In dit artikel leggen we je uit waarom wij het belangrijk vinden om met lokale partners te werken, hoe we ze werven en opleiden en bovenal: hoe onze partners jouw reis op het Afrikaanse continent verrijken.
Het belang van samenwerken met lokale partners
We werken direct samen met partners met wie we een persoonlijke relatie hebben. Van gidsen tot chauffeurs en van homestay eigenaren tot natuurconservatoren.
We kennen ze bij voor- en achternaam, we hebben hun kinderen en huisdieren ontmoet, we spreken ze geregeld en nodigen ze minimaal een keer per jaar uit op de Villa. Door persoonlijke relaties te onderhouden, zorgen we niet alleen voor een unieke reiservaring, maar ook dat het geld dat je op reis uitgeeft op de juiste plekken terechtkomt.
Doordat we met partners buiten de toeristenhotspots samenwerken, zorgen we ervoor dat een veel bredere groep mensen mee profiteert van toerisme. Tussenpersonen doen we niet aan.
Dit alles maakt ons anders dan andere reisbureaus die reizen naar Afrika organiseren.
Hoe werven we lokale partners?
Hoe we onze partners vinden is heel simpel. We gaan op reis! We gaan op onderzoek uit, sluiten vriendschappen en maken connecties, brengen tijd door met potentiële partners, boeken ze als gids of chauffeur of we logeren bij ze.
Als we maar voldoende tijd doorbrengen in de landen waar we reizen aanbieden, komen we vanzelf de pareltjes tegen. De mensen waarvan je zegt: ‘Wow, wat een bijzonder persoon met een bijzonder verhaal. Een partnership met hem of haar zou zowel onze reizen als zijn of haar leven verrijken.’
En dat is vaak het begin van een lange samenwerking. Want daar gaan we altijd voor: een langdurige relatie, waarin we van elkaar leren.
Robert O Rerente is één van die bijzondere personen
Charlie leerde Robert O Rerente persoonlijk kennen tijdens één van zijn motortochten door de Loita Hills in Kenia. Sinds hun ontmoeting is Robert – een échte Masai, zoals hij zichzelf noemt – onze vaste partner. Robert: “We leven zeer vredig. We zijn erg traditioneel. Loita is over het algemeen een speciale plek voor Masai. Ik ontvang al jaren reizigers van Charlie’s Travels. Eerst leren we elkaar kennen en dan beginnen we met lopen. Ik ken hier alles. Bijna elke boom.”
De relatie met Robert is wederkerig. Hij vertelt onze reizigers over de kruiden en planten in het bos, wat je moet doen als je een dier tegenkomt, hij deelt het geitenvlees van de geiten die hij slacht met je en hij verwelkomt je in zijn gemeenschap.
In ruil daarvoor help jij Robert en zijn gemeenschap door hen te bezoeken. “Sinds we met Charlie’s werken, kunnen we school betalen, kunnen we eten kopen. We hebben huizen kunnen bouwen. Als mensen ziek zijn, kunnen we ons nu het ziekenhuis veroorloven. Iedereen profiteert.”
Maar je helpt Robert en zijn gemeenschap niet alleen in financiële zin. De gemeenschap vindt het leuk dat mensen hen bezoeken. Zij leren net zoveel van jullie als jij van hen.
We gaan samen met lokale partners op pad
De eerste stap richting een duurzaam partnership met lokale partners is een ‘proef experience’. We gaan op pad met een potentiële gids, slapen een nachtje bij een host of gaan op ontdekkingstocht met een chauffeur.
Binnen de kortste keren weten we of er potentie zit in het partnership. Die potentie moet er van twee kanten zijn. Kan de partner ons wat brengen én kunnen wij hem of haar wat brengen?
Zo’n proef experience is ook een belangrijke manier om te ontdekken op welke vlakken we de partner verder kunnen opleiden.
Hoe leiden we onze partners op?
Van elkaar leren is dus het uitgangspunt. Hoe ziet dat eruit?
Laten we eerst kijken naar hoe dat er in ieder geval niet uitziet. Mensen uit het westen lijken mensen uit Afrikaanse landen vaak bij de hand te willen nemen. Hen te laten zien wat vooruitgang inhoudt. Hen te willen “redden”. Je kent misschien het white savior syndrome wel. Wij zijn ervan overtuigd dat gemeenschappen zelf veel beter kunnen bepalen wat vooruitgang voor hen betekent. Binnen hun eigen culturele context. Wij vertellen ze dus niet ‘hoe het werkt’.
Hoe dat er wél uitziet? Als gelijkwaardige uitwisseling. We realiseren ons dat wij net zoveel van locals kunnen leren als zij van ons.
Onderdeel van die uitwisseling is het jaarlijkse bezoek aan ons kantoor. We helpen onze partners met hun financiën en met al hun business-gerelateerde vragen. Ook trainen we ze in de omgang met verschillende soorten klanten. Daarnaast is er veel ruimte om onze persoonlijke band te versterken.
Hoe verrijken lokale partners jouw reis?
Door onze samenwerking met lokale partners, bieden we bij Charlie’s Travels reizen die je nergens anders kunt krijgen. Door onze persoonlijke samenwerkingen met unieke partners kunnen we authentieke én duurzame ervaringen aanbieden.
Door in contact te komen met lokale bewoners leer je pas écht iets over hun culturen, normen, waarden en dagelijkse levens. Wij maken culturele uitwisseling een stuk makkelijker. Jouw host of gids laat iets van zijn of haar wereld zien, terwijl jij rond het kampvuur aspecten uit jouw cultuur deelt. Dat doen we altijd op een gelijkwaardige manier.
Niet voor niets is één van onze drie duurzame pijlers: het stimuleren van duurzame ontwikkeling van gemeenschappen door het opzetten van lokale partnerships.
Door een reis te boeken met ons wordt je reis nóg waardevoller. Zowel voor jezelf als voor de plekken die je bezoekt. Met Charlie’s Travels kun jij duurzaam op reis in Afrika en ‘haal’ je net zoveel als je ‘brengt’.