Local Living In Sodwana Bay & Elephant Coast

Sodwana Bay is een baai in Zuid-Afrika aan de noordkust van KwaZulu Natal, tussen St. Lucia en het Sibaya-meer. Het is een populaire duikbestemming en ligt midden in Zuid-Afrika’s oudste Maputaland Marine Protected Area en een UNESCO World Heritage Site. Maar naast de heerlijke strand vibes is deze plek ook bekend om zijn rijke Zulu Cultuur die we u willen laten zien.

Sawubona! (hallo!)

Welkom in Zululand! Dit gebied ligt in de provincie van KwaZulu Natal, de thuisbasis van een van onze teamleden. Zululand is natuurlijk geen precies begrensd gebied maar is in feite een gebied van de oudsher van de Zulu Stam.

Maar wie zijn de Zulu’s eigenlijk? In het kort: de Zulu’s zijn een Bantu-etnische groep en komen historisch gezien uit de provincie KwaZulu-Natal. Een groot deel van de bevolking in Zuid-Afrika is van de Zulu-stam. Ze zijn er sterk van overtuigd dat de geest van overleden mensen waakt over de mensheid. Als er in het leven iets slechts gebeurt is dat te wijten aan de kwaadaardige magie of de geesten die zijn beledigd. De beroemde Zulu-krijger ShakaZulu heeft een in de 19e eeuw een enorm Zulu koninkrijk opgericht in het oosten van Zuid-Afrika. Dit was in de tijd van de Europese kolonisten die in het westen van Afrika aankwamen en langzaam richting Zuid-Afrika reisden. Toen is de gruwelijke Angola-Zulu oorlog ontstaan die vele levens gekost.

ShakaZulu heeft op zijn beurt dan ook zeer gewelddadige en brute methodes gebruikt om deze oorlog te winnen. Deze methodes waren geïnspireerd op de het dierenrijk. Met name de Big Five van Afrika dienden als muzes, sluw en ongrijpbaar als ze zijn. Ondanks de vele levens die verloren zijn gegaan wordt ShakaZulu gezien als een van de grootste militaire leiders uit de geschiedenis.

Tegenwoordig is de Zulu-gemeenschap niet meer weg te denken uit de Zuid-Afrikaanse cultuur. Er wonen ongeveer 9 miljoen Zulu in Zuid-Afrika en het is een van de officiële en meest gesproken talen van het land. Hoewel de regio KwaZulu-Natal nog steeds het Zulu-kerngebied is, vind je de Zulu door het hele land. De Zulu’s van vandaag hebben een uiterst belangrijke rol in het bepalen van de nationale identiteit, politiek, tradities en culturen van Zuid-Afrika. Naast de rijke cultuur in het gebied heeft KwaZulu-Natal ook een zeer gevarieerd landschap. In het gebied vind je voornamelijk een maritiem systeem: eindeloze zandstranden, een rijk onderwaterleven, de oudste duinen van de wereld, grasland en gigantische moerassen. Lees hier meer over de bijzondere gebieden in KwaZulu-Natal.

De handen uit de mouwen steken

Omdat het soms toch lastig is om op een speelse manier meer te weten te komen over de cultuur hebben wij de perfect oplossing voor jullie: de Zulu Cooking Class! Jullie gaan hier letterlijk cultuur proeven. Een middagje koken, kletsen, spelen en genieten! Dit is een leuke activiteit waarbij je het hedendaagse plattelandsleven in Zululand kunt ervaren. Je rijdt naar het huis van Stocks, Nomasonto en Nokwanda. Hier word je zo warm ontvangen dat je je gelijk thuis voelt. Nomasonto en Nokwanda laten je zien hoe ze leven en vertellen iets meer over de cultuur. Daarna is het tijd om de handen uit mouwen te steken – de kookles gaat beginnen.

In de tuin gaan jullie op zoek naar de groenten en plukken jullie de pinda’s uit de grond. Ja, die komen echt vers uit de grond, gaaf! Stamp en pel de pinda’s, stamp de groenten, maak het vuur en roer de pap! Doe alsof je thuis bent en word één met de omgeving en dit warme gezin.

Sundowner Lake Sibaya

Omdat je soms ook gewoon even wil genieten nemen we je mee naar Lake Sibaya, het grootste zoetwatermeer in Zuid-Afrika. Het heeft een oppervlakte van ongeveer 77 vierkante kilometer, wauw! Het is onderdeel van iSimangaliso Wetland Park in KwaZulu-Natal. Wij willen jullie dit natuurlijk wel laten zien. En wat is er nou mooier dan genieten van een sunset aan de oevers van het meer? Spring achterin het ‘bakkie’ en ontdek Lake Sibaya! Maar voordat we vertrekken gaan we nog even langs de drankwinkel, want hier hoort uiteraard een Zuid-Afrikaans biertje bij.

Lake Sibaya is een prachtig meer en was ooit een van de grootste spring-fed lakes; er stroomt dus geen rivier naar toe. Wanneer je dit hoort wil je natuurlijk gelijk een plons nemen. Doe dat toch maar niet.. want het is een thuis voor vele krokodillen en nijlpaarden. Het is zo’n fijn meer dat zelfs de zoutwatervissen uit de Indische Oceaan zich hebben aangepast aan het zoete water. Inmiddels is het meer een stuk kleiner geworden en kun je dus met de 4×4 dwars door de oude rivierbedding rijden, tussen de koeien, langs de hippo’s. Na een mooie rit langs de oevers zullen jullie stoppen direct naast het meer om een vuurtje te maken en een traditionele ‘boerieroll’ te braaien. Een braai is een authentieke Zuid-Afrikaanse barbecue. Hier wordt hout gebruikt in plaats van kolen en het draait allemaal om slowfood: grote stukken vlees die je lang laatbraden. Cheers en eet smakelijk!

Elephant Coast

De bush to beach experience aan de Elephant Coast is in vele opzichten afwisselend, uniek en cultureel. Dit gebied ligt in het Oosten van Zuid-Afrika, in de provincie Kwazulu-Natal. Sodwana Bay is ideaal voor een duik in het onderwaterleven, in St. Lucia vind je honderden hippo’s (soms een enkele zelfs in het dorpje zelf) en in HluHluwe-iMfolozi spot je de BIG 5.

De Hippo Hoofdstad van Zuid-Afrika

We beginnen bij één van de bekendste plekken aan de Elephant Coast, St. Lucia. Dit is een bijzonder dorpje wat wordt omringd door nijlpaarden, ook wel hippo’s genoemd door de locals. Spring in de toeristenboot en maak een gave tour langs de honderden hippo’s, krokodillen en spot onderweg nog wat Afrikaanse lepelaars en roze pelikanen. St. Lucia heeft eigenlijk maar één straat.. Hier vind je een paar kneuterige restaurantjes en barretjes. Als je s’avonds weer naar terug gaat naar je accommodatie, kijk dan niet gek op als je ineens een hippo ziet staan. Only in Africa.. zullen we maar zeggen!

Wil je meer weten over deze bijzondere plaats? Bekijk dan hier de volgende pagina.

Voor de neushoorn liefhebber

Kom je toch liever voor de neushoorn? De glooiende heuvels van Hluhluwe-iMfolozi in KwaZulu-Natal zijn een paradijs voor de self driver en neushoorn liefhebber.. Dit park ligt in het hart van Zululand en is opgericht in 1895 om de neushoorn populatie te beschermen. Op dit moment zijn er zo’n 1600 in het park, kun je nagaan hoe lang er al op dit prachtige dier wordt gejaagd!

Het is de thuisbasis van Big 5, maar je hebt ook kans om cheetahs en Wild Dogs te spotten. Ook is er een indrukwekkende vogelpopulatie, voor de vogel-nerds onder ons. Door het park zijn verschillende hides te vinden, waar je beschut de wilde dieren kan zien drinken en spelen bij de rivieren. Check hier meer over dit groene wildreservaat.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Zuid-Afrika tips: Deze 5 stops moet je écht maken op de Panorama route!

Ga jij op reis naar Zuid-Afrika en speur jij nu het internet af naar de beste tips? Dan ben je vast al de Panorama Route tegengekomen op verschillende sites!! Deze route is een tikje toeristisch, maar met een reden: hij is namelijk prachtig!! Met adembenemende uitzichten en natuurwonderen op de hele route, is dit een van de populairste en mooiste autoroutes in Zuid-Afrika. In dit artikel delen wij vijf stops die je wat ons betreft écht niet mag missen, als je je dan toch op deze route bevindt!

Drakensberg

Welkom bij de hemel op aarde voor alle fanatieke hikers: De Drakensbergen! Deze bergketen reikt over een lengte van zo’n 1000 kilometer en is zelfs vanuit het Kruger Park te zien. Vanaf verschillende punten geniet je van waanzinnige, eindeloze uitzichten over de vallei. In dit artikel lees je alles over een van de mooiste trails van Zuid-Afrika.

Overnight Pothole Hike

In Malalotja Nature Reserve tuf je met een 4×4 naar het startpunt. Vanaf daar is het een paar uur hiken naar de Potholes waar je kan chillen en zwemmen en glijden. Maak je daarna klaar voor een wilderness campsite in de middle of nowhere waar je de nacht doorbrengt onder de sterren bij een kampvuurtje.  

Kosi Bay

Kosi Bay, ook wel birder’s paradise! Kosi Bay is een reservaat van 11.000 hectare waar 6 verschillende meren samenkomen in de uiterste noordoosthoek van de provincie Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika. Daarnaast is het een van de best behouden estuaria aan de Indische kustlijn! Het is een prachtig gebied met weelderige natuur vol dieren en vogels.

Greater Kruger

Dé safari experience van de Eastern Loop. In Greater Kruger word je volledig in de watten gelegd en ga je samen met een ranger op avontuur in de dichtbegroeide bush bush. Geen verharde wegen en geen self drive. Je gaat een paar dagen genieten van de kalmte en de bijzondere flora en fauna.

Kruger National Park

Het oudste park van Afrika en een van de grootste wildparken ter wereld! Een must see voor natuurliefhebbers met de hoeveelheid vogels die er zijn en natuurlijk de Big 5 die er rustig doorheen loopt.

Zuid-Afrika tips: Deze 5 stops moet je écht maken op de Panorama route!

Ga jij op reis naar Zuid-Afrika en speur jij nu het internet af naar de beste tips? Dan ben je vast al de Panorama Route tegengekomen op verschillende sites!! Deze route is een tikje toeristisch, maar met een reden: hij is namelijk prachtig!! Met adembenemende uitzichten en natuurwonderen op de hele route, is dit een van de populairste en mooiste autoroutes in Zuid-Afrika. In dit artikel delen wij vijf stops die je wat ons betreft écht niet mag missen, als je je dan toch op deze route bevindt!

Drakensberg

Welkom bij de hemel op aarde voor alle fanatieke hikers: De Drakensbergen! Deze bergketen reikt over een lengte van zo’n 1000 kilometer en is zelfs vanuit het Kruger Park te zien. Vanaf verschillende punten geniet je van waanzinnige, eindeloze uitzichten over de vallei. In dit artikel lees je alles over een van de mooiste trails van Zuid-Afrika.

Overnight Pothole Hike

In Malalotja Nature Reserve tuf je met een 4×4 naar het startpunt. Vanaf daar is het een paar uur hiken naar de Potholes waar je kan chillen en zwemmen en glijden. Maak je daarna klaar voor een wilderness campsite in de middle of nowhere waar je de nacht doorbrengt onder de sterren bij een kampvuurtje.  

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.