De veiligheid in Kenia: hoe zit dat?
Is Kenia veilig genoeg voor reizigers om onbezorgd te genieten van dit prachtige land? Terwijl je door het National Park trekt of ontspant op de parelwitte stranden met een verse kokosnoot in je hand, wil je je natuurlijk geen zorgen maken. We nemen een kijkje naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en het Belgische overheidsadvies voor Kenia. Ontdek hoe je je kunt voorbereiden op je reis en welke maatregelen je kunt nemen om een probleemloos avontuur te beleven.
Reisadvies van het ministerie van buitenlandse zaken
Wij volgen de reisadviezen afgegeven van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Kijk op https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/kenia voor de meest recente informatie.
Reisadvies voor Kenia van de belgische overheid
Wanneer we het reisadvies voor Kenia van de Belgische overheid onder de loep nemen, zien we dat deze overeenkomt met het reisadvies van de Nederlandse overheid. Zo wordt het afgeraden om bepaalde plaatsen in Nairobi te bezoeken als je niet in het gezelschap verkeert van een lokale gids. Ook wordt het afgeraden om gebruik te maken van het openbaar vervoer, waaronder matatu’s en in Mombasa raden ze het af om de toeristische routes te verlaten.
Criminaliteit
In de grote steden in Kenia komt soms criminaliteit voor, zoals in veel grote steden. Om zoveel mogelijk ongewenste situaties te voorkomen, hebben wij een lijstje met 8 tips voor jou samengesteld:
1. Mail belangrijke documenten naar jezelf
In de grote steden in Kenia komt soms criminaliteit voor, zoals in veel grote steden. Om zoveel mogelijk ongewenste situaties te voorkomen, geven wij je de volgende tips mee:
2. Verdeling: handbagage vs. ruimbagage
Maak een slimme verdeling tussen je handbagage en ruimbagage. Alle belangrijke spullen stop je in de handbagage die je altijd bij je houdt. Denk hierbij aan je paspoort, vaccinatieboekje, portemonnee, visum, vliegtickets, laptop, fotocamera en telefoon.
In je ruimbagage doe je alle overige spullen die geen hoge waarde hebben. Gebruik je een backpack? Dan is het slim om er een flightbag omheen te doen en deze met een TSA-slotje af te sluiten. Naast dat je spullen veilig zijn wordt ook je backpack beschermd. Gebruik je een koffer? Ook dan is het slim om deze af te sluiten met een TSA-slotje, zodat ongewenste personen niet zomaar in je koffer kunnen komen.
Ook wanneer je met de bus van A naar B reist binnen Kenia is het slim om je bagage af te sluiten met een slotje. Bagage wordt vaak onder in de bus gelegd of boven op de bus vastgebonden. Wanneer je een lange rit hebt (bijvoorbeeld van Nairobi naar de kust), heb je niet altijd even goed zicht op je bagage en geeft het een prettig gevoel als je weet dat niemand zomaar in je bagage kan.
3. Waardevolle spullen in kluisje (paspoort, geld)
Wij raden je aan om waardevolle spullen in een kluisje te leggen wanneer je de accommodatie verlaat. Je paspoort is op reis het belangrijkste bezit en je wilt je tijdens de reis natuurlijk niet bezighouden met poespas omdat je paspoort gestolen of kwijtgeraakt is. Heb je hem dus niet nodig? Laat hem lekker achter in de accommodatie.
Dit geldt natuurlijk ook voor creditcards, fotocamera’s, laptops, sieraden en andere waardevolle spullen. Bedenk wat je echt nodig hebt en laat de rest achter in de kluis. Better be safe than sorry.
4. Neem ’s avonds een taxi
Je opent Google Maps en ziet dat het maar 8 minuten lopen is naar de locatie waar je heen wilt. Chill, denk je, maar ondertussen is het wel al donker en je weet eigenlijk niet zo goed waar je precies bent. Ook hier geldt weer: better be safe than sorry! Er zijn veel plaatsen waar je beter niet in het donker over straat kunt lopen, ook al zien ze er bij daglicht verre van gevaarlijk uit. Installeer dus de app van Uber op je telefoon en binnen no-time zit jij voor een klein bedrag in een taxi die je veilig van A naar B brengt.
5. Auto ramen dicht op drukke plekken
Kijk niet gek op wanneer de chauffeur jouw raam dicht maakt en de deuren op slot doet, terwijl jij lekker door het open raam de chaos van de stad aan het aanschouwen bent. Dit doet hij niet omdat hij het koud heeft, maar om te zorgen dat er geen grijpgrage handen door het raam kunnen komen om jouw telefoon uit je schoot te grissen. Het komt regelmatig voor dat een snelle boda-rider je tas of telefoon te pakken heeft die nog voor je het doorhebt, verdwijnt in de drukte van de stad. Houd hier zelf dan ook rekening mee en ga niet met je telefoon uit het raam hangen om bijvoorbeeld de gekke chaos op je Instagram vast te leggen.
6. Telefoon goed wegstoppen
Als je over straat loopt, is het niet verstandig om je telefoon continu in je hand te hebben. Je zult niet de eerste (én laatste) zijn bij wie de telefoon razendsnel uit de handen gegrist wordt. Even een appje beantwoorden, de route bekijken of een telefoontje plegen, kan je dan ook beter op een wat rustigere plek doen. Uiteraard geldt dit voor al je waardevolle spullen dus berg deze zo goed mogelijk op om vervelende situaties te voorkomen.
7. Keniaanse simkaart
Wil je graag bereikbaar zijn en toegang hebben tot het internet? Dan is het slim om even langs een winkel van Safaricom te gaan om een simkaart aan te schaffen. Vergeet je paspoort niet, want deze heb je nodig om de simkaart te kunnen kopen. Een leuke bijkomstigheid is dat je via Safaricom met Mpesa kunt betalen, een digitaal betalingsmiddel via je simkaart waarmee je (bijna) overal kunt betalen in Kenia. Geef in de winkel aan dat je hier gebruik van wilt maken en zorg dat ze dit activeren op je simkaart. Via de app van Transferwise kun je geld overmaken van je Nederlandse bankrekening naar je Mpesa account. Op deze manier heb je weinig contant geld en geen creditcard nodig om te betalen die je dus veilig in de kluis van je accommodatie kunt laten liggen.
Mocht je nou in een noodsituatie terechtkomen, bel dan het Keniaanse noodnummer 999. Dit is het 112 van Nederland.
8. Oude telefoon groot feest/festival
Ga je op stap naar een groot feest of een leuk festival? Cool! Maar let wel goed op, er zijn al vaker Angels bestolen van hun telefoon tijdens zo’n evenement. Vaak zijn er verschillende groepen zakkenrollers actief die met elkaar samenwerken om zoveel mogelijk buit te vangen. Het is verstandig om een oude telefoon mee te nemen en je waardevolle spullen in bijvoorbeeld een fannypack te doen.
We zitten on the ground
Aangezien ons team ‘on the ground’ aanwezig is, zijn we altijd op de hoogte van veranderende situaties. Zo houden wij het nieuws en de ontwikkelingen scherp in de gaten zodat we er voor kunnen zorgen om snel te schakelen als de trip aangepast moet worden. Doordat we hier aanwezig zijn, hebben we heel goede contacten met al onze partners, die ons ook steeds gepast advies geven.