Blog/Travelstory

CO2 Compensatie

Compenseer de ecologische voetafdruk van jouw Afrika-reis door een project naar keuze te steunen dat zich inzet voor een groenere wereld.

Charlie's Travels | Blog | CO2 Compensatie

De aarde warmt op!

Climate change is (jammer genoeg) real! Wij zitten hier ‘on the ground’ op het Afrikaanse continent en de rampzalige gevolgen van de klimaatopwarming ontvouwen zich voor onze ogen. De consequenties zijn namelijk in Afrikaanse landen veel groter dan bijvoorbeeld Europa. Men is minder bestand tegen veranderende extreme weersomstandigheden zoals grote droogtes of juist enorme regenval (denk aan de sprinkhanenplaag!), wat daardoor een enorme impact kan hebben op voedselvoorzieningen en leefomstandigheden van bewoners. Hoewel iedereen tegenwoordig weet dat vliegen niet lief is voor de planeet, lijken we er niet mee te kunnen stoppen. De wereld is een global village geworden, en onze eigen landen klein en claustrofobisch. Reizen is dus niet goed voor het klimaat. Omdat wij als reisbureau reizen faciliteren, is het extra belangrijk om -  samen met jou! - onze verantwoordelijkheid te nemen. Hoe we dat doen? Wij maken het jou mogelijk om te compenseren voor jouw vliegreis!

Wij compenseren jouw reis!

Hoe werkt dat dan precies? Om onze én jullie ecologische footprint zoveel mogelijk in te krimpen zijn wij op een flinke speurtocht gegaan naar projecten in Oost-Afrika die iets terug doen voor onze aardbol en de klimaatopwarming tegengaan. Geen grote, internationale partijen waarvan we niet weten of het geld wel goed terecht komt, maar juist lokale projecten die tijdens reizen zelfs door klanten bezocht kunnen worden. Met deze organisaties hebben wij de hand geschud en zijn samenwerkingen van start gegaan. Wanneer jij bij ons boekt voor een reis naar Afrika wordt berekend hoeveel Co2 jouw reis gaat uitstoten, en wordt berekend hoeveel carbon credits wij bij een project moeten kopen om dezelfde hoeveelheid Co2 juist te op te slaan. Een deel van je reisbudget gaat dan naar de carbon credits van één van deze heldhaftige projecten. Naar welke organisaties jouw centjes gaan, dat kies je zelf. Lees verder om je keuze te maken!

Bomen, bomen, bomen

Hier begint het allemaal. Bomen nemen CO2 op en slaan dit op. De enorme houtkap die wereldwijd gaande is vermindert de capaciteit van bomen om de CO2 uit onze atmosfeer op te nemen. In Kenia is ontbossing een groot probleem, vooral voor koken en verwarmen wordt er veel illegaal hout gekapt. Een lastig vraagstuk natuurlijk, want mensen moeten toch kunnen koken en hun huis kunnen verwarmen. Dus hoe kunnen we ervoor zorgen dat bomen weer hun rol in de koolstofcyclus kunnen innemen, en het tegelijkertijd een positieve impact heeft op de de omgeving en lokale gemeenschappen?

OPTIE 1: Mangrovebossen met Mikoko Pamoja

56,492 jonge mangrove-boompjes zijn geplant, 117 hectare mangrovebos is beschermd en 9880 ton Co2 is opgeslagen. (Voor de informatie: jouw retourvlucht van Amsterdam naar Oost-Afrika heeft 1,5 ton uitgestoten!) Daarnaast zijn er ook nog eens 498 huishoudens die van het behoud van deze bossen profiteren. Klinkt goed, of niet? Dit zijn de cijfers die het project ‘Mikoko Pamoja’ vandaag de dag aantikken, en die dagelijks blijven stijgen. ‘Mikoko Pamoja’ betekent ‘Mangroves together’, een toepasselijke naam voor ons duurzame partnerproject dat hun steentje (of boompje) bijdraagt aan het milieu door mangrovebossen te planten in Gazi Bay, aan de kust in het zuiden van Kenia. Mikoko Pamoja zet een samenwerking op gang tussen lokale gemeenschappen, nationale en internationale organisaties om daarmee drie doelen, ofwel een ‘triple win’ te kunnen behalen: het aanvechten van de klimaatopwarming, het beschermen van biodiversiteit en de leefomstandigheden van lokale communities verbeteren. Dit doen ze door geld, donaties en ‘carbon credits’ te investeren in enerzijds het planten en behouden van mangrovebossen (die fungeren als longen voor de aarde en onwijs veel Co2 opslaan!) en anderzijds te investeren in de dorpen uit de buurt. Zo hebben nu 3500 bewoners toegang tot schoon drinkwater en zijn 700 kinderen voorzien van schoolmaterialen zoals boeken en schriften. Naast dat we de aarde – en de mensen! – een handje helpen, komt er voor ons nog een win bij: deze mangrovebossen aan de azuurblauwe kust zijn namelijk ook nog eens een allemachtig prachtig natuurschoon waar jij een kajak doorheen kunt peddelen tijdens een reis in Kenia! Win-win-win-WIN! Zuid-Afrika Rondreis

OPTIE 2: Scheppen met Justdiggit!

Dit project richt zich op het vergroenen van de aarde, het herstellen van ecosystemen en biodiversiteit en het opnieuw vruchtbaar maken van de grond, waardoor de boeren zichzelf weer van levensonderhoud kunnen voorzien. Ze doen dit door water harvesting: het managen van de sporadische regenval. Een voorbeeld is een project in Kenia, waar ze halvemaanvormige gaten graven, zodat het regenwater de  grond infiltreren en hierdoor erosie wordt voorkomen! Hoe werkt dit? In veel Afrikaanse landen regent het wel, maar wispelturig. De regenbuien die langskomen zijn vaak kort en héél krachtig. Omdat de bodem te droog is kan het water niet infiltreren en spoelt het in plaats daarvan ongebruikt weg over het land. Hierdoor krijg je erosie en worden de laatste beetjes vruchtbare grond en overgebleven vegetatie weggespoeld. Daarom moet dit water gemanaged worden: water harvesting. Door gaten te graven in de grond en de aarde open te maken, kan het regenwater dat uit de hemel klettert gelijk opgezogen worden in het land. Waar water is, is leven. Ofwel: waar water is, zijn bomen! De aanwezige zaden in de grond kunnen door het water ontkiemen en overbleven vegetatie kan weer herstellen. Biodiversiteit krijgt weer ruimte, en lokale gemeenschappen kunnen weer eten op tafel zetten.

OPTIE 3: Cookstoves met CO2Balance

Maaltijden moeten gekookt worden en huizen moeten warm gehouden worden. Wij doen dat misschien met behulp van een gasfornuis, elektrische waterkoker of centrale verwarming, maar niet iedereen heeft deze opties. Veel rural communities in Oost-Afrika hebben niet veel keus en gebruiken brandhout om een vuurtje te stoken en daarmee hun potten, pannen en huizen te verwarmen. Dit brengt veel nadelen mee, voor mens én natuur:
  • Brandhout groeit nou eenmaal niet op je rug. Bomen moeten hiervoor gekapt worden, en deze praktijk houdt de ontbossing enorm in stand. Terwijl de bomen juist Co2 vasthouden en klimaatopwarming tegengaan.
  • Die bomen worden dus gekapt, vaak een zware fulltime baan die meestal door vrouwen en kinderen wordt uitgevoerd.
  • Vuur dat binnenshuis wordt gestookt, zorgt vanzelfsprekend voor een enorme hoeveelheid rook. Niet bepaald gezond, en de cijfers liegen er niet om: jaarlijks sterven er zo’n vier miljoen kinderen aan luchtvervuiling door deze vuurtjes.
CO2Balance doet hier wat aan. Zij investeren namelijk in de facilitatie van turbo-efficiënte kookstelletjes die ook de woonkamer kunnen verwarmen: cookstoves.  Omdat er minder bomen gekapt te hoeven te worden om het avondeten op tafel te zetten, bespaart één zo’n cookstove al 2 ton CO2 – ongeveer één retourticket tussen Amsterdam en Oost-Afrika – per jaar! Daarnaast komt er geen vervuilende rook van de cookstoves af – minder kindersterfte – én kunnen lokale bewoners hun tijd beter besteden. De tijd die veel bewoners voorheen besteedden aan het hakken en sjouwen van hout kunnen zij spenderen aan bijvoorbeeld het opbouwen van een business. En kinderen? Die kunnen weer naar school!

DUURZAAM REIZEN…. Is meer dan alleen carbon compensation

Verantwoordelijk reizen en een juiste impact maken op je omgeving gaat verder dan alleen compenseren voor je vliegreis. Net als ‘fastfood’ en ‘fast fashion’ heb je ‘fast travel’: reizen gebaseerd op consumeren. Zoveel mogelijk plekken zien in zo kort mogelijk tijd voor zo weinig mogelijk geld: niet goed voor het milieu of lokale gemeenschappen!  ‘Slow travel’ is iets waar wij fan van zijn. Hoe doe je dat?
  • Ga één keer per jaar lang op reis, in plaats van heel vaak en heel kort
  • Boek een directe vlucht: dit bespaart heel veel Co2-uitstoot!
  • Beweeg je tijdens het reizen over land of water, in plaats van binnenlandse vluchten. Kijk uit het raam en je ziet nog eens wat!
  • Probeer niet te veel afstanden af te leggen of te veel landen af te strepen in korte tijd. Leer in plaats daarvan één plek juist beter kennen.
  • Reis bewust. Kijk om je heen, praat met mensen, luister, deel, wees nieuwsgierig.
 

Bekijk andere reisverhalen

Travel Stories Hannah’s travelstory: Namibië, van Windhoek naar Etosha National Park
Hannah’s travelstory: Namibië, van Windhoek naar Etosha National Park
Ga mee op een reis door Namibië door de ogen van een van onze avontuurlijke klanten. Van de uitgestrekte, prachtige landschappen tot de onvergetelijke wildlife, volg hun reis door het betoverende Namibië met Charlie's Travels. Hier een dag-voor-dag verslag van al hun avonturen!
Blog 3 Redenen Waarom Charlie’s Travels Uniek is in Afrika
3 Redenen Waarom Charlie’s Travels Uniek is in Afrika
Travel Stories Geraldine Kemper’s Kenia avontuur
Geraldine Kemper’s Kenia avontuur
Blog Reis gepland naar onrustig gebied?
Reis gepland naar onrustig gebied?
Blog Hiken in Oeganda
Hiken in Oeganda