Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Intensieve klim: de vijfste hoogste berg van Afrika

Mount Meru is de vijfde hoogste berg van Afrika. Niet zo gek dus dat de wandeling naar de top van Mount Meru vier dagen en drie nachten duurt. Maar deze intensieve dagen worden momenten uit jouw leven die je nooit vergeet! Je leest hier waarom!

En dan… lekker slapen!

Na een eerste enerverende dag, kan je lekker gaan relaxen in de Miriakamba Hut op 2500 meter hoogte. Vanaf daar heb je een waanzinnig uitzichtpunt waar het lijkt alsof je de wereld aan je voeten hebt. Bij helder weer kun je zelfs de waanzinnige Kilimanjaro en de top van Mount Meru spotten.

De kampen zijn lekker basic, twee blokhutten met elk met twaalf kamers waar je met z’n vieren per kamer slaapt in stapelbedden. Daar kun je gezellig bijkletsen en nieuwe vrienden maken. Je kunt er ook jezelf opfrissen met de beschikbare wasgelegenheid en naar het toilet gaan als nature calls. Oh, en laten we de eetruimte niet vergeten, waar de heerlijkste maaltijden worden geserveerd die je energie geven na deze intensieve dag. Ready voor die food-coma? Slaaplekker!

Leuk weetje: Dit kamp is jouw slaapplek voor de eerste en de derde nacht. Dat betekent dat wanneer je anderen tegenkomt, zij ofwel die eerste nacht ook gaan doen óf net van de top terugkomen. Alvast leuke gespreksstof!

Dag 2 - Klimmen, klimmen, klimmen!

Goedemorgen! In de vroege ochtend worden zachtjes kloppende gidsen je wekker. Je wordt meteen met een liefdevol gevoel wakker dankzij de gidsen die direct een kopje koffie of thee voor je inschenken. Terwijl je je ogen opent, word je begroet door een prachtige zonsopgang, de piek van de berg al zichtbaar in de verte. Na een stevig ontbijt verzamelt de ranger alle groepen en begint de beklimming. Het landschap verandert onderweg geleidelijk van weelderige bossen naar dichtbegroeide struiken en sporen van wilde dieren zoals buffels en vogels herinneren je er weer even aan om je ogen goed open te houden. Terwijl je hoger klimt, wordt de lucht dunner en adem je zwaarder. Gelukkig zijn de gidsen altijd in de buurt om te helpen bij eventuele tekenen van hoogteziekte.

Na een stevige ochtendwandeling lekker eten en verder klimmen naar Little Meru

Tijdens de tocht weet de ervaren ranger precies waar de perfecte rustpauzes zijn. Hij heeft het tempo van de groep goed onder de knie en weet dus goed wanneer het tijd is voor een tussenstop – waar die snacks dus goed van pas komen. Rond lunchtijd bereik je het tweede kamp, de Saddle Hut, op een hoogte van 3500 meter. De dragers en chef-kok zijn hier al eerder aangekomen en hebben een stevige maaltijd voor je klaargemaakt die jou weer nieuwe energie geeft. Dit is ook nodig, want in de middag ga je met je gids op weg naar de Little Meru, een berg op 3800 meter hoogte.

De Little Meru is een mini-berg die je lichaam helpt wennen aan de hoogte, de lage zuurstofniveaus en de kou. De klim duurt ongeveer 1,5 uur, inclusief wat tijd voor een korte tussenstop op de top van de berg, van zo’n 15-30 minuten. Daarna daal je weer rustig af naar de Saddle Hut, waar een vroeg diner voor je klaarstaat. Na het eten geeft de gids een briefing over de volgende dag en hoe laat jullie in de nacht vertrekken om zo op tijd de top te bereiken. Daarna op tijd naar bed, want er staat een super vroege start op het programma.

Stel je voor: je wandelt door dichtbegroeide bossen terwijl nieuwsgierige apen je vanuit de takken begluren. Je doorkruist glinsterende beekjes en hoort het gezang van kleurrijke vogels die je aanmoedigen om door te gaan. Onderweg kom je wellicht ook grazende antilopen tegen die je met hun sierlijke sprongen betoveren…

Dag 3 - De top van Mount Meru bereiken!

De wekker gaat vlak na middernacht – het is nog donker en waarschijnlijk was het een korte nacht. Het vertrek is zo vroeg zodat je bij het bereiken van de top de zonsopgang kan aanschouwen Na het ontbijt doe je een laatste controle van uitrusting en kledinglagen. Samen met de gids en een summit portervoor het geval er iets gebeurt of iemand niet verder kan, begin je aan de klim naar de top. Ademhalen is ondertussen veel moeilijker, dus het tempo is laag. Wandelen in het donker is ook compleet anders, geen uitzichten om van te genieten, alleen de prachtige sterrenhemel.

Via kettingen van piek naar piek

Na al wat klimmen en dalen kom je aan bij de rotsen, waar een ketting hangt om makkelijker over de rotsen te klimmen. Pas helemaal aan het einde van de wandeling zie je de top. Alle andere pieken die je passeert, zijn niet ‘de’ piek. De enige echte piek is de Socialist Peak, die op 4566 meter hoogte ligt. De wandeling naar de top duurt ongeveer 6 uur en brengt je langs rotsen, sneeuw, zand en uiteindelijk prachtige uitzichten. Je komt er ook direct achter waarom je zo vroeg vertrekt: De zon komt op achter de Kilimanjaro wat jouw ogen streelt met spectaculaire uitzichten. Zoals onze collega Lys noemt: “Zoiets moois heb ik nog nooit gezien…”

En dan is het zover… Je hebt de top bereikt!

Gefeliciteerd, je hebt de top bereikt! De gidsen brengen wat thee om je warm te houden, zodat je optimaal kan genieten van het uitzicht. Het is waanzinnig! Dezelfde route wordt terug gevolgd tijdens de afdaling en je kunt er zo lang over doen als je wilt. Deze keer kan je wel rustig genieten van alle uitzichten, waardoor het niet per se voelt als dezelfde route. Na een goede lunch bij de Saddle Hut is het tijd om de afdaling in te zetten. Dit is de langste wandeldag, er zit zo’n 13 uur wandelen in je benen wanneer je je slaapplek bij de Miriakamba Hut bereikt.

Dag 4 - De afdaling wordt in gang gezet

In de ochtend kloppen de gidsen weer zachtjes op je deur, net zoals de vorige dag. Je hebt beter geslapen op een lagere hoogte, met meer zuurstof en minder kou. Na het ontbijt verzamelt de ranger alle groepen weer en begint je reis richting de poort van het Arusha National Park.

Laatste deel van de wandeling: Een frisse douche onder de waterval

Het terrein lijkt op dat van de eerste dag, met buffels en andere dieren om je heen. Onderweg kom je bij een verfrissende waterval waar je kunt douchen en bewonderen hoe het water over de rotsen stroomt. Het laatste deel van de wandeling is vlakker en biedt mooie ontmoetingen met dieren. Bij de tweede poort staan de portiers en de chef je op te wachten. Tijd om fooien te geven aan het hele team, van de gidsen tot de dragers en de chef. Je chauffeur staat klaar om je terug te brengen naar Arusha stad, terwijl je onderweg nog een laatste blik werpt op het adembenemende Arusha National Park en Mount Meru. Je mag super trots zijn op jezelf!

Beklimmen van de Mount Meru: wat is onze conclusie?

Een ware uitputtingsslag, maar de beloning is de onvergetelijke ervaring en de voldoening van het bereiken van de top. Wat ons betreft is het beklimmen van Mount Meru een absolute must voor de adrenaline junk en wandelliefhebber wanneer jij op vakantie gaat naar Tanzania. Dus trek je wandelschoenen aan, pak je verrekijker en ga op avontuur! Vergeet niet je camera mee te nemen, want je wilt deze onvergetelijke momenten vereeuwigen. Wil je meer weten? Doe dan vrijblijvend een aanvraag.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Mto Wa Mbu

Mto wa Mbu is voor veel reizigers een laatste stop op weg naar de Serengeti. Op de hoofdweg naar dit beroemde safaripark zit namelijk een heel dorp verstopt, dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. Dit groene dorp is gelegen tussen uitgestrekte Masai vlaktes, en de bevolking leeft hier voornamelijk van bananenplantages en visvangst uit Lake Manyara. Zéker een bezoek waard voor alle cultuurliefhebbers, maar ook de actievelingen kunnen hier hun hart ophalen.

Mkomazi

In het noordoosten van Tanzania, grenzend aan Kenia, ligt Mkomazi National Park. Dit park is zo remote dat het voorheen ontoegankelijk was. Nu is het goed bereikbaar en perfect om te genieten van spectaculaire wildernis. Ook heb je hier de grootste kans om een neushoorn te spotten in Tanzania! 

Hiking In De Usambara Mountains

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

Tarangire National Park

Tarangire staat bekend om haar grote populatie olifanten en gigantische baobab bomen. Daarnaast is de hoeveelheid toeristen ook beduidend minder dan de Serengeti en Ngorongoro! De Afrikaanse zonsondergang op de achtergrond van de diverse landschappen heeft een betoverende effect. Houd rekening met het feit dat wij niet enkel safari-reizen aanbieden.

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Mto Wa Mbu

Mto wa Mbu is voor veel reizigers een laatste stop op weg naar de Serengeti. Op de hoofdweg naar dit beroemde safaripark zit namelijk een heel dorp verstopt, dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. Dit groene dorp is gelegen tussen uitgestrekte Masai vlaktes, en de bevolking leeft hier voornamelijk van bananenplantages en visvangst uit Lake Manyara. Zéker een bezoek waard voor alle cultuurliefhebbers, maar ook de actievelingen kunnen hier hun hart ophalen.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.