Waar kan je de lekkerste wijn drinken in Oost-Afrika?

Wanneer je denkt aan de beste wijn in Afrika, denk je waarschijnlijk al snel aan de verschillende soorten wijn uit Zuid-Afrika. Niet zo gek, want de wijnlanden en de wijn uit de Zuid-Afrikaanse Mooi Kaap zijn reuze populair. Maar ook in Oost-Afrikaanse landen kan je hele lekkere wijn vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Leleshwa wijn uit Kenia, welke als één van de lekkerste wijnen van Afrika wordt beschouwd.

Wijn in Oost-Afrika: geen Albert-Heijn bonus actie

Maar… niet getreurd! Als je goed zoekt, kan je zomaar de lekkerste wijn van Oost-Afrika vinden tijdens je reis in Afrika. Bij de Albert Heijn kan je altijd wel een lekkere wijn uit Zuid-Afrika, Italië of Argentinië voor een habbekrats op de kop tikken – lang leve de bonus! In Oost-Afrika kom je als wijnfanaat wat minder makkelijk aan je trekken. Weinig wijngaarden, geen grote wijn import en dus al helemaal geen Albert Heijn bonus acties.

Fun fact! In Zuid-Afrika werd de eerste wijndruif gepland in 1655 door de Nederland Jan van Riebeeck.

Hoewel ik het verschil tussen vierkante of ronde wijn nog niet helemaal begrijp, probeerde ik de lokaal gebrouwen wijn uit Tanzania, Oeganda en Kenia. Net als Dries Roelvink, rook, snoof en gorgelde ik alle wijnen uit Oost-Afrika om de lekkerste wijn van elk land in Oost-Afrika te ontdekken.

De geschiedenis van wijn: het oude Egypte

Wanneer we het hebben over de geschiedenis van Afrikaanse wijn, zullen velen van ons direct denken aan Zuid-Afrika. Maar wijn was al een stuk eerder te vinden op een andere plek in Afrika. In het oude Egypte dronken ze al wijn rond 3000 voor Christus. Dit weten we door schilderingen op muren waarbij het proces van wijn maken werd verteld.

“In het oude Egypte dronken ze al wijn rond 3000 voor Christus.”

Eerste wijn in geschiedenis van Zuid-Afrika met dank aan een Nederlander

In Zuid-Afrika werd de eerste wijndruif geplant in 1655, en wel door de Nederlander Jan van Riebeeck. Zuid-Afrika is nu nummer acht in de grootste wijn-industrieën ter wereld en heeft ervoor gezorgd dat wij een fles ‘Mooi Kaap’ kunnen kopen voor twee euro.

De opkomst van wijnbouw in Oost-Afrika

Als je je afvraagt waarom Noord- en Zuid-Afrika zo goed zijn in wijn maken en de rest van Afrika niet echt meedeed, is het eigenlijk best simpel. Wijndeskundigen zeggen altijd dat je voor goede wijnbouw ver weg moet zijn van de Noord- en Zuidpool én van de evenaar. Dat komt omdat het daar te warm is, het hele jaar door, zonder veel afwisseling. De beste wijngaarden liggen tussen de 30e en 50e breedtegraad, ver weg van de evenaar. Oost-Afrika ligt precies op de evenaar, dus wijnbouwers zagen dat gebied niet echt zitten. Maar… die tijd is voorbij!

Wijn in Tanzania, Kenia en Oeganda: een overvloed aan zoete wijn.

Wijn in de landen van Oost-Afrika

Tanzania, Kenia en Oeganda zijn drie landen in Oost-Afrika met een groeiende middenklasse. Daarmee groeit ook de behoefte aan goede kwaliteit wijn – van echte wijndruiven. De supermarktschappen raken dus steeds meer gevuld met import wijn uit Zuid-Afrika, Italië of Chili. Als je dus als wijnliefhebber op reis gaat naar Oost-Afrika, kom je in principe niks tekort wanneer je de supermarkt binnen handbereik hebt.

De wijn uit Oost-Afrika bewijst dat je ook heerlijke wijn kan maken op de evenaar!

Wijn in Kenia: Leleshwa wijn

In Kenia wordt de populaire Leleshwa wijn gebrouwen. De eerste wijngaarden werden geplant in de Rift Valley, op een hoogte van 1900 tot 2100 meter, precies op de evenaar, in de vroege jaren ’90. Na een decennium experimenteren met de mogelijkheden die deze unieke locatie biedt, kwamen de eerste flessen op de markt. Ik proefde hem voor je! Dit is mijn review van de Leleshwa wijn:

  • Smaak: Gebalanceerd, licht zoet en verfrissend.
  • Aroma: Braam en viooltjes.
  • Samenstelling: Mix van Cabernet Sauvignon en Syrah.
  • Perfecte combinatie met: Lokale barbecue, Nyama Choma.
  • Productie: 60.000 wijnflessen in verschillende variëteiten: wit, rood, rosé, droog, zoet, rond, vierkant… je kunt het zo gek niet bedenken.

Leleshwa wijn: één van de vijf beste wijnen in Afrika

De Leleshwa witte wijn uit 2015 heeft de Michelangelo International Wine and Spirit Gold Award gewonnen. Emma Nderitu, de drijvende kracht achter Leleshwa Wines, spreekt trots over ‘New Latitude Wine’. Ze hebben overtuigend aangetoond dat wijnbouw mogelijk is op de evenaar. Volgens Emma zijn de grote temperatuurverschillen cruciaal. Overdag is het heet, maar ‘s nachts kan het ijzig koud worden vanwege de hoogte. Dit temperatuurcontrast zorgt ervoor dat de druiven niet te zoet worden, wat ideaal is voor wijnproductie.

Wijn in Oeganda: Bella Wines

Bella Wines is het beroemdste en meest verkochte wijnmerk van Oeganda en wordt gerund door Prudence Ukkonika, een inspirerende vrouw wiens passie voor wijn werd aangewakkerd door haar overleden zoon. Prudence begon met het maken van rode wijn van passievrucht, maar toen de vraag naar witte wijn toenam, ontdekte ze een creatieve oplossing: ananas.

  • Smaak: Licht zuur met een vleugje azijn en een krachtige alcoholische smaak.
  • Aroma: Tropische vruchten, vooral ananas.
  • Samenstelling: verrassende benadering waarbij vrijwel elk denkbaar ingrediënt behalve druiven wordt gebruikt. In de schappen van supermarkten kom je Oegandese wijnen tegen gemaakt van een mix van tropisch fruit tot zelfs paddenstoelen.
Bella Wines is het beroemdste en meest verkochte wijnmerk van Oeganda

Inmiddels heeft Bella Wines zo’n 5000 liter wijn geproduceerd en ontvangen ze zelfs bestellingen uit Europa en Amerika! Hun smaakvolle assortiment omvat maar liefst vijf verschillende wijnen, waaronder een zoete rode wijn gemaakt van hibiscus.

Wijn in Tanzania: Dodoma Dry Red

Tanzaniaanse wijn staat niet vaak in de schijnwerpers, wat verrassend is gezien het feit dat Tanzania na Zuid-Afrika de grootste wijnproducent is in Sub-Sahara Afrika! Een van de grootste wijnbedrijven in Tanzania, Dodoma, verdient echter wel de aandacht. Ook deze wijn is opgenomen in CNN’s lijst van de vijf beste Afrikaanse wijnen. De druiven gedijen in de Dodoma regio en hun geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Italiaanse monniken die door Tanzania reisden.

  • Smaak: Vol, rond en gebalanceerd.
  • Aroma: Opvallend kruidig, met hints van bessen en een vleugje kaneel.
  • Onverwachte elementen: Subtiele tonen van hout.

Wijn in Tanzania: boost aan werkgelegenheid

Na de onafhankelijkheid in 1961 richtte de overheid de Dodoma Wine Company op, wat niet alleen een traktatie was voor liefhebbers van Tanzaniaanse wijn, maar ook een boost gaf aan werkgelegenheid en productiviteit. Het bedrijf kocht druiven van lokale boeren en investeerde in onderzoek naar de beste druiven. Dodoma biedt nu drie wijnen aan: droge witte wijn, droge rode wijn en een ‘natural sweet’ wijn.

Reizen in Afrika: waar gaan we wijn drinken?

Conclusie van dit artikel? Als je jezelf wilt onderdompelen in een culinaire wijnreis, denk je misschien meteen aan de traditionele wijnlanden als Italië, Frankrijk of Spanje. Maar als je die drang voelt om de Big Five te spotten terwijl je geniet van een heerlijk glas wijn, dan moet je echt eens een kijkje nemen in Kenia of Tanzania. Ondanks hun tropische ligging op de evenaar produceren deze landen in Oost-Afrika verrassend lekkere wijn!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Je hebt een reis gepland naar een land waar het onrustig is, wat nu?

Hiken in Oeganda

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen