Sieraden maken in Kampala

Dompel je onder in het bruisende hart van Kampala tijdens een sieradenworkshop met 22STARS. Van kralen rollen met gerecycled papier tot genieten van lokale gerechten en malwa-bier, deze ervaring is net zo kleurrijk en onvergetelijk als de stad zelf.

''We zitten op onze knieën op een rieten mat, in een huisje in een levendige woonbuurt in Kampala. Buiten horen we kinderen speels gillen en volwassenen opgewonden kibbelen in Luganda, de lokale taal. Met een uitstekende tong tussen samengeperste lippen kijken we geconcentreerd naar het piepkleine stukje papier tussen onze vingers. We proberen het perfect rond een staal stangetje te rollen. De bedoeling is dat het een kraal wordt, maar de daadwerkelijke uitkomst is nog niet zeker. Nadat ik eindelijk mijn eerste - ietwat scheve - kraal heb gerold houd ik hem trots omhoog. ‘Tadàaaa!’ Suzan, de Oegandese die de sieraden workshop geeft begint te schaterlachen en klapt goedkeurend in haar handen. Het is een troostapplaus: haar bakje met perfect gerolde kralen is al bijna helemaal vol.''

Hidden gems van Kampala

Kampala: van de plaatjes op Google Afbeeldingen wordt je nou niet bepaald warm. Het ziet eruit als een stad vol stof, toeterend verkeer en schreeuwende voetgangers. Niet onwaar, maar wanneer je het een kans geeft zal deze stad je hart veroveren. Kampala is groener dan groen, en laag gebouwd over talloze heuvels waardoor je op elke straathoek een zinderend uitzicht hebt. Het bruist van de creativiteit, muziek en gezelligheid. Het leven speelt zich af buiten op straat, of in één van 15467 nachtclubs of barren: Kampala is niet voor niets bekroond tot dé party capital of East-Africa! De stad zit vol hidden gems: van geheime binnentuinen tot kunstgalerijen. Maar om verstopte parels te vinden, moet je weten waar je moet zoeken en dat gaat niet altijd even makkelijk! Daarom hebben wij een city tour in elkaar gezet, die we helemaal op jouw maat en smaak knippen. 

Op zoek naar cargopants, snelle planga’s en vissershoedjes op de grootste markt van Oeganda? Ingrediënten kopen op de groentenmarkt en leren lokale gerechten te bereiden? Het Kampaleze speciaalbier proeven bij de brouwerij of een boottochtje maken over het Victoriameer tijdens de zonsondergang? Met ons verken je alle hoekjes en gaatjes van onze lievelingsstad. Eén van de plekjes die je kunt ontdekken is een huisje ergens op de heuvels van Kampala, waar in alle kleuren van de regenboog papieren kralen worden gemaakt en geregen, en waar je in de lokale bar hét Oegandese bier kunt proeven!

Sieraden maken met 22STARS

Tuffend op de brommertaxi rijden we een lokale woonbuurt in Kampala in. De sfeer is gezellig: afrobeats pompen uit een stereo over de rode, onverharde straat en iedereen is druk in de weer met hun dagelijkse gang van zaken. We zijn aangekomen bij het huisje waar we een workshop gaan volgen. Papieren sieraden: in Oeganda is het een ding. Veel traditionele kettingen en armbandjes zijn geregen van kleurrijke kralen, en die gaan wij vandaag leren maken met de organisatie 22Stars. Suzan, fervent sieradenmaakster en projectleidster bij 22Stars staat ons met een lach van oor tot oor op te wachten in een gebouwtje met grote, openslaande deuren. Van binnen lijkt het alsof er een regenboog is ontploft: kleurrijke rieten matten liggen op de grond en overal waar je kijkt liggen kralen, sieraden en stukken papier in elke kleur die je maar bedenken kunt. Tijd om onze handen uit de mouwen te steken: wij gaan een armbandje maken!

Iedereen heeft toegang tot de sterren

22STARS wordt gerund door drie jonge vrouwen: de Duits-Nederlandse Stella en de Oegandese Susan en Aidah. 22 sterren, want elk mens op de aardbol heeft gelijke toegang tot de onmetelijkheid van de heelal, simpelweg door omhoog te kijken. De dames strijden met hun stichting voor het verbeteren van de positie van families door educatie, ondernemerschap en lokaal leiderschap. Vooral educatie is iets waar de drie bij zweren: een kind dat opgeleid wordt kan een baan met inkomen krijgen en de armoede-cirkel doorbreken. En niet alleen dat: door educatie leert een kind meer over eigen gezondheid waardoor het zichzelf beter kan beschermen tegen kindhuwelijken, tienerzwangerschap, SOA’s en andere ziektes. 

Sinds Suzan sieraden is gaan maken voor 22STARS, heeft zij zelf ook eindelijk plaats kunnen nemen in de schoolbanken. Sindsdien spreekt ze een aardig woordje Engels, is ze projectleider bij de organisatie en gaan al haar kinderen naar school. Inmiddels geeft ze workshops in het maken van papieren kralen. De sieradenmaaksters hebben vlugge vingers en zijn razendsnel in het rollen van kralen van gerecycled papier. Denk maar aan kranten, tijdschriften of flessenlabels. Vandaag staat meer op het programma dan alleen aan de knutsel met papier. Als lunch gaan we lokale gerechten eten en als afsluiter gaan we zwaar Oegandees bier proeven in de lokale bar om de hoek. Het geld wat je betaalt voor de workshop? Dat belandt rechtstreeks in de zakken van de community - zonder tussenpersoon. 

Kralen of muizenkeutels?

Na een uitleg over de sieradenbusiness en een showcase van alle producten die ze van de kralen in elkaar zetten (tassen, portemonnees, mandjes, noem maar op) gaan we zelf aan de slag. We zitten op onze knieën op de rieten mat als verbouwereerde peuters te kijken hoe het papier heel precies met een handmatige snijmachine in dunne reepjes wordt gehakt. Daarna doet Suzan voor het hoe moet. Behendig dipt ze het reepje papier in een bakje met lijm en rolt het op rond een stalen staafje. Binnen één minuut houdt ze lachend een mooie kraal op. Het ziet er makkelijk uit, dus vol zelfvertrouwen gaan we aan de rol. Het blijkt toch ingewikkeld: mijn handen zitten al gauw onder de plakkerige lijm en mijn vingertoppen lijken te dik en te vlezig om het kleine stukje papier zo precies op te rollen. Na zo’n zes minuten hebben we allemaal onze eerste kralen af, alhoewel ze meer weghebben van knalgroene muizenkeutels. Na een aantal pogingen worden de kralen steeds mooier, wij steeds trotser en ons bakje steeds voller. Suzan vertelt dat de kralen later nog een aantal keer gelakt worden, zodat ze straks helemaal waterbestendig zijn.

Na een half uur kralen rollen en kletsen met Suzan is het tijd om te lunchen. Een aantal vrolijke dames van de gemeenschap zijn druk in de weer geweest met het bereiden van een feestmaal: de hele vloer wordt volgezet met pannen en schalen met eten. Zo heb je matoke - een puree van hartige banaan - cassave, zoete aardappel, gedroogde vis in een saus van groundnuts (vergelijkbaar met een pinda), stukken vlees in een pan met groentensaus, rijst en een schaal vol zoete bananen als toetje. 

Socializen met een bamboe rietje

Met goed gevulde magen gaan we op pad door de buurt. We wandelen over smalle, onverharde steegjes, langs huisjes die allemaal gemaakt zijn van houten planken. Overal kun je naar binnen kijken en we komen erachter dat deze buurt haast meer barren heeft dan buurtbewoners. De muziek pompt door de straatjes en de mensen begroeten ons goedlachs wanneer we langs struinen. Aan het eind van het weggetje waar we op lopen vinden we een mevrouw die druk bezig is een goedje te malen in een grote pot. Malwa bier: hét Oegandese bier waarvan de vergelijking met het bier dat wij kennen nogal ver te zoeken is. Malwa bier lijkt eigenlijk meer op brinta pap. Het wordt gemaakt van rijst, maïs of pap, suiker en alcohol. Vervolgens wordt het met kokend water in een enorme pot gestopt, neem je met je vrienden ieder een lang rietje van bamboe en zit je met z’n alle uit één pot te slurpen. 

Het is een sociale gebeurtenis, waarbij alle gesprekken van de dag plaatsvinden. Vereerd nemen we plaats tussen Suzan en haar vrienden op de bankjes in één van de barren. Tussen ons in staat een grote, stenen pot met een pruttelend bruin goedje erin. We krijgen het lange bamboe rietje aangereikt en proeven de warme substantie. We zijn blij dat we een behoorlijke bodem hebben gelegd, want het alcoholpercentage proeft niet mis: ook al giechelt Suzan dat je dit Malwa-bier gerust de hele dag door kunt drinken zonder om te vallen. Wanneer we terugwandelen naar de workshop mogen we van kralen naar keuze een armbandje of enkelbandje rijgen. Met een goed gevulde maag en een leuk aandenken om onze pols nemen we afscheid van Suzan en zwaaien fanatiek terwijl we weer achterop de brommertaxi springen. Een goeie aanwinst voor onze city tour

Op zoek naar cargopants, snelle planga’s en vissershoedjes op de grootste markt van Oeganda? Ingrediënten kopen op de groentenmarkt en leren lokale gerechten te bereiden? Het Kampaleze speciaalbier proeven bij de brouwerij of een boottochtje maken over het Victoriameer tijdens de zonsondergang? Met ons verken je alle hoekjes en gaatjes van onze lievelingsstad. Eén van de plekjes die je kunt ontdekken is een huisje ergens op de heuvels van Kampala, waar in alle kleuren van de regenboog papieren kralen worden gemaakt en geregen, en waar je in de lokale bar hét Oegandese bier kunt proeven!

Unieke & Authentieke experiences

Wij nemen je mee naar het authentieke Afrika. Dat betekent op pad in contact met de lokale bevolking en met een nieuwsgierige blik naar het onbekende.

Kenia

Machtige natuur, de Big Five en kleurrijke Keniaanse stammen

Kenia is er voor de reiziger die alles wil ervaren. Beleef avonturen met de motor in de Taita Hills, spot zebra's vanaf de rug van een paard in Naivasha of trek jezelf omhoog langs de rotswanden van Mount Kenya. 

Oeganda

Tarzan-jungles, groene stadsgezichten en berggorilla's

Van gorillatrekking naar een motortocht langs tempels en moskeeën in het groene Kampala. Oeganda is niet voor niets bekroond tot de Parel van Afrika. Klaar om het zelf te ontdekken?

Botswana

Zoutpannen, mokoro boottochten en oneindige savannes

Het safariparadijs met een wat luxer randje. Verken de Okovango Delta in een bootje van een uitgeholde boomstam, spot de big five vanuit de lucht (!) en sta oog in oog met neushoorns.

1. Afrika is ons thuis

We kennen het tot in de verste uithoeken en dat levert te gekke reizen op. Die stellen we samen door er zelf op uit te trekken. Geloof ons nou maar: deze reiservaringen vind je nergens anders!

2. Lokale ervaringen

Dat betekent dat je op de plekken van de lokale bevolking komt. Hike met de Masai, kook met je gastfamilie in je homestay en sla een hengel uit met traditionele vissers.

3. Jij bepaalt

Dus, waar heb je zin in? We stemmen de volledige reis op jouw wensen af. Onderweg kun je altijd op ons rekenen. Ook in het holst van de nacht.

4. Verantwoord op pad

Terwijl jij van je droomreis geniet, draag je bij aan de ontwikkeling van lokale community's, economieën en de omgeving. Dat voelt goed!