen anderen tegenkomt en het extra speciaal is voor de kleine groep waarmee je bent. Ook de lodge waar we hier verbleven, Mount Gahinga Lodge, was fantastisch! Hele mooie kamers, heel erg lekker gegeten en een complimentary massage voor iedereen die daar zin in had – wat wil je nog meer?”

Eerlijke reviews van onze reizigers

Wij zijn super trots op de travelstories die onze reizigers voor ons hebben geschreven. Zij delen alles over hun avonturen tijdens een reis naar Afrika. Deze verhalen geven een goed beeld van wat je kunt verwachten tijdens een reis met ons: het ontdekken van de ongerepte natuur, het verkennen van de lokale cultuur en het opdoen van unieke ervaringen die je nergens anders zult vinden.

Ontdek de diversiteit van Afrika met dit lijstje van meest geboekte experiences

Er is zoveel te doen tijdens jouw rondreis naar Afrika, dat je soms door de baobab-bomen het bos niet meer ziet. Om jou alvast een eindje op weg te helpen, hebben wij hier een lijstje met de meest geboekte experience in Oeganda, Namibie en Mozambique.

1. De gorilla-trekking in Oeganda

Familie Eijsvoogel ging jou al voor met de gorilla-trekking en met hen nog veel meer reizigers. De gorilla-trekking is namelijk ons meest geboekte experience in Oeganda! De gorilla’s kan je op twee plekken in Oeganda zien; namelijk het Bwindi National Park en Mgahinga National Park. In de ochtend meld je je bij de gate ‘Uganda Wildlife Authority’, waar je een briefing krijgt over de dag. Ook ontmoet je daar je ranger die de groep door het dichte woud gaat begeleiden. Eenmaal begonnen aan de trekking, kan het zijn dat je de gorilla’s binnen een uur vindt maar soms kan je ook een hele dag onderweg zijn. Eenmaal aangekomen bij de gorilla’s krijgen jullie een uur de tijd om de gorilla’s van dichtbij te bewonderen in hun natuurlijke habitat.

Aan deze uitzonderlijke experiences hangt wel een wat hoger prijskaartje, maar dit geld wordt allemaal ingezet voor de conservancy en komt dus zeker ten goede. Alle voorgaande boekers vonden dit een investering die het geld meer dan waard is! Klets vooral met je Travel Consultant over hoe het precies wordt ingezet.

2. Pomene Nature Reserve: een ECHTE hidden gem in Mozambique

Hier heb je het rijk bijna voor jezelf! Laat je betoveren door de rust en ontspanning in een knus kamp, nadat je dag vol avontuur je heerlijk rozig heeft gemaakt. Smul van verrukkelijke verse zeevruchten, duik in kraakheldere wateren voor een magische snorkelervaring en ontdek adembenemende stranden waar je heerlijk kunt wegdromen.

De Sossusvlei te voet verkennen in Namibië

De Sossusvlei is omgeven door duinen in alle richtingen: dit zijn de hoogste duinen ter wereld en de beklimming ervan is een hoogtepunt van elke reis naar Namibië. Ga vroeg naar het Namib-Naukluft Park (ingang Deadvlei)! Als je de Deadvlei bezoekt, word je meegenomen naar een andere wereld tussen de duinen waar de eeuwenoude dode bomen iets griezeligs en magisch presenteren. De wandeling vanaf de parking duurt ongeveer 15 minuten en dan, over de top van een heuvel, vang je de eerste glimp op van de grote gebleekte witte kleipan met de 700 jaar oude, dode, zwarte bomen die uitsteken en die langs de oranje duinen naar de blauwe hemel reiken.

DIRECT REISADVIES OP MAAT ONTVANGEN!

Slaap lekker: een lijstje met onze favoriete lodges in Afrika!

Tijdens jouw vakantie wil je natuurlijk niet alleen van de adembenemende landschappen, diverse culturen en wilde dieren genieten, maar ook van een heerlijke nachtrust 😉 Daarom hebben we onze landenexperts gevraagd naar hun favoriete slaapplekken in Afrika. Hieronder een lijstje met de favoriete slaapplek per reisbestemming!

Maar lekker slapen kan op veel meer plekken! Check alvast de uitgebreide pagina’s van Zuid-Afrika, Kenia en Tanzania voor onze top 3 slaapplekken van deze landen en blijf onze website in de gaten houden voor de top 3 van onze andere reisbestemmingen.

De cultuur in Afrika: wat kan je verwachten?

Afrika is een continent vol diversiteit, rijke tradities en herbergt een buitengewone culturele schat. De Afrikaanse cultuur is een weerspiegeling van de geschiedenis, tradities en het dagelijks leven van de diverse bevolkingsgroepen die het continent bewonen. Elk land heeft zo weer zijn eigen cultuur en tradities, maar daar vertalen we je graag meer over op onze specifieke landenpagina’s. We vertellen je alvast in het kort wat je in zijn algemeen aan cultuur kan verwachten wanneer jij op vakantie gaat naar Afrika.

Muziek & tradities: een snelle samenvatting van de Afrikaanse cultuur

De cultuur in Afrika is als een levendig mozaïek van communities die bruisen van energie en met veel respect voor verschillende tradities. Beeld je maar eens in: trommels die het ritme van het leven aangeven, dansers die over de vloer zwieren als ware acrobaten, en muziek die je nog in je hart voelt trillen. Dat is Afrika ten voeten uit! Of je nu bij een bruiloft, een oogstfeest of gewoon een spontane bijeenkomst bent, je zult jezelf vinden te midden van een opzwepende symfonie van muziek en bewegingen.

Welke stammen zijn er in Afrika? Een lijstje met de bekendste stammen!

Er zijn echt ontelbaar veel stammen in Afrika. Daarom hier een lijstje met de grootste en bekendste stammen per land:

1. De bekendste stammen in Zuid-Afrika

De bekendste stammen in Zuid-Afrika zijn de Zulu en de Xhosa. De Zulu-stam staat bekend om hun krijgshaftige tradities, kleurrijke kleding en zang- en dansoptredens. De Xhosa-stam staat bekend om hun unieke taal, besnijdenisrituelen en de beroemde zang- en dansstijl.

2. De bekendste stammen in Kenia

De bekendste stammen in Kenia zijn de Masai en de Kikuyu. De Masai-stam staat bekend om hun semi-nomadische levensstijl, kleurrijke kleding en hun tradities van veehouderij en veeteelt. De Kikuyu-stam is de grootste etnische groep in Kenia en staat bekend om hun landbouwpraktijken en gemeenschapsgerichte waarden.

3. De bekendste stammen in Mozambique

De bekendste stammen in Mozambique zijn de Makonde en de Tsonga. De Makonde-stam staat bekend om hun houtsnijkunst en uitgebreide mythologie, terwijl de Tsonga-stam bekend staat om hun muzikale tradities, met levendige dansen en ritmische muziek als belangrijke elementen van hun cultuur.

4. De bekendste stammen in Tanzania

De bekendste stammen in Tanzania zijn de Sukuma en – net als in Kenia – de Masai. De Sukuma-stam is de grootste etnische groep in Tanzania en staat bekend om hun landbouwpraktijken, traditionele dansen en kleurrijke kleding.

5. De bekendste stammen in Namibië

De bekendste stammen in Namibië zijn de Himba en de San (Bosjesmannen). De Himba-stam is bekend om hun kenmerkende uiterlijk met rode oker-bedekte huid en traditionele levensstijl. De San-stam, een van de oudste inheemse volkeren van zuidelijk Afrika, staat bekend om hun jacht- en verzameltradities en unieke kliktaal

6. De bekendste stammen in Oeganda

in Oeganda zijn de Baganda, de Acholi en de Karamojong de bekendste stammen. De Baganda-stam is de grootste etnische groep en staat bekend om hun koninkrijk, culturele dansen en muziek. De Acholi-stam heeft een rijke traditie van muziek en dans, terwijl de Karamojong-stam bekend staat om hun veehouderij en krijgshaftige tradities.

7. De bekendste stammen in Botswana

De bekendste stammen in Botswana zijn de Tswana (Batswana) en – net als in Namibie – de San. De Tswana-stam vormt de grootste etnische groep in Botswana en staat bekend om hun traditionele dansen, muziek en ambachten.

 

8. De bekendste stammen in Rwanda

In Rwanda zijn de bekendste stammen de Hutu, Tutsi en Twa. De Hutu-stam vormt de grootste etnische groep en de Tutsi-stam is historisch gezien geassocieerd met veehouderij en leiderschap. De Twa-stam, ook wel bekend als de “Pygmeeën”, heeft een rijke traditie van jagen en verzamelen, met een sterke band met het bos en de natuur.

Wat is typisch Afrikaans?

En wederom, diversiteit is hier het toverwoord! Afrika barst van de talen, stammen en tradities. Overal waar je kijkt, ontmoet je een nieuwe wereld. Van de elegante Masai in hun kleurrijke gewaden tot de Zulu-krijgers die je versteld doen staan met hun dans, elke etnische groep heeft zijn eigen unieke stijl en verhaal om te delen. En laten we de uitgestrekte landschappen niet vergeten; zover als je kan kijken zul je zonovergoten savannes, imposante bergen en dieren die het rijk der wildernis regeren, zien. Afrika is wat ons betreft als een sprookjesboek dat tot leven komt.

Wat eten ze in Afrika?

Nu we het toch al over dansen hebben, laat die smaakpapillen maar dansen! Eten in Afrika is niet iets wat je gewoon nodig hebt, het is ook een moment van samenkomen. In Zuid-Afrika en Oost-Afrika zijn er weer andere gewoontes, dus we splitsen deze even voor jou op.

Het eten in Zuidelijk-Afrika

In Zuid-Afrika staat de “braai” centraal. In Zuid-Afrika, Namibie en Botswana is dit voor ieder favoriet. Braai is de lokale term voor barbecue, maar het is veel meer dan dat. Het is een sociale aangelegenheid waarbij familie en vrienden samenkomen om te genieten van smaakvol gegrild vlees, verse groenten en hartige bijgerechten. Boerewors, een traditionele Zuid-Afrikaanse gekruide worst, is een absolute favoriet bij de braai. Het vlees wordt vaak gemarineerd in kruiden en specerijen en vervolgens langzaam geroosterd boven smeulende kolen. Een andere populaire keuze is sosaties, gemarineerde vlees- of kipkebabs die samen met groenten op spiesjes worden geregen. In Mozambique geven ze de voorkeur aan verse kreeft, verse garnalen en verse vis – maar Portugese kip gaat er ook zeer goed in!

Het eten in Oost-Afrika

In Tanzania, Oeganda, Kenia en Rwanda is de keuken net zo divers als de landschappen. In Tanzania en Kenia vind je gerechten zoals Ugali met Nyama Choma. Het eten in Oeganda staat bekend om de Matoke met Groundnut sauce die vaak worden geserveerd met Luwombo, een smaakvolle stoofpot van vlees, groenten en kruiden. Ook zijn ze niet vies van Grasshoppers – oftewel sprinkhanen. In Rwanda eten ze veel aardappels, cassave, mais en vis en er wordt veel waarde gehecht aan gezonde en voedzame gerechten, zoals Isombe, Ubugali en Brochettes. Als afsluiter een portie vers fruit zoals ananas, mango en watermeloen wordt in alle landen zeer gewaardeerd.

Welke taal spreken ze in Afrika?

Er worden honderden talen gesproken in Afrika, en nee – het zijn niet allemaal kliktalen. Een veelvoorkomende vraag die ik krijg wanneer mijn Nederlandse vrienden vragen hoe mijn Afrikaanse vocabulaire zich inmiddels heeft ontwikkeld. Maar welke taal spreken ze dan wel? In de meeste landen wordt er gewoon Engels gesproken, maar hier weer even een klein overzicht per land.

Welke taal spreken ze in Kenia?

In Kenia worden er verschillende talen gesproken. De twee officiële talen zijn Engels en Swahili. Engels wordt veel gebruikt, maar Swahili is een taal die door veel mensen als eerste taal wordt gesproken. Daarnaast zijn er ook een heleboel andere inheemse talen, zoals Kikuyu, Luo, Luhya en Kamba.

Welke taal spreken ze in Oeganda?

In Oeganda worden er verschillende talen gesproken, maar de meest gesproken taal is Engels. Oeganda is zelfs het best engelssprekende land in Afrika! Daarnaast wordt Luganda het meest gesproken.

Welke taal spreken ze in Rwanda?

Rwanda heeft twee officiële talen: Kinyarwanda en Engels. Kinyarwanda is de meest gesproken taal en wordt gebruikt door de meerderheid van de bevolking als moedertaal. Engels en Frans wordt ook veel gesproken en daarnaast spreken er ook nog wat mensen Swahili, maar wel echt minder.

Welke taal spreken ze in Tanzania?

In Tanzania worden er verschillende talen gesproken, maar de twee officiële talen zijn Swahili en Engels. Swahili, ook wel Kiswahili genoemd, is de nationale taal en wordt door een groot deel van de bevolking gesproken als eerste taal.

Welke taal spreken ze in Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een taalrijk land met elf officiële talen! Van Zulu en Xhosa tot Afrikaans en Engels, er is een feest van woorden. Elk heeft zijn eigen sprekers gemeenschap en wordt gebruikt in verschillende situaties, zoals onderwijs, media en bestuur. Engels wordt vaak gebruikt als de taal waarin verschillende groepen met elkaar praten.

Welke taal spreken ze in Botswana?

In Botswana is de officiële taal Engels. Het wordt gebruikt in onderwijs, handel en bestuurlijke aangelegenheden. Daarnaast wordt er ook veel Setswana gesproken, de moedertaal van de Batswana-bevolking. Setswana is wijdverspreid en wordt gebruikt in het dagelijks leven.

Welke taal spreken ze in Namibië?

In Namibië zijn er verschillende talen die worden gesproken vanwege de diversiteit aan etnische groepen. De officiële taal is Engels, maar de meest gesproken taal is Oshiwambo, dat door een groot deel van de bevolking wordt gebruikt.

Welke taal spreken ze in Mozambique:

In Mozambique worden verschillende talen gesproken vanwege de diverse etnische groepen in het land. De officiële taal is Portugees, geërfd van de koloniale periode. Daarnaast worden er ook inheemse talen gesproken, zoals Makhuwa, Tsonga, Sena en vele anderen. Deze talen worden gebruikt in het dagelijks leven, hoewel de mate van gebruik varieert afhankelijk van de regio en de etnische groepen. Maar geen zorgen, met Engels kom je ook al een heel eind hoor ;).

DIRECT REISADVIES OP MAAT ONTVANGEN!

Wat kost een reis naar Afrika?

De kosten van een reis naar Afrika zijn niet in één-twee-drie te zeggen. Het hangt af van verschillende factoren: wanneer je gaat, met wie je reist en naar welk land je gaat. Om echt een duidelijke indicatie te krijgen van de kosten voor een reis naar Afrika, kan je bij ons een prijsindicatie per land en reisgezelschap aanvragen. Zo krijg je meer info over de kosten die passen bij jouw wensen en behoeften. Laat ons je helpen een onvergetelijke reis naar Afrika te plannen zonder dat het je een arm en een been kost!

Wat kost een vliegticket naar Afrika?

Ook dit varieert weer sterk van reisperiode en bestemming. Als jij naar Oost-Afrika afreist kan je rekening houden met een vliegticketprijs vanaf 600 euro als je vliegt met een overstap. Voor een directe vlucht betaal je rond de 900 euro. Wanneer je vanaf Brussel vliegt kan je dit al heel wat kosten schelen. De prijs voor een vliegticket naar Zuid-Afrika ligt iets hoger. Een ticket naar Botswana en Namibie kost in verband met de overstap rond de 1000 euro en Mozambique ligt tussen de 600 en 1200 euro. Kijk voor de exacte prijzen vooral op Skyscanner en Kayak.

Kosten visum Afrika

Een ander belangrijk aspect bij het reizen naar Afrika is het aanvragen van een toeristenvisum. Dit kun je gemakkelijk regelen, en daar helpen wij jou graag bij. Voor sommige landen is een visum verplicht. Voor Oeganda, Kenia, Tanzania en Rwanda zijn de kosten 51 dollar, voor Mozambique betaal je 20 dollar on arrival en de andere landen brengen geen kosten in rekening voor een visum.

Azië of Afrika: wat zijn de verschillen?

Azië of Afrika als volgende reisbestemming? Het lijkt een eeuwig debat. Beide continenten zijn gigantisch en hoewel TukTuks in beide continenten een geliefd vervoersmiddels zijn, is er voornamelijk een scala aan diversiteit te bieden. Het is als een spel van Yin en Yang, een strijd tussen smaken en kleuren. Azië, met zijn wervelende chaos van markten, tempels en geurige street food en Afrika waar de ruige wildernis je uitdaagt en de adembenemende landschappen je in stilte laten staren. Pittige keus!

Azië als reisbestemming

In Azië zul je je onderdompelen in een caleidoscoop van culturen. Van de serene tempels in Thailand tot de futuristische skyline van Tokio, het is een ontdekkingstocht door eeuwenoude tradities en moderne wonderen. En het eten? Oh, het eten! Je zult je smaakpapillen betoveren met de explosie van smaken in elke hap. Maar… wij als Afrika-lovers moeten het er toch even doorpushen. In Afrika kan dit namelijk ook!

Afrika als reisbestemming

In Afrika begint het avontuur pas echt. Hier word je wakker met het gebrul van leeuwen en sta je oog in oog met olifanten die genieten van de boombladeren als ochtendsnack. In de uitgestrekte savannes van Kenia en Tanzania zul je de Great Migration meemaken, en een onderdompeling in de lokale cultuur tijdens een ontmoeting met de vriendelijke Masai-stam is onvergetelijk. Maar Afrika biedt meer dan alleen wilde dieren. Ga voor die uitdagende hike op de Kilimanjaro of Mount Meru en bezoek de tempels in Kampala. We kunnen nog meer schrijven over wat er allemaal wel niet te doen is in Afrika, maar vraag vooral een Travel Consultant om meer informatie.

Aan jou de keus: wordt het Afrika of Azië?

Azië en Afrika zijn als twee verschillende werelden, elk met zijn eigen unieke charme. Het is aan jou om te kiezen: ga je voor de kleuren en geuren van Azië, of laat je je betoveren door de ongerepte schoonheid van Afrika? Wij weten het wel…

Maasai Culture-Man

Op safari in Afrika

Een reis naar Afrika gaat natuurlijk hand in hand met een safari. Maar bij welke landen moet je zijn om de Big 5 te spotten, welke landen zijn onze favoriet en wat kost een safari in Afrika? Wij zetten het voor jou op een rij.

De beste safariparken in Oost-Afrika

Oost-Afrika zit boordevol mooie safariparken, dus de mooiste kiezen is… lastig. De Masai Mara in Kenia biedt uitgestrekte savannes en diverse wilde dieren. Tanzania’s Serengeti staat bekend om de indrukwekkende Great Migration. Oeganda’s Bwindi Forest is de thuisbasis van zeldzame berggorilla’s en Akagera National Park in Rwanda biedt een overvloed aan wilde dieren. Maar er zijn nog veel meer safariparken, dus vraag vooral jouw Travel Consultant om advies.

Kan je de Big 5 zien in Oost-Afrika?

Ja, in Kenia en Tanzania heb je goede kansen om de Big 5 te spotten, namelijk leeuwen, olifanten, buffels, neushoorns en luipaarden. In Oeganda en Rwanda ligt de nadruk meer op het observeren van primaten, zoals berggorilla’s en chimpansees, maar je kunt ook andere dieren tegenkomen, zoals buffels, olifanten en luipaarden. In Oeganda kan je neushoorns vinden in een rhino sanctuary. Voor alle landen geldt dat je hier ook ander geweldig wildlife zoals giraffen, zebra’s, pumba’s, impala’s, gazelles kunt zien.

De beste safariparken in Zuid-Afrika

Ook safariparken in Zuid-Afrika zijn er in overvloed. Botswana biedt het indrukwekkende Chobe National Park, bekend om zijn grote populatie olifanten, en het Moremi Game Reserve met diverse flora en fauna. Namibië’s Etosha National Park is een paradijs voor dierenliefhebbers, met leeuwen, neushoorns en zebra’s die regelmatig worden gespot, terwijl Damaraland unieke woestijnlandschappen en zeldzame woestijnolifanten herbergt. In Zuid-Afrika is het Greater Kruger Park een topbestemming voor safari-liefhebbers, met een overvloed aan wilde dieren, waaronder de iconische Big Five.

Kan je de Big 5 zien in Zuid-Afrika?

Wat kost zo’n safari nou eigenlijk? De prijzen van de safariparken zijn heel verschillend en het ligt er ook aan of jij een meerdaagse safari wilt maken, ergens wilt overnachten, een chauffeur mee wilt en ga zo maar door. De gemiddelde entreeprijs voor een safaripark in Zuidelijk-Afrika ligt rond de 30 euro, maar dat is alleen nog maar de entree. In Oost-Afrika liggen de prijzen wat hoger, denk aan prijzen variërend tussen de 50 en 100 euro. Voor een duidelijk kostenplaatje raden wij aan om vrijblijvend een prijsindicatie aan te vragen.

Waarom op reis naar Afrika met Charlie's Travels?

Tof dat je er over nadenkt om een reis naar Afrika te maken en nieuwsgierig bent hoe een Afrika-reis eruit ziet wanneer je met Charlie’s Travels gaat. Wij hebben verantwoord reizen hoog in ons vaandel staan. Niet alleen om onze aardbol zo schoon mogelijk te houden, maar ook omdat de bewoners op deze aardbol allen verdienen gelijk behandeld te worden. Zo ook in de toerisme industrie.

Verantwoord op reis: de toerisme taart wordt bij Charlie’s Travels eerlijk verdeeld

Een verre reis kost natuurlijk geld, en helaas gaat dit geld vaak naar de reisorganisaties en wordt het lang niet altijd eerlijk verdeeld met de mensen waarmee zij samenwerken. Wij strijden voor een eerlijke verdeling van dit geld, een eerlijk verdeelde toerisme-taart. En een beter begin start bij jezelf. Daarom belonen wij onze partners op een eerlijke manier en krijgen zij een fair share om jou de reis van je leven te geven. Wij bieden onze partners een podium via onze reizen – zo kunnen zij lekker rond komen, en kan jij genieten van een unieke en verantwoorde reis naar Afrika, weg van de gebaande paden en de hotspots boordevol massatoerisme. Daarnaast gaat er voor elke reiziger 10 euro naar een project dat zich inzet voor ons klimaat zoals JustDiggit, Hoe klinkt dat?

Op maat gemaakt is ook echt op maat gemaakt bij Charlie’s Travels

Een op maat gemaakte reis, is dat ook echt op maat gemaakt? Wij kunnen vol overtuiging zeggen: JA! Samen met jouw Travel Consultant stellen jullie de reis van jullie leven samen. Voordat er een voorstel jouw mailbox inrolt, ga je eerst rustig bellen met de Travel Consultant, die goed luistert naar alle wensen en behoeften en waar er ook alvast gepeild wordt waar jullie wel blij van worden en juist helemaal niet. Na dit belletje maakt de Travel Consultant een mooi voorstel, welke nog helemaal aangepast kan worden tot jullie volledig happy zijn en staan te springen om die reis naar Afrika te maken. Onze reizen zijn dus echt een co-creatie, in samenwerking met jou.

On the ground en boordevol passie over Afrika: Wij zijn altijd dichtbij!

De mensen achter Charlie’s Travels zijn allemaal zo gepassioneerd over het continent, dat bijna iedereen zich heeft gesetteld in een van de Afrikaanse landen. Zo woont een groot deel van ons team in Kenia en wonen er collega’s in Tanzania, Oeganda en Zuid-Afrika. Wij zijn daarom eigenlijk altijd dichtbij en weten precies wat er in deze landen speelt op het moment dat jij op vakantie gaat naar een van deze Afrikaanse landen. Daarnaast hebben wij een Operations team met collega’s die zijn opgegroeid in een Afrikaans land en daarom kunnen zij snel en makkelijk schakelen met de inwoners van jouw reisbestemming. Zij staan altijd voor jou klaar om de simpelste tot de moeilijkste vragen voor jou te beantwoorden – voor, tijdens en na jouw reis.

DIRECT REISADVIES OP MAAT ONTVANGEN!