Jouw unieke vakantie naar Afrika in 2023: ga voor een authentieke reiservaring

Je kent ’t wel. Je vertelt je vrienden over jouw spectaculaire rondreis – in welk land dan ook – en het blijkt dat zij precies hetzelfde rondje hebben gereisd. Wie Lonely Planet, Instagram of een reisorganisatie gebruikt voor een reisplan, volgt vaak de gebaande paden. Zonde, want reizen is zó veel specialer als je off the beaten track gaat. Wij vertellen je waarom je in 2023 voor een unieke vakantie naar Afrika zou moeten kiezen én we leggen uit hoe je (eventueel samen met ons) een authentieke reis samenstelt.

Steeds meer mensen zijn op zoek naar echte ervaringen. Een in scène gezette show van een inheemse stam die voor de gelegenheid even de spijkerbroek en Nikes heeft ingeruild voor een kleurrijk gewaad, hoort daar niet bij. Je wil een authentieke reis en wij vertellen je hoe!

Waarom je voor een unieke reis naar Afrika wil gaan

Er zijn verschillende redenen om voor een unieke reis off the beaten track te kiezen. Deze vorm van reizen biedt zowel voor jezelf als voor de toerismesector in je vakantieland verschillende voordelen.

Massatoerisme is stressvol

In een rijtje achter hordes toeristen aan schuifelen in de hoop een glimp op te vangen van de Mona Lisa is een stressvolle ervaring en noemen wij massatoerisme. Struikelen over de wandelschoenen bij Machu Picchu ook. Omdat steeds meer mensen wereldwijd de mogelijkheid krijgen om te reizen, worden veel plekken steeds drukker. Daarom gaan mensen vaak op zoek naar rustigere vakantiebestemmingen.

Een beter verhaal in de kroeg

Wat is toffer om je vrienden te vertellen? Dat je in een overvol bootje met dronken toeristen naar een full moon party in Ko Pha-ngan bent geweest? Of dat je met de Masai door de savanne, het regenwoud en de woestijn bent getrokken en je met stukjes geitenvlees in je maag (die je gids Robert zojuist respectvol heeft geslacht en bereid) onder de sterrenhemel hebt geslapen? Een full moon party kan ook een onvergetelijke ervaring zijn hoor. Maar we’ve all been there, we’ve all done that.

Magadi Melle

We zijn op zoek naar ervaringen

Vroeger gingen we op vakantie. Even bijtanken op een mooi Spaans strand. Tegenwoordig gaan we op reis. We zijn op zoek naar ervaringen. Daarom wordt het steeds belangrijker om authentieke plekken te bezoeken waar iets speciaals te zien of beleven is, wat niet al door massa’s mensen gezien of beleefd is. De behoefte aan het standaard reispakket neemt af.

De lokale bevolking kan meeprofiteren

Als je op de gebaande paden blijft, dan komt het geld dat je op reis uitgeeft terecht bij de ondernemers die al volop profiteren van toerisme. Wie een unieke reis maakt, geeft een veel bredere groep mensen en gemeenschappen een economische boost.

Authentiek reizen is betekenisvol reizen

Veel mensen reizen om iets te ‘halen’. Mooie herinneringen, leuke foto’s, nieuwe vriendschappen en een bak frisse energie. Maar je reis wordt betekenisvoller als je ook iets ‘brengt’.
Daarom legt Charlie’s Travels de focus op teruggeven. Je brengt ook iets als je op reis gaat. Je draagt bij aan bescherming van flora en fauna, je levert een positieve financiële bijdrage aan de gemeenschappen die je bezoekt en je zorgt voor culturele uitwisseling.
Hoe meer je van het gebaande pad afwijkt, hoe makkelijker het wordt om ‘terug te geven’.

Suswa Quintus

Wat maakt een ervaring authentiek?

  • Er worden geen tradities en rituelen in scène gezet voor toeristen. Gemeenschappen laten zich zien zoals ze écht zijn. Je krijgt een inkijkje in hun echte leven.
  • Je interacteert met mensen die veel weten van een bepaalde plek of cultuur. Deze mensen zijn gepassioneerd over de plek. Daarom werken wij voornamelijk samen met lokale gidsen.
  • We kiezen voor lokaal en kleinschalig. Een nachtje in het Marriott of een koffietje bij Starbucks is niet zo authentiek: of je nou in Dar es Salaam of in Parijs bent, deze plek ziet er overal hetzelfde uit.
Nyanya homestay

Hoe ontwikkel je een unieke reis?

Een unieke, authentieke reis uitstippelen is nogal uitdagend. Zoals we eerder zeiden: gebruik je Google, reisgidsen of sociale media als bron, dan krijg je al snel dezelfde aanbevelingen onder ogen als duizenden anderen.
Een unieke reis samenstellen zonder lokale expertise is daarom vrijwel onmogelijk. De travel consultants van Charlie’s Travels gaan regelmatig zelf op pad om nieuwe unieke ervaringen te ontdekken.
Zo kun je op verkenningstocht met een inwoner van de eindeloze droogte van de Namib Desert, overnachten in de homestay van de Keniaanse Mama Rose en wilde dieren spotten vanaf je mountainbike of motor in een weinig bezocht natuurgebied in het noorden van Tanzania. Échte off the beaten track ervaringen, die je niet zo snel zult tegenkomen in de Lonely Planet of op Insta. Wil je eens kletsen met onze travel consultant? Plan een belletje in met Emiel. Hij vertelt je alles over je volgende avontuur op het Afrikaanse continent.

Mama Rose homestay

Hoe kun je je reis authentieker maken?

  • Doe onderzoek! Lees veel reisblogs en ga voorbij aan de eerste pagina op Google. Is culturele authenticiteit belangrijk voor je? Zoek dan naar gidsen die zijn opgegroeid in de omgeving die je bezoekt.
  • Plan niet alles vooraf, maar sta open voor spontane ervaringen. Volg aanbevelingen op die je onderweg van de lokale bevolking krijgt en ga in op spontane uitnodigingen.
  • Maak persoonlijke connecties tijdens je reis. Maak een praatje, groet mensen, maak vrienden en stel vragen. Sta open voor de dagelijkse levens van de gemeenschappen die je bezoekt. Oprechte verbinding met locals zorgt voor een authentieke ervaring.
  • Reis langzaam. Wie snel reist is geneigd van hoogtepunt naar hoogtepunt te sjeezen, terwijl je de unieke ervaringen pas opdoet als je wat langer de tijd neemt.
  • Leer de basis van de taal. Twee zinnetjes in de lokale taal helpen het ijs te breken en betekenisvolle connecties te maken!
  • Do as the locals do. Eet hun voedsel, bezoek hun markten, ontmoet boeren, producenten en ambachtslieden, en gebruik hun vervoersmiddelen.

5x unieke, authentieke overnachtingen

Unieke overnachtingen zijn een belangrijk onderdeel van jouw authentieke reiservaring. Je kunt natuurlijk zelf proberen deze plekken te vinden, of je kunt ons om hulp vragen. Ter inspiratie, hieronder een lijstje met vijf van onze favorieten.

1. Slaap in een traditionele rondavel in eSwatini

De inwoners van eSwatini (voorheen Swaziland) wonen traditioneel in rondavels, hoewel dat steeds minder vaak gebeurt. Rondavels zijn ronde hutten gebouwd van leem of riet. Je kunt zelf op zoek gaan naar een mooie rondavel om in te overnachten. Reis je met Charlie’s, dan neemt gids Dumsani je mee naar zijn familie, waar je in een rondavel – zonder elektriciteit – overnacht.

Rondavel

2. Kamperen in de Loita Hills in Kenia

Geraldine Kemper ging je voor. Voor een échte off the beaten track ervaring zoek je een lokale gids en kampeer je in de Loita Hills. Midden in het bos, tussen de wilde dieren, naast een veilig vuurtje.

3. Logeren op palen in Nthambo Tree Camp in Zuid-Afrika

Deze unieke lodge ligt in een ongerept privéreservaat, een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Nthambo Tree Camp is gebouwd met lokale materialen en er wordt gebruik gemaakt van zonne-energie. Wil je overnachten met een lage ecologische impact, slaap hier dan zéker één of twee nachtjes!

Zuid-Afrika Nthambo

4. Mount Gahinga Lodge in Bwindi Impenetrable NP, Oeganda

Je bezoekt Bwindi niet alleen voor deze super speciale lodge met heerlijk eten en gratis massage, maar ook voor de gorilla’s die hier in de bergen leven. Een uurtje met deze spectaculaire dieren is een highlight die je nooit vergeet!

5. Logeren bij Mama Rose in de Taita Hills in Kenia

De meest memorabele momenten in Afrika beleef je als je bij mensen thuis komt. Mama Rose stelt haar huishouden open, speciaal voor reizigers van Charlie’s.

Homestay

Met deze gids kun je aan de slag met je eigen unieke, authentieke reis. Of vraag Charlie’s Travels je te helpen!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements ​