KENIA-REISGIDS: WELKE MOET JE HEBBEN?

Stel: je gaat met Charlie’s Travels op reis naar Kenia. Supervet! Jouw travel consultant kan je natuurlijk veel over het land vertellen wanneer je je reis met hem of haar gaat samenstellen, en ook tijdens je reis kruipt het échte Kenia onder je huid. Maar wie nog net dat beetje extra achtergrondinfo wil, doet er goed aan om een reisgids te kopen. Dat zijn er nogal wat, maar welke is nou de beste? We zetten alle voors en tegens voor je op een rijtje.

REISGIDS OPTIE 1: LONELY PLANET KENYA

Wat is het: waarschijnlijk de meestverkochte reisgids over Kenia
Wat zeggen ze zelf: “Engelstalige reisgids uit de bekende serie Lonely Planet over een populaire toeristische bestemming in Afrika. In al onze reisgidsen worden de populairste, mooiste en meest zeldzame bezienswaardigheden uitgebreid beschreven en helpen we je de beste keuzes te maken.”
Wat moet dat kosten: 19 euro
Meest recente druk: januari 2018
Kopen als: je meer wil weten over Kenia en een degelijke, mooi vormgegeven reisgids wil hebben. Er staan aardig wat afbeeldingen in deze gids en teksten zijn niet te lang, waardoor het perfect is voor een verblijf van één of twee weken. Ook is deze editie super-recent! Je weet dus zowat zeker dat de hotels en restaurants in deze gids nog open en in bedrijf zijn.
Niet kopen als: je het erg vindt om op adresjes te komen waar je geheid andere toeristen tegen zult komen – veel andere reizigers hebben deze gids namelijk ook. Tevens worden Lonely Planet-gidsen door de jaren heen steeds dunner, wat geen goed teken is.

Kenia-Reisgids-Lonely-Planet

REISGIDS OPTIE 2: CAPITOOL REISGIDS KENIA

Wat is het: een aardig on the beaten track gids met superveel foto’s
Wat zeggen ze zelf: “De Capitool Reisgidsen bevatten heel veel foto’s, illustraties en kaarten, opengewerkte tekeningen en plattegronden van de belangrijkste bezienswaardigheden en driedimensionale beelden van historische wijken. Met ook restaurants, accommodatie en vervoer.”
Wat moet dat kosten: 11 euro
Meest recente druk: juni 2011
Kopen als: je niet alleen maar droge teksten wil, maar ook van mooie (3D-)illustraties, foto’s en kleurrijke kaartjes houdt. Dat maakt deze gids ook perfect voor beelddenkers én kinderen. Ook leuk: als je deze gids mee hebt op reis en je komt iemand tegen met wie je geen woord kunt wisselen (zal in Kenia wel meevallen), kun je altijd je gids erbij pakken om wat plaatjes te bekijken. Ook is deze gids geschreven door Philip Briggs, een ervaren reiziger die met name voor het gerenommeerde Bradt Guides werkt.
Niet kopen als: je een meer diepgaand beeld van Kenia wil krijgen. De Capitool-gidsen zijn mooi, maar door al dat beeldmateriaal blijft het allemaal wel een beetje oppervlakkig. Bovendien is deze editie alweer zeven jaar oud.

Kenia-Reisgids-Capitool

REISGIDS OPTIE 3: THE ROUGH GUIDE TO KENYA

Wat is het:Een al wat meer off the beaten track reisgids over Kenia.
Wat zeggen ze zelf: “The fully revised, full-colour 11th edition covers the country in fine detail. Learn how to cope with and enjoy Nairobi; visit the Maasai Mara without the crowds; explore lesser-known parks and conservancies; and make the most of the Indian Ocean coast.”
Wat moet dat kosten: 15 euro
Meest recente druk: juni 2011
Kopen als: je veel wil gaan rondreizen en dus meer informatie nodig hebt over de afgelegen plekken. Als je met Charlie’s Travels op reis gaat hoef je je natuurlijk geen zorgen te maken over de praktische kant van het verhaal, maar het is mooi om in deze gids wat meer te lezen over wildlife en de geschiedenis van de plekken waar je komt.
Niet kopen als: je maar voor een kort verblijf in Kenia bent, of van plan bent om Kenia aan te doen als strandvakantie. Dan heb je namelijk niet zoveel aan deze gids!

Kenia-Reisgids-Rough

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

REISGIDS OPTIE 4: LANDENREEKS – KENIA

Wat is het: een kleinere, Nederlandstalige reisgids die meer achtergrond schetst dan andere gidsen
Wat zeggen ze zelf:“Kenia is een mooi verpakt probleemland. Onder de verpakking van de fraaie natuur en een veelkleurige bevolking gaat een maatschappij schuil die gekenmerkt wordt door slecht bestuur, patronage en corruptie. De Landenreeks is de betrouwbare bron van informatie over meer dan zestig landen in de wereld. De Landenreeks geeft een toegankelijk beeld van waar het in een land nu werkelijk om draait.”
Wat moet dat kosten: 14 euro
Meest recente druk: februari 2010
Kopen als: je meer wilt weten over het Kenia van nu. Waar je in andere gidsen wat minder leest over de politieke achtergrond en de sociale situatie van het land Kenia, biedt de Nederlandse journalist Ilona Eveleens (die hier werkt voor dagblad Trouw) een uitgebreider beeld van het land.
Niet kopen als: je op zoek bent naar een recente, praktische gids die je vertelt waar je moet verblijven en waar je moet eten. Bovendien is het wel een beetje een belegen boek, als je ‘m zo ziet liggen – but don’t judge a book by its cover, right?

Kenia-Reisgids-Landenreeks

REISGIDS OPTIE 5: TROTTER – KENIA/TANZANIA

Wat is het: een combigids over Tanzania en Trotter, met veel tekst
Wat zeggen ze zelf: “Deze ‘Trotter’-reisgids geeft de nodige basisinformatie voor een reis naar Kenia, Tanzania en het eiland Zanzibar. De gids heeft een sobere, maar overzichtelijke tweekleurendruk zonder foto’s.”
Wat moet dat kosten: 25 euro
Meest recente druk: maart 2012
Kopen als: je een gids wil met veel tekst en wat kaarten. Ook handig als je naar Tanzania afreist: dit boek gaat namelijk tevens over dat land. Handig als je als backpacker rond wil reizen – daar is de gids met name voor bedoelt. Ook lekker: deze gids is als één van de weinigen in dit rijtje Nederlandstalig.
Niet kopen als: je iets meer beeld nodig hebt en geen goed beeld kan vormen als je geen foto’s in je gids hebt staan. Verder kan het onhandig zijn dat Tanzania ook in deze gids is bijgevoegd – wellicht kom je daar helemaal niet. Ook is het veruit de duurste (en niet per se meest recente) gids in ons overzicht.

Kenia-Reisgids-Trotter

REISGIDS OPTIE 6: THE BRADT TRAVEL GUIDE KENYA HIGHLIGHTS

Wat is het: de Bradt-gids over Kenia, met hoogtepunten over het land.
Wat zeggen ze zelf: “Kenya Highlights, first in a new series of colourful Highlights Guides published by Bradt, hones in on the best of this magnificent country and condenses it into a portable but informative guidebook aimed at first time visitors planning or joining an organised safari.”
Wat moet dat kosten: 23 euro
Meest recente uitgave: november 2010
Kopen als: je veel goede tips wil krijgen over accomodaties en restaurants. Wie in Afrika reist, heeft in onze ervaring het meeste aan Bradt Guides – hoewel ze misschien wat somber zijn (zonder kleur en weinig foto’s), zijn de tips voor hotels en restaurants vaak erg goed.
Niet kopen als: deze gids is mega-oud en slecht verkrijgbaar. Wacht dus liever op een nieuwe uitgave en ga tot die tijd voor een nieuwere gids.

Kenia-Reisgids-Bradt

Bottom line: onze lievelingsgidsen voor Afrika-bestemmingen zijn vaak Bradt Guides, maar omdat de Bradt Guide over Kenia zo ongelooflijk gedateerd is, kun je beter voor een andere gids gaan. Maar welke dan? Onze voorkeur gaat uit naar de Rough Guide (die helaas ook alweer behoorlijk oud is) of toch de meest recente en dus goed geüpdatet reisgids van Lonely Planet. Wil je wat meer plaatjes en/of foto’s of reis je met kinderen, ga dan voor de Capitool Reisgids! De Landenreeks-gids is fijn voor hen die wat meer achtergrond of de huidige situatie van Kenia wil (hoewel het land de laatste jaren rap is veranderd) en de Trotter-gids is de beste keuze voor backpackers. Enne.. Voor alle insider info moet je natuurlijk alsnog gewoon bij de travel experts van Charlie’s Travels zijn. Start hier je chat of laat een bericht voor ons achter!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements ​