Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Oeganda, ofwel ‘The Pearl of Africa’ als vakantiebestemming! Oeganda is het perfecte vakantieland voor iedereen die gek is op natuur en wildlife. Maar kan je in Oeganda ook gorilla’s spotten? Hoe is het klimaat in Oeganda? En is de hoofdstad Kampala veilig? Wij geven antwoorden op al jouw vragen.

Ontdek Oeganda: Avontuur, schoonheid en veiligheid in één

Oeganda wordt vaak geprezen om zijn adembenemende landschappen, met name het beroemde Bwindi Impenetrable National Park, de thuisbasis van de berggorilla’s. Hoewel de gorilla’s je misschien de stuipen op het lijf kunnen jagen, is paniek niet nodig: reizen in Oeganda is over het algemeen hartstikke veilig! Kosten voor een reis variëren afhankelijk van accommodatie en activiteiten, maar budgetopties zijn beschikbaar. Oeganda kampt met armoede door factoren zoals beperkte economische diversificatie en sociaal-politieke instabiliteit, maar het land werkt aan ontwikkelingsinitiatieven om deze problemen aan te pakken.

“Van het spotten van berggorilla’s, tot groene regenwouden en indrukwekkende watervallen: Oeganda heeft het allemaal.”

Nationale parken van Oeganda: Queen Elizabeth National Park en meer…

Oeganda is gezegend met een overvloed aan wildlife en natuurschoon, en herbergt om die reden ook een verscheidenheid aan nationale parken. Van het spotten van berggorilla’s, tot groene regenwouden en indrukwekkende watervallen: Oeganda heeft het allemaal. We nemen jou mee op een digitale reis naar de meest opmerkelijke parken in de verschillende regio’s van Oeganda.

Noordelijk Oeganda: Kidepo Valley National Park

In het afgelegen noorden van Oeganda ligt het verborgen juweel, Kidepo Valley National Park. Bekend om de ongerepte landschappen en overvloed aan wilde dieren, biedt dit park een safari-ervaring die je niet overal kan krijgen. Sta versteld van de grote kuddes buffels, olifanten en leeuwen die de uitgestrekte savannes doorkruisen. De prijzen van een ‘normale’ safari hier variëren van €50 tot €100 per persoon. De prijs hangt af van de duur van de safari en of er lunch bij inbegrepen zit te ja of nee.

Zuid-West Oeganda: Gorilla’s spotten in Bwindi Impenetrable National Park

Wanneer je gorilla’s wil spotten, reis dan naar het betoverende Bwindi Impenetrable National Park in het zuidoosten van Oeganda, de thuisbasis van de bedreigde berggorilla’s. Trek door dichte bossen en bergachtige terreinen om de gorilla’s te ontmoeten in hun natuurlijke habitat. Een gorillatrekking in Bwindi kost €700 per persoon, maar de ervaring en herinneringen die je er aan overhoudt zijn echt onbetaalbaar.

Zuidelijk Oeganda: Het rustige Lake Mburo National Park

Genesteld in de zuidelijke regio van Oeganda ligt Lake Mburo National Park, Hier zie je uitgestrekte graslanden, een sereen landschap en de waterwegen van het park. Spot zebra’s, impala’s, nijlpaarden en krokodillen. De prijzen voor een safari variëren van €30 tot €60 per persoon, afhankelijk van de gekozen activiteiten.

West Oeganda: Natuurlijke pracht in Queen Elizabeth National Park

In het hart van Oeganda ligt het beroemde Queen Elizabeth National Park, het meest bezochte park van Oeganda. Ontdek de diversiteit aan landschappen, van savannes tot regenwouden, en spot een overvloed aan wilde dieren, waaronder leeuwen, olifanten en chimpansees. Prijzen voor een safari beginnen bij €40 per persoon, maar heb jij wel wat geld over voor een actievere safari? Dan kan je hier ook hele vette boottochten en trektochten doen voor een meerprijs.

Jouw vakantie naar Oeganda: de beste reistijd en het klimaat

Oeganda ligt op de evenaar, waardoor het een tropisch klimaat kent. Maar door de hogere ligging van het land, zijn temperaturen rond de 25 graden met een matige bries het meest voorkomend. Regenseizoenen zijn maart-mei en oktober-november, dus tijdens deze maanden is het handig een poncho bij je te hebben. De beste reisperiodes zijn december-februari en juni-september, vooral als je gorilla’s wilt zien, wat ideaal is van juni tot september en in december.

Is de hoofdstad Kampala veilig?

Kampala, de hoofdstad van Oeganda, is een bruisende stad. Maar is Kampala veilig? Over het algemeen wordt Kampala als een veilige bestemming beschouwd. Gebruik echter wel altijd je gezonde verstand en neem voorzorgsmaatregelen zoals waardevolle spullen uit het zicht houden en ‘s nachts in groepen reizen.

Waarom met Charlie’s Travels naar Oeganda?

Wij willen jou kennis laten maken met de onbekende verhalen van Oeganda, zodat jij een diepere connectie maakt met de cultuur. Bij ons draait het om meer dan alleen reizen – het is een reis van verbinding en verrijking voor jou én de lokale bewoners die je ontmoet. We willen authentieke ervaringen delen en mensen samenbrengen op een manier die het gewone overstijgt. Oeganda heeft duizenden verhalen, en wij nemen je mee naar de plekken waar deze verhalen echt tot leven komen. Weg van de toeristische drukte en weg van de gebaande paden.

Duurzaam en verantwoord op reis naar Oeganda

Wij zien het maken van een duurzame reis als de kans van je leven. Het betekent namelijk dat je een positieve impact kan maken op de bestemming die je bezoekt. Door hier bewust mee om te gaan heb je een positieve invloed op de natuur, biodiversiteit en lokale gemeenschappen. Je leest hier meer over onze drie duurzame pijlers: ecologisch, economisch en sociale aspecten. 

Welke vaccinaties heb ik nodig voor mijn vakantie naar Oeganda?

Als je denkt dat je compleet plat moet worden gespoten voor een reis naar Oeganda, dan sla je de plank goed mis. Er is namelijk maar één verplichte vaccinatie, de prik voor gele koorts. Naast deze verplichte vaccinatie doen medici met verstand van zaken de nodige aanbevelingen, zoals de inenting tegen Hepatitis A. Raadpleeg altijd de GGD voor de meest actuele informatie.

Hoe groot is de kans op malaria in Oeganda?

Een veelgehoorde vraag is of er veel malaria voorkomt in Oeganda? Hoe graag we het ook zouden willen, nee zeggen is geen optie. Malaria komt voor in verschillende gebieden in Oeganda. Dit betekent niet dat je direct met de staart tussen je benen aan de reis moet beginnen. Het is alleen van groot belang dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt  – zoals het gebruik van Deet en het dragen van lange mouwen en broeken in de avond en nacht. Laat je ook over malaria altijd goed voorlichten door de GGD.

De 54 verschillende landen in Afrika

Afrika, een continent van 54 landen met ruim 1 miljard inwoners en elk hun eigen unieke verhaal. Van de weelderige savannes en bruisende steden van Zuid-Afrika tot de eindeloze wildernis van Namibië, waar de duinen samenkomen met de Atlantische Oceaan. Verken het kleurrijke straatleven van Nairobi in Kenia en ontmoet de gespierde gorilla’s in Oeganda. Afrika, met een oppervlakte van meer dan 30 miljoen vierkante kilometer, is een schatkist van diversiteit. Het maken van een beknopte samenvatting op één A4’tje is daarom best pittig.

Waar in Afrika op reis met Charlie’s Travels?

Iedereen kent de Big 5 wel, maar wist je dat wij bij Charlie’s Travels onze eigen Big 9 hebben gecreëerd? Dit zijn de negen landen waar wij de meest off the beaten track avonturen aanbieden. De Big 9 vertegenwoordigt een unieke reiservaring die verder gaat dan de gebaande paden. Deze landen behoren tot onze Big 9:

Ga met Charlie’s Travels op reis naar Afrika

Sta jij te popelen om een reis naar Oeganda of één van de andere landen uit onze Big 9 te bezoeken? Onze Travel Consultants staan klaar om jou te helpen met het samenstellen van jouw droomreis. Een droomreis buiten de gebaande paden, waarin je vrienden voor het leven maakt en op plekken komt die je jarenlang voor onmogelijk hebt gehouden. Wil jij genieten van een trip door dit prachtige continent en daarnaast samen met ons een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van lokale gemeenschappen en economieën? Laat ons je dan vandaag nog helpen met het realiseren van een onvergetelijke reis.

“Een droomreis buiten de gebaande paden, waarin je vrienden voor het leven maakt en op plekken komt die je jarenlang voor onmogelijk hebt gehouden.”

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania