Natuurliefhebbers opgelet: alles over de natuur in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een onwijs groot land. Zo groot, dat dit land ruim 30 keer in Nederland past. Ja, dertig keer! Zuid-Afrika is dan ook van alle markten thuis: van weelderige jungles tot uitgestrekte savannes en van de ruige oceaan tot de meest indrukwekkende bergen.

Duurzaam op reis naar Zuid-Afrika met Charlie’s Travels

Elke dag proberen we onze reizen meer duurzaam te maken. Zo werken we samen met verschillende partners die zich inzetten voor het welzijn van onze planeet. Enfin, vliegen naar verre oorden mag dan niet de meest duurzame keuze zijn, maar samen kunnen we jouw reis wel een groener tintje geven. In het betoverende Zuid-Afrika verspreiden we toeristen via verschillende routes over het hele land, omarmen we eco-lodges en bouwen we banden op met de lokale bevolking. Zuid-Afrika is prachtig en dat willen we graag zo houden: daarom bieden wij reizen aan waarbij respect voor de lokale gemeenschappen en Moeder Natuur centraal staat.

De natuur in Zuid-Afrika

Dit artikel hebben we het vooral over de flora van Zuid-Afrika, maar een safari kan natuurlijk ook niet ontbreken tijdens jouw reis. Bij een safaripark in Zuid-Afrika wordt al snel gedacht aan het Kruger National Park. Logisch, het is het allergrootste safaripark van Afrika. Maar daarom ook een enorm druk en toeristisch safaripark. En eerlijk, niemand zit er op te wachten om met 37 landcruisers om één leeuw heen te staan waarbij we allen ons best doen om het perfecte kiekje te schieten. Toch?

Nou, wij in elk geval niet. Gelukkig heeft Zuid-Afrika nog veel meer prachtige safariparken waar je ook zeker de Big 5 en andere Afrikaanse dieren kan spotten.

Planten en bomen in Zuid-Afrika

Als je aan een reis naar Zuid-Afrika denkt, denk je vaak aan een safari, de wijnlanden en de Tafelberg. Maar vaak worden de indrukwekkende bomen en planten van Zuid-Afrika vergeten. Niet alleen dit land is rijk aan unieke flora en fauna, het hele Afrikaanse continent heeft een schatkamer aan unieke bomen en planten.

Vegetatie Zuid-Afrika

Doordat Zuid-Afrika heel groot is, kent het land ook diverse klimaten. De bijbehorende temperaturen en neerslag van deze verschillende klimaten zorgen voor een heel uiteenlopende vegetatie. Zo heb je de fijnbosstreek en Kaapse plantenrijk in het zuidwesten van het land, De rest van Zuid-Afrika bestaat uit savannen, steppen, graslanden en woestijnen, ieder met hun eigen begroeiing. Slechts een half procent van de totale oppervlakte bestaat uit bossen. Ondanks dat komen er in Zuid-Afrika toch nog altijd zo’n 100 boomsoorten voor.

Bomen in Zuid-Afrika

Welke 100 boomsoorten komen er in Zuid-Afrika voor? Nou, 100 soorten zijn er natuurlijk redelijk wat, maar de nationale boom van Zuid-Afrika is, in het Afrikaans, de opregte-geelhout (Podocarpus Latifolius). Een populair bosgebied ligt in het uiterste zuiden, rondom Krsyna, ten westen van Port Elizabeth. In deze bossen komen onder andere de 35 meter hoge Podocarpus-soorten, Kaapse beuken en de Laurifolia voor.

“De nationale boom van Zuid-Afrika is de Podocarpus Latifolius.”

In de buurt van het iets hogerop gelegen Oos-Londen komen naast palmen, wilde bananenbomen en melkbomen, ook mangroves voor. In de subtropsiche gebieden vind je meer palmsoorten, maar ook Albizzia– soorten.

Welke planten groeien er in Zuid-Afrika?

De Tafelberg is een iconische berg in Zuid-Afrika, gelegen in Kaapstad. Haar platte top lijkt op een tafel en biedt een adembenemend uitzicht op de stad en de oceaan. De Tafelberg is beroemd vanwege zijn unieke vorm en de kabelbaan die bezoekers naar de top brengt. Miljoenen mensen genieten hier van wandelingen, picknicken en het panoramische uitzicht. Daarnaast kom je ook hier veel bijzondere flora en fauna tegen. Zeker een bezoekje waard dus, maar houd er wel rekening mee dat je deze beleving met veel andere toeristen deelt.

De Tafelberg: Zuid-Afrika’s beroemdste bezienswaardigheid

De Tafelberg is een iconische berg in Zuid-Afrika, gelegen in Kaapstad. Haar platte top lijkt op een tafel en biedt een adembenemend uitzicht op de stad en de oceaan. De Tafelberg is beroemd vanwege zijn unieke vorm en de kabelbaan die bezoekers naar de top brengt. Miljoenen mensen genieten hier van wandelingen, picknicken en het panoramische uitzicht. Daarnaast kom je ook hier veel bijzondere flora en fauna tegen. Zeker een bezoekje waard dus, maar houd er wel rekening mee dat je deze beleving met veel andere toeristen deelt.

Toe aan meer rust? Bezoek De Drakensbergen

Als je op zoek bent naar een onvergetelijke hike met een prachtig uitzicht tijdens je reis door Zuid-Afrika, is een bezoek aan de Drakensbergen een absolute aanrader! Dit adembenemende berggebied, dat Tolkien inspireerde bij het schrijven van Lord of the Rings, is een waar natuurwonder. Met dramatische pieken, uitgestrekte vlaktes, verborgen valleien en bizarre rotsformaties strekt de Drakensbergen zich over 1000 kilometer uit, met toppen die de 3000 meter overstijgen! En dat is nog niet alles! Je vindt hier ook de hoogste waterval van Afrika – de Tugela Falls én deelt deze beleving niet met zoveel toeristen als de Tafelberg.

De stranden van Zuid-Afrika

Zullen we het gewoon nog één keertje benoemen? Zuid-Afrika is gigantisch! Dus naast de verschillende landschappen, bomen, planten en bezienswaardigheden, heeft ook de kust van Zuid-Afrika meer dan genoeg te bieden. Of je nu pinguïns wilt spotten, van eenzame strandwandelingen houdt, geniet van verse vis, of zoekt naar idyllische kustplaatsen.. De stranden van Zuid-Afrika zijn als een veelzijdig menu waar iedereen zijn eigen smaakvolle ervaring kan vinden.

Voor de actieveling: watersporten rondom Kaapstad

Kaapstad heeft een prachtige kustlijn met verschillende stranden die perfect zijn voor diverse watersporten. De ontmoeting van de Atlantische en Indische Oceaan, zorgt voor interessante omstandigheden voor watersportliefhebbers. Dus, als je van een mix van adrenaline, prachtige uitzichten en diverse watersporten houdt, is Kaapstad zeker de place to be!

Of je nu van surfen, kitesurfen of windsurfen houdt, de kust van Kaapstad is ideaal voor al deze activiteiten.

1. Muizenberg Beach

Eén van de meest gefotografeerde plekjes van Zuid-Afrika is misschien wel Muizenberg. De kleurige strandhuisjes steken fel af tegen de uitgestrekte stranden en de omliggende bergen. De golven breken hier ver uit de kust en dit zorgt ervoor dat je hier perfect kunt golfsurfen. Doordat Muizenberg eigenlijk in een gigantische baai ligt, is het water hier een stukje warmer dan bij Blouberg.

2. Bloubergstrand

Voor de meer avontuurlijke types is Bloubergstrand een hotspot voor kitesurfen vanwege de constante wind. Het uitzicht op de Tafelberg en de stad voegt nog een extra dimensie toe aan de ervaring.

Slapen in de natuur: onze favoriete accommodaties in de natuur van Zuid-Afrika

Na een dag vol indrukken en open monden dankzij de prachtige flora en fauna van Zuid-Afrika, is het natuurlijk een extra bonus wanneer je midden in de natuur gaat slapen. Wij delen onze 3 favoriete accommodaties in de natuur van Zuid-Afrika met je.

1. Khotso Lodge in Underberg

Khotso Lodge vormt een oase voor liefhebbers van de natuur. Opgetrokken uit lokale, duurzame materialen en aangedreven door zonne-energie, is deze lodge niet alleen een toevluchtsoord, maar ook een toonbeeld van betrokkenheid bij gemeenschapsprojecten en een stimulans voor de lokale economie.

Travel Consultant Anna deelt haar enthousiasme: “De ideale mix van avontuur, duurzaamheid en betoverende berglandschappen maakt Khotso Lodge mijn nummer één ecolodge in Zuid-Afrika. Hier kun je paardrijden, genieten van de omgeving en tegelijkertijd een positieve bijdrage leveren aan de lokale gemeenschap. Het is een plek waar je één wordt met de natuur en kunt ontspannen in een milieuvriendelijke omgeving.”

2. Isambane Bush Camp

Het wilderniskamp van Isambane bevindt zich in de Greater Kruger, een van de wildste plekken in Zuid-Afrika. Het Kruger National Park herbergt een overvloed aan dieren, waaronder de Big 5. Bij Isambane verblijven de gasten in privétenten met ongelooflijk uitzicht, omgeven door de Afrikaanse bush en het geluid van de natuur als achtergrondmuziek.

3. Sea Shack

Langs de schitterende kust van Kaapstad vind je Sea Shack – geen gewone camping of hotel, maar glamping! Lekker basic, maar onwijs gezellig. De houten cabins staan op het strand en je kijkt zo uit over de zee, dichterbij kan haast niet. Geniet van de rust, het uitzicht en het gezelschap. Hier ervaar je een eco-vriendelijk toevluchtsoord, waar föhns misschien ontbreken, maar de stroom voor je gadgets overvloedig is.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!