Van Drakensbergen tot Meru: Onze 10 favoriete bergen van Afrika

Bergen! Wat zijn ze prachtig, toch? Niet alleen om het schitterende uitzicht, maar ook om hun bijdrage aan ons klimaat. Ter ere van de Internationale Dag van de Bergen op 11 december, delen wij onze hoogtepunten van de hoogste punten.

Waarom de Internationale Dag van de Bergen?

First things first: vraag jij je nu af waarom bergen een heel artikel verdienen die om hen draait? Dat antwoord is vrij simpel: die grote jongens betekenen veel meer voor ons dan alleen maar een mooi uitzicht! De bergen zijn de waterbronnen van de wereld, herbergen een hele bende aan prachtig flora en fauna en voor vele lokale communities is het hun thuis.

Om die reden staan we elk jaar op 11 december even stil bij deze grote jongens, is omdat bergen het door klimaatverandering behoorlijk zwaar te verduren hebben. De Internationale Dag van de Bergen is dus niet alleen een viering van hun grootsheid, maar ook een oproep tot actie. Het is een kans om wereldwijd bewustzijn te vergroten over de kwetsbaarheid van berggebieden en de noodzaak om ze te beschermen. De Verenigde Naties roepen op tot een gezamenlijke inspanning om bergecosystemen te herstellen, te behouden en te koesteren.

“Bergen zijn de waterbronnen van de wereld, herbergen een hele bende aan prachtig flora en fauna en voor vele lokale communities is het hun thuis.”

10. Mount Moroto, Oeganda: Een avontuurlijk begin!

Op de tiende plek staat Mount Moroto, een perfect startpunt voor onze bergavonturen. Het beklimmen van Mount Moroto is een toegankelijk avontuur, zowel voor beginnende als ervaren klimmers. De berg biedt verschillende routes die variëren in moeilijkheidsgraad, waardoor het voor iedereen mogelijk is om de top te bereiken. Tijdens de beklimming kun je genieten van een gevarieerd landschap, van weelderige bossen tot open vlaktes, en onderweg ontmoet je vriendelijke lokale gemeenschappen.

9. Mount Satima, Kenia: De berg in het hart van Kenia

Op de negende plek staat Mount Satima als het ultieme avontuur in het Keniaanse hart. Deze betoverende berg daagt je uit voor een klimervaring die, gebaseerd op je ervaring en gekozen route, varieert in tijdsduur. Of je nu een doorgewinterde klimmer bent of je eerste bergavontuur aangaat, Mount Satima trakteert je op adembenemende uitzichten als ultieme beloning. De berg vind je in het prachtige Aberdare-gebergte van Kenia, en is doordrenkt met geschiedenis en overgoten met pure schoonheid. 

8. Bwindi/Mgahinga, Oeganda: Betoverende bergen en het thuis van Gorilla’s

Op de achtste plek brullen Bwindi en Mgahinga in Oeganda. Deze onafscheidelijke ‘tweelingbergen’, is het thuis van de indrukwekkende zilverrug-gorilla’s en oneindig veel groen. Bwindi, met zijn weelderige nevelwouden, herbergt een schat aan biodiversiteit en is vooral beroemd als het thuis van de bedreigde berggorilla’s. Aan de voet van Mgahinga, met drie slapende vulkanen, dans je mee met de natuur. Het beklimmen van deze bergen is niet slechts een fysieke tocht; het is ook een ontmoeting met de pure essentie van ongerepte wildernis.

7. Mount Ololokwe, Kenia: Hemelse hoogten en verhalen van de Samburu

Op de zevende plek van onze bergentoplijst prijkt met trots Mount Ololokwe in het noorden van Kenia. Met een hoogte van ongeveer 2.000 meter boven zeeniveau, torent Mount Ololokwe imposant boven het landschap uit. Zijn unieke vorm en fascinerende verhalen maken Mount Ololokwe een ware blikvanger, en staat bekend als niets minder dan “De berg van God.” De beklimming van deze rotsformatie is niet alleen een reis naar adembenemende panorama’s van de Keniaanse savanne, maar ook een duik in de rijke geschiedenis van de Samburu-gemeenschap.

6. Cederberg, Zuid-Afrika: Rotsachtige poëzie in Zuid-Afrika

Op nummer zes staat de Cederberg. Dit uitgestrekte berggebied, gelegen in Zuid-Afrika, charmeert avonturiers met zijn dramatische landschappen en eeuwenoude rotsformaties. De Cederberg staat niet alleen bekend om zijn indrukwekkende pieken, maar ook door de prachtige rotskunst die is gecreëerd door de San-bevolking die hier eeuwen geleden leefde. Elke rots vertelt hier een verhaal en elke stap is een ontmoeting met de erfenis van Zuid-Afrika’s inheemse volkeren.

5. Mount Meru, Tanzania: De vergeten kroon van Oost-Afrika

Mount Meru wordt soms een beetje vergeten, maar verdient zéker een plekje in deze lijst! In de schaduw van zijn beroemde buurman, de Kilimanjaro, onthult Mount Meru een wereld van serene wildernis en adembenemende uitzichten. De beklimming van Mount Meru belooft een avontuurlijke reis door diverse ecosystemen, van weelderige regenwouden tot ruige alpiene woestijnen. 

Onze collega’s Ben, Lys en Melle ontdekten de verborgen schatten van Mount Meru, en hun wandeling werd beloond door een oase van rust en natuurpracht. Check de video hier ⬇️

4. Mount Suswa, Kenia: Ontdek Kenia's Vulkanische Pracht

Op de vierde plaats staat Mount Suswa: Kenia’s vulkanische meesterwerk! Deze intrigerende berg nodigt avonturiers uit voor een ontdekkingstocht langs geologische wonderen. Bekend om zijn zeldzame dubbele krater, betovert Mount Suswa nieuwsgierige bergliefhebbers met grotten en kraters. De verschillende routes zijn geschikt voor elk niveau, van korte wandelingen tot uitdagende tochten. Gelukkig is Mount Suswa geen actieve vulkaan, waardoor je veilig kunt genieten van de buitengewone schoonheid zonder zorgen. Ontdek de geheimen van oude grotten en laat je meeslepen door de unieke charme van Mount Suswa.

3. Mount Elgon, Oeganda: Waar hemel en aarde elkaar ontmoeten

Op de bronzen plek van onze hoogtepunten expeditie prijkt Mount Elgon, een parel van Oeganda’s berglandschap. Deze oude vulkaan, gehuld in nevelen van mystiek, van weelderige bossen tot uitgestrekte plateaus, geeft jou de mogelijkheid om de grenzen tussen hemel en aarde te verkennen. 

Legenden vertellen dat Mount Elgon getuige was van de ogen van Sir Henry Morton Stanley, de ontdekkingsreiziger die de beroemde woorden “Dr Livingstone, I presume?” uitsprak. In tegenstelling tot het alpine karakter van Mount Rwenzori, onderscheidt Mount Elgon zich door zijn indrukwekkende krater, waar de stilte harmonieert met de grootsheid van de natuur. Het laatste staaltje vuurwerk van deze berg dateert uit de prehistorie: het is al duizenden jaren geleden dat Mount Elgon zijn laatste uitbarsting beleefde.

2. Usambara Mountains, Tanzania: Een ansichtkaart-waardig meesterwerk

De Usambara Mountains in Tanzania zijn een ansichtkaart-waardig meesterwerk in Oost-Afrika. Denk aan groene valleien, adembenemende uitzichten en een overvloed aan unieke planten en dieren.De bergen herbergen zeldzame planten en kleurrijke vogels die boven je hoofd zweven. Of je nu kiest voor een stevige klim of gewoon wilt relaxen in deze natuurlijke oase, de omgeving van de Usambara Mountains is een simpel, maar betoverend stukje paradijs waar de bergen de hoofdrol spelen!

1. Drakensbergen, Zuid-Afrika: De Hemel-Krabbelaars van het Zuiden

Op de eerste plaats schitteren de Drakensbergen. Deze ‘Hemel-Krabbelaars’, zoals ze lokaal liefkozend genoemd worden, stijgen op als reuzen uit een mythisch landschap. Met grillige pieken, groene valleien, het Amphitheater en verborgen watervallen, biedt dit UNESCO-werelderfgoed zowel natuur als geschiedenis. De Drakensbergen zijn de op één na hoogste piek van Afrika en streelt niet alleen de ogen, maar herbergt ook nog eens een schatkist aan biodiversiteit. Pareltje dus!

Bonus Avontuur: Rwenzori - Tussen Congo, Oeganda en Rwanda

Als verrassende toevoeging na onze top 10, hebben we nog het Rwenzori gebergte! Gelegen tussen Congo, Oeganda, en Rwanda, vormt dit bergmassief een spektakel van indrukwekkende pieken en ongerepte natuur. Het beklimmen van de Rwenzori is een uitdagend, maar belonend avontuur. Met besneeuwde toppen, gletsjers en weelderige valleien biedt deze bergketen een adembenemende variëteit aan landschappen. Onderweg kom je de rijke biodiversiteit tegen die dit gebied haar unieke karakter geeft. De Rwenzori is meer dan een berg; het is een ontdekkingsreis die je meeneemt naar de verborgen schatten van Centraal-Afrika!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania