De Ultieme Hike Van Het Noorden: Mount Ololokwe

De één gaat op yoga retraite in Bali, de ander leeft voor een week in stilte tijdens een meditatie workshop in India. Waar wij ons hoofd mee leeg maken en onszelf ‘hervinden’? Een dikke vette hike op een prachtige Afrikaanse plek! Een goed voorbeeld hiervan is het beklimmen van de heilige berg Ololokwe, gelegen in noordelijk Samburu gebied in Kenia. Mentale rust op de adembenemende top gegarandeerd, fysieke rust: not so much. Met een geitje en een pakezel hobbel je naar boven met Samburu krijgers en ervaar je de zanderige paden en steile stukken van deze sacred mountain. Toegegeven, het is even een klim, maar het uitzicht als je eenmaal boven bent is al dat afzien dubbel en dwars waard.

De hike

Na de lunch sta je te trappelen om te vertrekken: kom maar op met die heilige berg! Eerder vertrekken is geen goed idee – de zon staat dan namelijk het hoogst in de lucht en maakt de klim too hot to handle! De Samburu in het kamp zullen je vertellen dat de hike naar het topje van de berg rond de 2 uur kost. Klassiek voorbeeld van Afrikaans optimisme: reken maar op 4 uur. Tijdens de klim puf je in de zon en klim je pad na pad een stukje hoger.

Het is moeilijk voor te stellen dat ook olifanten deze berg op en af klimmen als onderdeel van hun migratieroute; deze smalle steile stukken zijn toch vrijwel onmogelijk voor zo’n gigantisch beest? Blijkbaar hebben deze huge mammals meer balans dan je op het eerste gezicht zou zeggen. De hele tocht hobbelt er een schattig geitje mee, die we voor het gemak even Jopie noemen.

Na platform (en rustpunt) 1, 2 en uiteindelijk ook 3 te hebben bereikt, is het nog een laatste stuk banjeren door stukken bos en velden met loslopend Samburu vee tot het eindpunt.

Yes! Aangekomen op de top!

Zo’n wijds uitzicht… het is bijna onbeschrijfelijk. Zo ver als je kunt kijken spreidt het landschap zich uit en de scherp afgetekende Matthews range doemt als een sprookjesachtig tafereel op in de verte. En dat alles onder de zakkende zon… magisch! Nu snap je wel waarom deze berg heilig wordt beschouwd door de Samburu, die ook wel de butterfly people worden genoemd door hun kleurrijke kleding en sieraden. Nieuw vriendje Jopie belandt al snel op het spit tijdens een traditionele barbecue van de Samburu, waar goed van gesmikkeld wordt. Na wilde verhalen om het kampvuur is het tijd om je tentje in te duiken en de nacht op de heilige Mount Ololokwe door te brengen.

mount-ololokwe-hiken

Over Mount Ololokwe

Mount Ololokwe is het boegbeeld voor de Samburu in dit gebied. Al zolang als ze kunnen herinneren, is deze berg verbonden geweest met het leven van hun voorouders. Belangrijke ceremonies om de overgang van adolescentie naar volwassenheid te vieren, het rituele slachten van vee, het bidden voor regen en nog veel meer culturele zaken vinden plaats op deze berg. Ook zijn er grotten te vinden waarin Samburu regelmatig overnachten en bergstromen waar ze water vandaan halen. Tijdens de trek kun je hier alles over vragen aan je Samburu gids, die altijd wel een mooi verhaal te vertellen heeft.

Charlie met Masai

Zo ver als je kunt kijken spreidt het landschap zich uit en de scherp afgetekende Matthews Range doemt als een sprookjesachtig tafereel op in de verte.

Interesse in Kenia?

Over Sabache Camp

Sabache Camp is gelegen in de succesvolle conservancy Namunyak, een van de oudste in het land. Het kamp wordt gerund door de lokale Samburu community, die hun gasten met open armen ontvangen. Inkomsten worden geïnvesteerd in educatie, gezondheid en financiële zekerheid voor de gemeenschap. Door hier te verblijven draag je dus bij aan de community! En de accommodatie? Fijne “glamping” tenten met eigen badkamertje en veranda’s die uitzicht op de berg bieden, beiden ingericht met een grote hoeveelheid Keniaanse charme! Inclusief lekker ontbijtje en diner aan het kampvuur is dit een top plekkie om bij te komen van je kampeeravontuur op Ololokwe.

Charlie-Tribes

Tips voor jouw Ololokwe klim:

  • Neem niet teveel spullen mee. Alles dat naar boven moet, ga je of zelf meezeulen of wordt door een ezeltje naar boven gebracht.
  • Doe jullie beide een plezier en zorg dat je licht pakt! Water, water, water, en natuurlijk een flinke laag zonnebrand. De zon is unforgiving!
  • Nog meer weer-gerelateerde zaken: zorg dat je luchtig gekleed bent tijdens de hike, maar wel genoeg warme kleren mee hebt voor de nacht. Het kan bovenop de berg winderig en koud worden!
  • Geef van tevoren in het kamp duidelijk aan wat je wilt eten bovenop de berg. Ben je bijvoorbeeld vegetariër? Dan is het belangrijk dat jij geen geit voorgeschoteld krijgt aan het einde van de dag.

Deze blog maakt onderdeel uit van Africa Inside Out.

Mt. Ololokwe_Samburu-Camp_Tribes

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements ​