De zeven mooiste safariparken in Zuid-Afrika

Afrika betekent een bezoek aan één van de safariparken en daar de Big Five spotten. Met maar liefst 43 verschillende safariparken in Zuid-Afrika zijn er opties genoeg. Alleen nu: keuzestress! Waar ga jij die Groot Vyf spotten? Benieuwd naar de zeven mooiste safariparken in Zuid-Afrika?

Kruger National Park

Dit national park is wellicht het bekendste park in Zuid-Afrika! Het leent zich uitstekend voor self-drive safari’s, spotten van die Groot Vyf en als beste begin- of eindpunt wanneer je de Panorama route wil gaan rijden. Het heeft de grootte van een klein land waar je dagen kunt blijven rijden door het savanne landschappen en overal kan je leeuwen of olifanten tegen het lijf lopen. Slaap in het park in chique lodges en hou je ogen open voor de beroemde Baobab boom. Combineer Kruger met het hippe en dampende JoBurg, dat op nog geen zes uurtjes afstand ligt. Kunnen wij jouw reis naar Kruger National Park al boeken?

Pilanesberg National Park

Eén van de meest bijzondere parken in Zuid-Afrika; Het park is ontstaan op de krater van een dode vulkaan (hoe bijzonder is dat al?) en met een beetje menselijke hulp werden er tijdens een project in 1979 nog eens zesduizend zoogdieren uitgezet bovenop de tienduizend die er al leefden. Het park ligt op de grens tussen de droge Kalahari, en het subtropische Lowveld en dat zorgt voor een bijzondere mengelmoes van zoogdieren en vogels.

De Big Five is present, net zoals je giraffen, nijlpaarden, buffels, koedoes, hartenbeesten én ook de bruine hyena! Wist je dat hyena’s zo ongeveer als de meest toegewijde moeders van het hele dierenrijk gezien worden??

In dit park kun je zelf rijden of met een gids meegaan die contact houdt met de andere gidsen in het park. Fijne bijkomstigheid; het park is malariavrij.

Pilanesberg National Park

Ben je net zoals ik helemaal gek op olifanten? Dan is dit het park dat op je lijstje moet staan. Een paar honderd olifanten hebben hier hun kuddes en de populatie is bijna vier keer zo groot als elders. Ook hier vind je die andere Four van de Big Five en wist je dat er drie verschillende soorten zebrasoorten zijn? En twee daarvan zijn hier te vinden. Naast enorme olifanten ook enorme schildpadden hier. Addo is op zijn mooist ’s ochtends vroeg; Geen plek om uit te slapen dus.

Perfect voor gezinnen die geen grote afstanden willen rijden maar wél op safari willen, voor de mensen die geen malariamuggen willen tegenkomen en voor alle olifantenliefhebbers onder ons.

Marakele Game Reserve

Ben je in voor de ruigere landschappen met meer rotsen en ruige bush in plaats van de uitgestrekte savanne landschappen? Dan is dit je park! Dit reserve is meer landinwaarts en door de ruigheid is die Groot Vyf soms lastiger te spotten, maar hier kun je iets doen dat haast nergens anders mogelijk is: per boot wildlife gaan spotten! Denk aan een boottocht wanneer de zon langzaam ondergaat en de olifanten hun laatste bad van de dag nemen. De aarde die rood kleurt onder de ondergaande zon en het geritsel van … ja, van wat eigenlijk, wanneer de nacht valt.

Marakele ligt in het hart van het Waterberg massief waar de witte neushoorn (nog) voorkomt. Er is hoog uitkijkpunt en daar kun je de bijzondere Kaapse gier spotten. De zigzaggende routes door het park zijn behoorlijk off-the-beaten-track, dus zorg dat je weet hoe je een band verwisseld. Ook hier heerst geen malaria en dus kunnen die pillen thuisblijven.

Benieuwd naar Zuid-Afrika?

Al klaar voor een safari-avontuur in Zuid-Afrika?!

Afrika

Hluhluwe-imfolozi Park

Kom jij voor de neushoorns? Welkom dan in Hluhluwe-Imfolozi Park, waar daarnaast de Big five te zien is (als enige park in de oostelijke KwaZula-Natal provincie), ook veel nijlpaarden, giraffes, hyena’s en wilde honden. Het park is het mooiste wildpark van Zuid-Afrika én het oudste. Opgericht in 1895 om de neushoorn populatie te beschermen. Op dit moment zijn er zo’n 1600 in het park, maar kun je nagaan hoe lang er al op dit prachtige dier wordt gejaagd!
Ook is er een indrukwekkende vogelpopulatie, voor de vogel-nerds onder ons.

Madikwe Game Reserve

DIVERSITY-ALERT! Hier is geen 10 mijl hetzelfde. Rij door lage grasvelden, tussen hoge bergen, afgewisseld met dichte bossen of rotsachtige heuvels. Al die verschillende begroeiing zorgt ervoor dat de zeldzame wilde hond hier zijn plaatsje heeft gevonden, net als de gemsbok die niet in het Kruger National Park voorkomt. Het park staat op de lijst als het vierde grootste game reserve van Zuid-Afrika, maar door de ligging wordt het vaak overgeslagen. Door de positie op de grens met Botswana is dit park prima weggelegd voor de mensen die een combitrip in gedachte hebben of die gewoon niet het toeristische Kruger National Park in willen. Ook dit park is weer malariavrij het hele jaar door.

Etosha-NP-Zebra

Isimangaliso Wetland Park

Het park waar de bush overgaat in de Indische Oceaan! Het park werd in december 1999 als eerste van Zuid-Afrika op de Werelderfgoedlijst geplaatst en met reden. Je vindt hier maar liefst vijf ecosystemen: koraalriffen, strand- en kustbossen, zout- en zoetwatermoerassen, open riviermondingen, weelderige kustvlaktes en drogere bosgebieden. Hierdoor leven er ook eindeloos veel dieren in het park. Van walvissen in de zee tot krokodillen op het strand en nijlpaarden in het moeras! Natuurlijk kun je hier ook de klassieke Big Five spotten tijdens je self-drive, nachtsafari of moerassafari. iSimangaliso Wetland Park is misschien wel het veelzijdigste park dat Zuid-Afrika kent en ligt dicht bij kust; dus ook goed voor onze bikinibabes en beachboys die hun plank eens voor de verrekijker verruilen.

Wil jij ook op safari?!

Ben jij meer een olifantenmens of zie jij liever de neushoorn? Hou jij het bij de uitgestippelde paden of ga jij liever op avondsafari per boot? Laat het ons weten via de chat en wij helpen je meteen verder met het in elkaar zetten van een onvergetelijke vakantie!

Zuid Afrika-safariparken

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!