Kenia is ruim 580,000 km2 groot en heeft daarbij voor ieder wat wils te bieden: van de idyllische kustlijnen tot de besneeuwde toppen van de op één na hoogste berg in Afrika. Van de bruisende steden tot de weelderige bossen tot… juist: de safariparken. Want hoe divers Kenia ook is, een reis naar dit land is niet compleet zonder safari.
De ruige, pure natuur waar je ‘s werelds grootste en meest bijzondere landdieren in volle glorie kunt bewonderen. En een safari in Kenia is niet compleet zonder de Koning van de Savanne recht in de ogen aan te kijken, zonder de strepen van de zebra te tellen of langs gracieus galopperende giraffen te rijden terwijl de ondergaande zon haar gouden stralen over de uitgestrekte vlaktes schijnt. Welkom in de safariparken van Kenia!
Wist je dit al over safari in Kenia?
Kenia heeft 22 nationale parken en 32 natuurreservaten.
In Kenia vind je de gehele Big Five in bijna alle nationale parken.
Een safari in Kenia kan vaak het beste in het hoogseizoen: dan is het gras lager en verzamelen alle dieren zich rond schaarse waterbronnen. Makkelijk spotten!
De Afrikaanse olifant die je hier kunt zien, is het grootste landdier dat bestaat.
Safari in Kenia betekent niet alleen savannelandschap: wat dacht je van vulkanische rotsformaties, meren vol flamingo’s of denderende watervallen in jungles?
Bij veel nationale parken kun je langsgaan bij de Maasai; Keniaanse bevolkingsgroepen die vasthouden aan traditionele gebruiken.
#1 De Maasai Mara
Wat je moet weten over de Maasai Mara!
De Maasai Mara is hetzelfde gebied als de beroemde Serengeti in Tanzania: maar dan heeft de mens er een landsgrens doorheen getrokken. Dit safaripark ligt dus in het zuiden van Kenia.
De Maasai Mara is is zo’n 1700 km2 groot.
De Maasai Mara bevindt zich op 1500 tot 2100 meter hoogte.
Het landschap van de Maasai Mara bestaat vooral uit grasvlaktes met acaciabomen en rivierbossen. Er stromen twee rivieren door dit landschap: de Talek en – verrassing! – de Mara.
De beste tijd om naar de Maasai Mara te gaan is in juli, augustus, oktober en november. Dan kun je namelijk de spectaculaire Great Migration bewonderen.
Juli, augustus, oktober en november zijn ook de droogseizoenen. De zon schijnt en door de hoogte is het niet gauw heet.
In het droogseizoen kun je de meeste beesten spotten: het gras is lager en de waterbronnen schaars: daar komen dus alle dieren samen om te drinken!
Van december tot mei vind je het park in het natte seizoen. In april valt de meeste regen. Dan worden de wegen slipperig en kun je moeilijk navigeren!
Crème de la crème der safariparken én wereldberoemd. Het grootste park van Kenia en tot de nok toe gevuld met wildlife. De uitgestrekte rolling plains van de Mara lenen zich perfect voor het spotten van beesten: dikke kans dat je hier de Big Five kunt afvinken! En daar kwam je toch voor of niet dan?
The great migration
In de Maasai Mara vind je de dichtste populatie van grote roofdieren ter wereld, waaronder de Afrikaanse leeuw. Wel is de leeuwenpopulatie gehalveerd in de afgelopen twintig jaar, waardoor er nog zo’n 600 leeuwen over de vlaktes van de Maasai Mara wandelen. Toch staat dit park, net als de Tanzaniaanse Serengeti, vooral bekend om The Great Migration. Tijdens dit spektakel, dat zich over meerdere maanden uitstrekt, trekken zo’n anderhalf miljoen wildebeests en een paar honderdduizenden zebra’s en gazelles de Mara rivier over. Dit heeft vooral te maken regenval. Wanneer het regenseizoen begint in de noordelijke Mara, trekken ze richting de vlaktes van de Serengeti. En tijdens de drogere tijden trekken ze langzaamaan terug naar Kenia. De regen heeft dan vers, groen gras en vruchtbare gronden achter gelaten, waar de dieren hun buik van rond kunnen eten.
Een gruwelijk schouwspel
Helaas zijn er veel beesten die hun felbegeerde grasmaaltijd nooit te zien krijgen. De oversteek van de Mara is namelijk levensgevaarlijk! Want ook de krokodillen weten dat dit regenseizoen hun diner voorschotelt: maar dan in de vorm van verse herbivoren die regelrecht door hun rivier heen trekken. Kun je je deze scènes nog herinneren van televisie? De galopperende gnoes, de panische zebra’s, het spetterende water en de krokodillen met bloederige gazelle-benen tussen hun kaken? Alleen nu sta jij zelf dus aan de zijlijn van zo’n wreed schouwspel. Deze natuur is niet voor watjes!
https://youtu.be/iAz8Ta30G88
Hells’ Gate ligt noordwestelijk van hoofdstad Nairobi, genesteld tegen Lake Naivasha.
Hell’s Gate ligt op een hoogvlakte van 1900 meter, rond de krater van de slapende Mount Longonot vulkaan.
Dit zorgt voor een woest en ruig landschap van kliffen, kloven, scheuren en vulkanische steenrotsen die uit het landschap omhoog torenen.
Hell’s Gate is het enige nationale park waar je doorheen kunt fietsen en wandelen!
Het droogseizoen is van juni tot oktober. Dit is de beste tijd om te gaan! Het is zonnig en niet te warm. Het gras is lager en de dieren verzamelen zich rond de schaarse waterbronnen. Makkelijk te spotten dus!
Van november tot mei is het natseizoen, met de meest hevige regenval tussen april en mei. Voordeel? Het landschap is spectaculair groen, zonder stof in de lucht en een explosie van bloemen. Ook worden er veel nieuwe dieren geboren. Nadeel? De regen en modder kan roet door het eten gooien wanneer je fiets- of wandelplannen hebt.
https://youtu.be/zxar9mxL4h4
Alle Dutchies opgelet want tijdens deze safari in Kenia mag er weer gefietst worden! Niet over een geasfalteerd fietspad, maar dwars door de wildernis. Denk aan zebra’s die met je mee rennen en een dozijn aan pumba’s die vrolijk hun staartje als een antenne omhoog steken wanneer ze zich verplaatsen. Hoe bijzonder is het om langs een giraf te fietsen die net zijn lunch uit de boom aan het eten is? Of wanneer je kunt zwaaien naar een kudde wildebeesten, buffels of baboons aan de andere kant van de weg?
The Great Rift Valley
Hell’s Gate National Park is onderdeel van de Great Rift Valley: twee tektonische aardplaten die langzaam uit elkaar schuiven en zo een vallei achterlaten. Van de rode zee in Turkije, helemaal tot aan Mozambique! Lang geleden vormde Hell’s Gate een zijrivier van een prehistorisch meer waar de vroegere bewoners van de Great Rift Valley zich mee voedde. Vandaag is dat terug te zien in het landschap: Kronkelende, grillig uitgesleten scheuren in de rotsen en geërodeerde rotswanden vormen smalle doorgangen van soms enkele meters breed. Een populaire route om te wandelen!
Lion King landschap
Komt dit beeld je bekend voor? Dat kan, want op deze vallei is de tranentrekker de Lion King gebaseerd. Die ene scène waar Mufasa onder de voet wordt gelopen door een kudde opgejaagde wildebeesten. Arme Simba, die hier helemaal alleen achterbleef… Huil je al? Die dus! Vandaag de dag zijn er helaas geen leeuwen meer die tussen de hoge grassprieten door sluipen, en kan jij dus rustig op je stalen ros rondrijden.
Dit park bevindt zich in het zuidwesten van Kenia, vlakbij buurland Tanzania.
Amboseli National Park wordt gekenmerkt door de majestueuze Kilimanjaro dij prijkt aan de horizon.
Amboseli National Park is 392 km2 groot, maar is eigenlijk onderdeel van een ecosysteem van wel 8000 km2; uitgestrekt over Kenia en Tanzania.
In dit park vind je diverse habitats: van de opgedroogde bodem van Lake Amboseli tot uitgestrekte savanne vlaktes, tot vochtige moerassen met waterbronnen tot boslandschap.
In Amboseli National Park kan het vrij droog zijn: doordat het park is gekroond met Kilimanjaro waar de lucht zich vaak van vocht ontdoet: hierboven valt simpelweg de regen en sneeuw die niet beneden in de Amboseli valt!
Toch zijn er twee regenseizoenen: in april, mei, oktober, november en december.
Ook in Amboseli Nationaal Park kun je In het droogseizoen het makkelijkst wild spotten omdat water schaars is en de dieren zich daar verzamelen.
Welkom in ‘The home of the African elephant!’ In Amboseli National Park krijg je niet alleen rondstampende olifanten te zien maar ook nog eens de famous Kilimanjaro. Terwijl jij je ogen niet van die berg kunt afhouden, komen de leeuwen, giraffen, zebra’s en antilopes zo langs je safari-busje gehobbeld. Hoewel het een relatief klein park is, is het ontzettend divers. De natte gronden zorgen namelijk voor een gevarieerd leefgebied. Spits je oren en hoor het gelach van een hyena. Wie weet zie je hoe ze hun prooi verslinden! Ook de vogelliefhebbers komen aan hun trekken tijdens deze safari in Kenia. In Amboseli kun je namelijk ruim 600 vogelsoorten vinden. Vooral tussen november en januari is het handig je verrekijker mee te nemen: dan overwinteren de meeste van onze gevleugelde vrienden in het park.
Motorsafari
Geen zin om hier in een suf safari-busje te zitten? Wij hebben dé oplossing. Een safari per motor! Ruig, stoer en heerlijk off-beaten. De mensen hebben mooie landgrenzen getekend voor de parken, maar denk je nu echt dat de dieren zich daaraan houden? Tuurlijk niet! Het wildlife struint gewoon lekker daarheen waar ze het interessant vinden en zo komt het dus dat je zomaar een keertje langs een olifant komt te rijden terwijl jij rondcrosst op je motor! En gáaan!
https://youtu.be/kTgWgiUUF6c
#4 Aberdare National Park
Wat je moet weten over Aberdare National Park!
Aberdare National Park ligt in centraal Kenia en aan de oostkant van de Rift Valley.
Dit park vind je 100 km ten noorden van Nairobi, met hoogtes die verschillen van 2000 tot wel 4300 meter!
Aberdare National Park is 766 km2 groot.
In dit park vind je niet alleen savanne’s, maar ook bergen, watervallen en oerwoud.
Aberdare National Park staat bekend om de zeldzame beesten die hier wonen. Denk maar aan de African golden cat, de black leopard of de gigantische Eastern Bongo (een soort oerwoud-gazelle). Wel heb je een klavertje vier nodig, wil je deze tegenkomen!
Tussen juli en oktober is het droogseizoen. Dit is de beste tijd om te gaan! Het is dan zonnig en tegelijkertijd koel, met gemiddelde temperatuur tussen de 21 en 23 graden.
In Abderdare National Park vergeet je alle safari’s in Kenia waar je tot nu toe bent geweest. Dit is zó anders! Geen eindeloze savanne’s, maar rotsen, watervallen en jungles! Zigzaggende paadjes door gigantische bomen met slingerende lianen. Bergpieken tot 4300 meter en diepe valleien en ravijnen, uitgesleten door de eindeloze stroom aan water. Van bamboebossen tot dicht regenwoud en van ijskoude bergstroompjes tot woeste watervallen. En hou je ogen open voor de Afrikaanse kat, want deze kun je nergens anders van je lijstje strepen!
Lumo Conservancy is een community-owned, beschermd stuk natuur van 40,000 hectare groot.
Lumo Conservancy werd opgericht in 1997, toen drie ranches hun stukken land samenvoegden. Deze ranches heetten Lualenyi, Mramba and Oza. Daarom heet deze conservancy dus Lumo!
Deze conservancy ligt in het verlengde van Tsavo West National Park.
Het ligt niet bepaald in de buurt van Nairobi of Mombasa: met de auto is het een lange vermoeiende rit. Rijd dus vroeg weg of hak de reis in twee door bij een tussenstop te overnachten!
De wegen zijn goed onderhouden en smooth. Het gras is laag waardoor je weids uitzicht hebt tot aan de horizon.
In het natte seizoen kun je minder goed wildlife spotten doordat alle dieren zich over het park spreiden! Wel kunnen de prijzen lager zijn in dit seizoen.
Yes, hier wordt het spannend! Waar de rest allemaal national parken zijn, is dit een conservancy. Het werd dus niet opgericht door de overheid, maar door bewoners die de flora en fauna uit de buurt beter wilden beschermen. Dit maakt de ervaring van een safari in Kenia totaal anders, want: andere regels en veel meer mogelijkheden! Wat dacht je van een nachtsafari? Tijdens de nacht komt een ander deel van de savanne tot leven. Roofdieren gaan op zoek naar hun prooi en de jacht is begonnen. Met een beetje gelukt weet jij dit tafereel net te vangen met grote lichten die op de jeep staan, als een jager die zijn prooi gevonden heeft.
https://youtu.be/FVXnl6IpXCg
Nakuru National Park is 188 vierkante km2 groot, niet ver van Nairobi vandaan!
Dit park werd opgericht in 1961.
Dit park ligt op de bodem van de Great Rift Valley en wordt omgeven door bossige graslanden.
Nakuru betekent ‘stof’’ of ‘stoffige plek’ in the lokale taal van de Maasai.
In juni tot februari is het droogseizoen… Nauwelijks regen dus! Wel kan het dan druk worden in het park, en spot je veel toeristen en safari jeeps door je verrekijker.
Van maart tot mei is het regenseizoen. Het park is dan groener met veel bloemen! Omdat er een hek om het park heen is gebouwd, kunnen de dieren er niet uit. Daarom kun je ze ook in dit seizoen makkelijk spotten. In april regent het wel erg veel. Hou er rekening mee dat je vast komt te zitten in de modder!
Riep iemand flamingo’s?! Het beroemde Lake Nakuru, waar dit park omheen ligt, kende jaren lang miljoenen flamingo’s die aan het nestelen waren aan de kustlijn. Het meer veranderde dan in een roze vogelwaas. De laatste jaren is het waterpeil drastisch gestegen waardoor het percentage zout behoorlijk verminderd is. De duizenden flamingo’s hebben om die reden minder voedsel en trekken naar Lake Bogoria om te kunnen eten. De hoeveelheid flamingo’s varieert mee met de waterstand en het voedselaanbod en op sommige dagen kunnen de duizenden flamingo’s geslonken zijn naar een paar honderd – en andersom.
Ander wild
Gelukkig heeft dit park nog meer te bieden dan deze roze fladderaars, namelijk neushoorns! Dit park wordt ook wel officieel bekroond tot een sanctuary voor de reusachtige en bedreigde beesten. Inmiddels leven er 25 zwarte neushoorn in het park en ruim 70 witte neushoorns naast die duizenden flamingo’s. Wil je leeuwen, cheetahs en luipaarden van je bucketlist strepen? Of grote pythons die hun huid achterlaten in de bossen? Dan zit je hier ook op de juiste plek
Tsavo National Park ligt in het zuiden van Kenia tussen Nairobi en de kust.
Tsavo Nationaal Park bestaat uit twee delen: Oost en West.
Met 22000 vierkante kilometer is Tsavo het grootste en oudste park van Kenia.
Je kunt dwars door Tsavo heen rijden met de auto of de trein.
Hier vind je uitgestrekt landschap van rode aarde en acacia bomen. Tsavo staat bekend om de roodkleurige olifanten, doordat zij door de rode bodem wroeten.
Kattenmensen opgelet: hier kun je veel big cats spotten.
Het klimaat is heet en droog: overdag wordt het rond de 31 graden in de nacht koelt het af naar zo’n 20 graden.
Droge seizoenen, van juni tot september, zijn het koelst.
Tsavo National Park is vernoemd naar de rivier Tsavo. Lang geleden werd er een snelweg en spoorweg dwars door dit park aangelegd, en daarmee werd het park in tweeën gedeeld: Tsavo East en Tsavo West.
Tsavo East is één van de oudste en grootste parken van heel Kenia maar door haar relatief platte land gaan veel mensen naar West. Tsavo West is vochtiger met meer bergen en moerassen. Ook vind je hier de Mzima springs: kraakhelder water dat omhoog borrelt uit vulkanisch steen.
De mensetende leeuwen
Dit park is het toneel geweest voor een indrukwekkende geschiedenis. Met de beroemde man-eating-lions – leeuwen die hier rondliepen en de arbeiders van de spoorlijn één voor één opaten – kent het park een vrij bloederige geschiedenis. Maar no worries: die tijden zijn voorbij. Hier vind je woeste rotsen en dichte bush wat de spanning van de safari alleen maar vergroot. Want sluipt daar nu de achter-achterneef van de man-eating-lion achter dat bosje langs?
Dwars door het park
Je hoeft geen permit te betalen en een game drive te regelen om dit park af te tikken. Wanneer je van Nairobi naar de kust gaat – of andersom – cross je namelijk dwars door dit park heen. De spoorweg is recentelijk vernieuwd en zoeft in slechts vijf uurtjes tussen de bruisende steden Mombasa en Nairobi. Kijk goed door het raam, want regelmatig staat er een olifant of kudde zebra’s te kijken!
#8 Nairobi National Park
Wat je moet weten over Nairobi National Park!
Nairobi National Park is zo’n 117 km2.
Dit park bevindt zich zo’n 7 km ten zuiden van het centrum van Nairobi.
Aan drie kanten van het nationale park zijn elektrische hekken gebouwd. De zuidkant is open gelaten zodat de dieren kunnen migreren tussen dit park en de aangrenzende Kitengela vlaktes.
Het landschap van Nairobi National Park bestaan vooral uit uitgestrekte en open grasvlakten met acacia bomen.
Wanneer je in Nairobi bent, is het leuk om dagje te game driven en te picknicken! Ben je van plan om ook in één van de bovengenoemde parken op safari te gaan in Kenia? Dan is het misschien leuker om de het stadse leven van deze metropool te verkennen.
Nairobi is de enige stad ter wereld met een National Park. In sommige stukjes waan je jezelf midden in de natuur, maar je spot ook vaak wildlife met de skyline van de stad nog op de achtergrond. Tientallen leeuwen en neushoorns hebben dit als hun thuisbasis en het is onvoorstelbaar dat er zo dicht bij de stad zo veel wildlife te vinden is! Op sommige momenten vergeet je waar je bent. In het hoge gras, de zoektocht naar een witte neushoorn of tijdens het spotten van vechtende zebra’s. Bij de volgende bocht duikt de skyline weer op en word je herinnerd aan het feit dat er ooit in heel Nairobi dieren leefden, maar dat de bouw van de stad hun leefgebied heeft verkleind.
De mens en het wild
In korte tijd is Nairobi gegroeid als kool. Zo had de stad in 1910 nog maar veertienduizend inwoners. Meer wilde dieren in de omgeving dan mensen! Terwijl de stad groeide, groeide ook het conflict tussen mens en wildlife. Inwoners van Nairobi droegen geweren bij zich ter bescherming tegen hongerige leeuwen. Boeren hadden last van de zebra’s en gazelles: hun bloemenbedden werden vertrappeld en opgegeten. In 1946 werd Nairobi National Park opgericht: zodat de mensen én dieren in vrede konden verder leven!
Nog steeds onduidelijkheden? Onze Afrika-experts nemen ze graag van je weg.
Neem contact met ons op om je vakantie te plannen en kijk op onze Kenia-pagina om te zien wat er nog meer voor een moois is!
3 Redenen Waarom Charlie’s Travels Uniek is in Afrika
Uitgestrekte savannes. Een rode, Afrikaanse zon die goud licht op de baobab bomen werpt terwijl hij onder gaat. Rennende giraffen en gapende leeuwen die je bewondert door een verrekijker terwijl ‘The Circle of Life’ door je hoofd galmt. Je kont parkeren op een parelwit strand in de schaduw van een zacht wuivende palmboom. In de lucht springen met een Maasai-man, gewikkeld in kleurrijke doeken. Een weg banen door het groene, dampige oerwoud en slingeren aan lianen. Een hap nemen uit een sappige mango terwijl het sap langs je kin naar beneden druipt.
Net zoals jij houden wij van een vleugje avontuur, en zoals een goede safari gids zorgen cookies ervoor dat je onze site optimaal beleeft. Wel cookies? Asante sana! Dan help je ons om onze website te blijven verbeteren. Geen cookies? Dan gaat je data off the beaten track en kunnen we de ervaring op onze website niet verbeteren voor andere reizigers.
Functioneel
Always active
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.