Diversiteit ten top: alles wat jij moet weten over de natuur in Kenia

‘Van alle markten thuis zijn’ - ik geloof dat wij allemaal die uitspraak wel kennen. Van veel dingen, veel verstand hebben en dus van veel dingen iets aan kunnen bieden. Nou voor Kenia gaat dit gezegde zéker op, en zo ook voor de natuur in Kenia. Van hoge bergen tot spiegelgladde meren en zanderige woestijnen tot groene jungles: het landschap van Kenia is van alle markten thuis.

Duurzaam op reis naar Kenia met Charlie’s Travels

Kenia is ons thuisland en dat is met een goede reden: wat ons betreft is Kenia het mooiste land dat er bestaat en dat heeft mede te maken met de prachtige natuur en landschappen in Kenia. Dit land is super divers in cultuur, landschappen, natuur en wildlife en dat willen wij graag zo houden. Daarom tillen wij duurzaam reizen in Kenia naar een hoger niveau. We werken samen met eco-lodges en dragen ons steentje bij door samen te werken met partners zoals JustDiggit of Mikoko Pamoja. We nemen jou graag mee op reis naar Kenia, en dat alles met groot respect voor Moeder Natuur.

De natuur in Kenia

De natuur en landschappen van Kenia zijn opmerkelijk divers, zoals we eerder al hebben benoemd. Op een uur rijden van de hoofdstad Nairobi – en tevens de enige hoofdstad ter wereld met een National Park – vind je de meest groene theevelden in Limuru, weer een uur verder rijd je opeens over een uitgestrekte savanne. Maar wat bedoelen we precies met ‘super divers’ en waar staat Kenia wereldwijd om bekend? Daar vertellen we je graag meer over!

De uitgestrekte savannes van Kenia

De Keniaanse savannes vormen een prachtige lappendeken van natuur. Uitgestrekte gouden graslanden met ontelbaar veel acaciabomen sieren het landschap, terwijl kronkelende rivieren en rietkragen voor boeiende contrasten zorgen. Zo ver als je kunt kijken, geniet je van de overweldigende natuur en het levendige wildlife in de lucht en op het land. Hoewel de Masai Mara de bekendste savanne is in Kenia, zijn er nog vele andere van zulke adembenemende landschappen te ontdekken.

Mara Morijo trees

De Indische Oceaan

De Indische Oceaan is een van ‘s werelds grootste oceanen. Met zijn heldere blauwe water en uitgestrekte kustlijnen biedt het volop gelegenheid voor watersportliefhebbers. Niet zo gek dus dat de Indische Oceaan langs de kust een van de beroemde natuurwonderen is van Kenia. Breng een bezoek aan kustplaatsen zoals Mombasa en Malindi en geniet van de stranden zo wit als suiker, met wuivende palmbomen en een onderwaterparadijs om te snorkelen.

Mount Kenya

Mount Kenya is misschien niet het hoogste punt in Afrika, maar het is absoluut een hoogtepunt van Kenia! Tijdens een wandeling op Mount Kenya kom je weelderige bossen vol kleurrijke bloemen tegen. Naarmate je hoger klimt, geniet je van een uitzicht van verschillende vegetaties, waaronder uitgestrekte gouden graslanden. Het landschap verandert hoe hoger je gaat, steeds meer in een wildernis waar gletsjers glinsteren als de diamanten ketting van je oma. Het is net alsof je een schilderij van Bob Ross binnenstapt!

Bomen en planten in Kenia

Voor alle Rob Verlinden fans onder ons, slaan we ook zeker dit onderwerp even aan. Welke planten zijn er in Kenia? Welke bomen groeien er? Nou, VEEL! De boom die Afrika – en dus Kenia – het meest typeert, is de acaciaboom. Er zijn verschillende soorten acacia’s die in Kenia groeien, waaronder de iconische Afrikaanse savanne acacia (Acacia tortilis) en de gele fever tree (Acacia xanthophloea). Deze bomen gedijen goed in de Keniaanse landschappen en zijn kenmerkend voor de savannes en nationale parken van het land. De acacia is ook een belangrijke voedselbron voor veel dieren in Kenia, zoals giraffen en olifanten.Daarnaast is de Keniaanse kust veel versierd met de prachtige Baobab boom. We hebben een mooie ode geschreven over de meest voorkomende bomen in Kenia, dus check vooral dit artikel!

bomen

Een lijst met bomen en planten in Kenia

Kenia heeft een grote verscheidenheid aan planten en bomen vanwege de diverse klimaten en landschappen. Hieronder een lijst met enkele van de planten en bomen die je in Kenia kunt tegenkomen.

1. Graslanden en savannes

De graslanden en savannes in Kenia bestaan uit grassen zoals buffelgras, star grass en Rhodesgras. Ook vind je hier superveel acaciabomen!

2. Regenwouden in Kenia

In het westen van Kenia vind je regenwouden met bomen zoals mahonie, olijf, ceder, en verschillende soorten varens en epifyten.

3. Moerassen in Kenia

Typerend voor de Keniaanse moerassen zijn papyrusplanten, waterhyacint, riet en verschillende soorten waterlelies.

4. Planten in de woestijn van Kenia

In delen van Noord-Kenia, zoals de Chalbi-woestijn, groeien planten die zijn aangepast aan extreme droogte, waaronder acacia’s en doornstruiken.

5. Mangroven in Kenia

Aan de Keniaanse kust vind je mangrovebomen waar onder andere de rode en de witte mangrove groeien.

6. Natuur op de bergen van Kenia

In de hogere gebieden, zoals Mount Kenya en de Aberdares, groeit bamboe, lobelia en reuzenheide.

Verse groenten en fruit in Kenia

Ook niet te vergeten is het verse groente en fruit in Kenia. De smaak van de mango is hier veel rijker dan hoe je ‘m in de Jumbo vindt en de avocado heb je nog nooit zo vers geproefd.

Afrika’s grootste (natte) natuurpracht: het Victoriameer

Het grootste meer van Afrika mag natuurlijk niet ontbreken in dit artikel over de natuur in Kenia. Het Victoriameer is het op een na grootste zoetwatermeer ter wereld en strekt zich uit over Kenia, Tanzania en Oeganda. In Kenia bevindt het Victoriameer zich in het westelijke deel van het land, omringd door prachtige groene heuvels en een overvloed aan vogels.

Disclaimer: Wij raden ten zeerste aan om je zwemkleding om te wisselen voor hike schoenen! De omgeving en natuur rondom het Victoriameer zijn werkelijk prachtig, maar het water van het Victoriameer…. not so much 😉

Accommodaties in de natuur in Kenia

Na die onderdompeling in de rijke natuur van Kenia, wil je natuurlijk ook ergens lekker kunnen slapen. Dit is onze top-3 met accommodaties in de natuur in Kenia:

1. Sabache Camp in Kenia

Sabache Camp ligt aan de voet van Mount Ololokwe en biedt gezellige en-suite tentaccommodaties. Vanaf je eigen veranda kun je genieten van een panoramisch uitzicht op de uitgestrekte savanne, omgeven door ongerepte wildernis. Voor avonturiers is er zelfs de mogelijkheid om op de top van de berg te overnachten, waar je ‘s ochtends wordt begroet met een indrukwekkend uitzicht. Dit bijzondere kamp bevindt zich in een afgelegen privéreservaat en wordt beheerd door de lokale gemeenschap.

2. Kili Springs Camp Amboseli

Op zoek naar een milieubewuste en natuurrijke plek om te verblijven? Kili Springs Camp, op een halfuurtje rijden van het Amboseli National Park, is in handen van de lokale Masai-bevolking. Hier kun je genieten van comfortabele en authentieke accommodaties met schitterende uitzichten op de uitgestrekte savanne.

3. Lumo Conservancy

Dé bestemming voor wie op zoek is naar een weelderige overnachtingservaring! Lumo Conservancy biedt je de optie om te verblijven in stijlvolle lodges of tentenkampen, allemaal ontworpen met het oog op het samenspel van natuur en comfort. Het is een absolute aanrader als je jezelf wilt verwennen met een nacht van pure luxe, omgeven door de natuur.

Strandvakantie in Kenia

Nadat je ogen zijn verwend met al het mooie groen, spiegelgladde meren, uitgestrekte savannes en hoge pieken van Kenia, is er niks chillers dan de reis afsluiten aan de stranden van Kenia! Ook tijdens een strandvakantie in Kenia kan je genieten van de prachtige natuur. Wat dacht je van wuivende palmbomen en witte bountystranden? De Keniaanse kust heeft het allemaal. Waar wacht je nog op?

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania