Self Drive Door Afrika Of Toch Liever Gereden Worden?

Zelf op self drive met een 4×4 naar de Masai Mara, op zoek naar wilde dieren? Of juist liever comfortabel van A naar B gereden worden door een professionele gids? Beiden hebben voor- en nadelen, die we in deze blogpost even voor je onder elkaar zetten.

Self drive

Zelf rijden door een Afrikaans land als Kenia is een onwijs toffe ervaring. Je hebt de ultieme vrijheid, kunt stoppen wanneer je wil en komt op plekken waar je met een bus(je) nooit zou komen. Je stapt uit om wat drinken te kopen – niet op de plek waar de bus altijd stopt, maar waar je zelf wilt. Hierdoor kom je ook nog eens in contact met locals, en als je het ons vraagt is dat een enorme verrijking voor je trip.

Op pad met een chauffeur

Dat gezegd hebbende: je kunt natuurlijk ook op pad met een privé-auto, inclusief kundige chauffeur die tevens fungeert als gids. We selecteren onze ‘driver-guides’ zorgvuldig en zorgen ervoor dat zij allemaal aimabele vakmannen zijn die je van alles kunnen vertellen over zowel het land, als over de mensen, als over de natuur. Sommige drivers zijn zelfs rangers en weten heel wat af van de dieren die in Afrika’s wildparken rondwandelen. Last but not least: drivers zijn de perfecte middle man tussen jou en de plaatselijke bevolking. Hij spreekt Swahili en maakt het contact maken daardoor vele malen gemakkelijker!

Kenia zelf ontdekken? Benader onze Kenia expert via whatsapp!

(Klik op de WhatsApp knop rechtsonderin het scherm)

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Een auto huren

Binnen Nairobi hebben wij een aantal betrouwbare connecties bij wie je een auto kunt huren. Je kunt het zo gek maken als je wil – zelfs hele grote, voor safari’s omgebouwde Land Cruisers zijn gewoon te huur. Onze favoriete wagens zijn Land Rovers, Land Cruisers en Hi-Luxes. Die eerstgenoemde wagen is een soort Britse tank die werkelijk alle terreinen aan kan. Datzelfde geldt, in iets mindere mate allicht, voor de twee andere wagens die we noemden: deze Toyota’s (in Kenia rijdt iedereen in een Toyota) zijn sterke bakbeesten die je trip vele malen leuker maken. Met de iets kleine RAV4, ook een Toyota, kom je ook een eind, maar let er op dat je met deze auto’s niet alle parken in mag (zo mag je met een RAV4 de Masai Mara niet in, omdat de kans groot is dat je dan schade rijdt).

Dit is natuurlijk nog maar het topje van de ijsberg: we hebben bij Charlie’s Travels een paar heuse petrol heads in huis die helemaal thuis zijn in de wereld van de Africa Proof Vehicles. Neem snel contact met ons op om de opties te checken!

Maar is zelf rijden dan niet gevaarlijk?

Zoals Charlie in dit praktische zaken-blogje al zegt, valt dat allemaal hartstikke mee! Hij rijdt al jaren in Kenia, dus is totaal aan het verkeer hier gewend. Of dat eng is? De Nederlandse weg vindt hij enger. Alls gaat daar een stuk sneller en geolieder – als er daar iets mis gaat ontregelt meteen de hele machine. Hier in Afrika is het totaal het tegenovergestelde: alles gaat langzaam en het is een tikkie chaotisch.

Voorrang geven en krijgen regel je onderling: je hangt even je hand uit het raam of zoekt oogcontact – iedereen is scherp en houdt rekening met eventuele fouten van andere weggebruikers. Je moet het leuk vinden om te rijden om hier zelf achter het stuur te kruipen: dan is het een avontuur! Is dat niet het geval, neem dan een driver in de arm en ervaar het ultieme vakantie-gevoel.

Mombasa

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania