Kenia: Veertig Jaar Later

Ondanks de vele landen die wij eerder bezochten, hadden we zo onze twijfels bij de veiligheidssituatie in Kenia. Wij zijn een stel van 65/66 jr. Net gepensioneerd. Nog lang niet toe aan het maken van ‘duffe standaardreizen’. Maar hoe pak je dit aan? We hadden nogal wat wensen. Veertig jaar geleden hebben we in Kenia gewoond en genoten van het land en de bevolking. Nu, na veertig jaar, gaan we terug. Een geheel nieuwe ervaring. Uit verhalen van vrienden en op internet kregen we het beeld dat het land sterker veranderd was dan wij dachten, zeker wat veiligheid betreft. Maar… toen kwamen we via internet in aanraking met Charlie’s Travels. Toch eens even bellen!

De reis overtrof onze verwachtingen

Uit de eerste contacten bleek meteen dat Charlie’s Travels aardig ‘out of the box’ denkt. Bedenkingen van ons werden gelijk aan de kant geschoven. Ineens werd het: natuurlijk rijden we zelf door het land! Motorrijden naar Lake Natron? Een uitdaging! Drie dagen trekken met Masai, zeker doen! Ook al zijn we de jongste niet. Binnen een mum van tijd spraken we concreet over een prachtige reis en al het regelwerk werd ons ontnomen. Over bleef: alleen maar genieten. En dat hebben we gedaan! Ten volle!

Onze ervaring

Voel je je jong en zoek je een vakantie buiten de gebaande paden? Hou je van avontuur, culturen en natuurlijk een warme temperatuur en wil je eens een vakantie niets zelf hoeven regelen? Dan ben je bij Charlie’s aan het uitstekende adres!

Onze wensen

Onze voornaamste wensen waren de plaatsen bezoeken, waar we elkaar 40 jaar eerder hadden ontmoet en waar we herinneringen aan hadden. Maar ook om de ontwikkelingen te zien die het land hadden veranderd. Komend uit Oeganda hadden we al aardig wat wild gezien, dus dat was geen prioriteit voor ons. Voor het overig een trip samen die ons lang zal heugen.

We kijken terug op een geweldige trip, professioneel op afstand begeleid door het fantastische team Charles, Maudy en Brenda. Alles klopte als een bus: de auto’s werden op tijd afgeleverd, de plaatsen die wij bezochten en de natuurlijk de geplande trips. Activiteiten als een bezoek aan een regenwoud, fietsen tussen zebra’s en buffels, met de boot tussen de hippo’s, een trekking met Masai en twee dagen met de motor naar Lake Natron. Geslapen in diverse hotels, in tenten, een koloniaal huis en bandas.

Interesse in Kenia?

En na 40 jaar?

Narok, de plaats waar Elly jaren heeft gewoond, is werkelijk uit zijn krachten gegroeid. Druk en grotendeels onherkenbaar. Van een rustige, plattelands plaats, met in grote mate traditioneel geklede Masai, heeft het zich ontwikkeld tot een handels- en bestuursstadje met een min of meer 24 uurs economie. Westers geklede mensen en allen actief met mobiele telefoons.

Gelukkig vonden we ook nog herkenningspunten. Het restaurantje, waar wij eerder vaak zaten aan de Tusker en een samosa, was er nog, weliswaar was de naam van de tent veranderd, al stond de oude naam nog op het menu. Ook nu waren de samosa’s weer heerlijk en knapperig.

Het lokale ziekenhuis was sterk uitgebreid. Er was zelfs recent een CT-scan gekomen, al was er niemand om die te bedienen. Met het personeel kon Elly nog herinneringen ophalen hoe het eerder was. Helaas was de preventieve zorg afgebouwd.

Het dorp van Harry, Ndalani, was min of meer gelijk gebleven. Kleine veranderingen, zoals de Primary School (was nu secundary school) en de lemen huisjes (nu deels in betonsteen). Duidelijk was dat de armoede nog steeds groot was. Het werkgebied oogde droog en de wegen waren vergelijkbaar met 40 jaar terug. Een gebied dus dat duidelijk niet politiek interessant is, om in te investeren in publieke voorzieningen. Prachtig was de ontmoeting met een oude bekende, ontroerend ook.

Totaalbeeld van Kenya

Er is duidelijk veel gebeurd. Een groei van de bevolking van ca 11 mln naar bijna 50 mln. Grote wegen en druk verkeer, zeker in en rond Nairobi, dat ook beter georganiseerd verloopt en met betere voertuigen. De economie is booming.

De aard van de bevolking is niet wezenlijk veranderd. Veel jeugd, spontane, open contacten en discussies ontstaan gemakkelijk. Erg leerzaam ook. Veel frictie tussen traditioneel en modern, goed opgeleid/onafhankelijk. Weinig vertrouwen van de bevolking in de politiek, die erg verdeeld is naar stammen. Enorm veel kerken die elkaar beconcurreren onder “praise the Lord” en andere teksten en zelf vooral rijker worden. Arm en rijk lijkt verder uit elkaar te groeien.

Travelstory Kenia 40 jaar

Samenvattend

Een ervaring om niet te vergeten. De reis voerde ons naar onbekende en prachtige plekjes. Prachtige mensen ontmoet, jong en oud. Veel meegemaakt en nergens spijt van.

Een reis als de onze is zeker niet alleen voor jonge lui, maar ook voor mensen die al wat ‘rijper’ zijn en zin hebben in avontuur, een beetje afzien en een vakantie buiten de gebaande paden.

Dank hiervoor!

Elly & Harry

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania