Tofo: Het Paradijs In Mozambique

Wie Mozambique zegt, denkt aan paradijselijke witte brede stranden; een paradijs als Tofo. Zon en Zee aanbidders opgelet; want Tofo is naast paradijselijk & ultimate laid back, ook nog eens rete-actief. True: voor een echte feestvakantie leent het zich hier niet echt, ondanks de vele barretjes. Behalve dan met kerst & oud en nieuw: dan is het hier echt party hardy. Voor duikers, snorkelaars en watersporters is het een ware hemel. Daarnaast is al die zee ook nog eens een hele fijne proteïne-bron; de vis die hier rondzwemt kun je namelijk ook nog eens heerlijk opeten en de Portugese invloeden hebben er mede voor gezorgd dat die echt fingerlicking good smaakt... Om jullie helemaal hot voor Moz te krijgen hier 10 vet goede redenen waarom je naar paradijselijk Tofo moet!

1. Op safari die Indische oceaan in

Het is zo voor de hand liggend en o zo cliché. Maar die open oceaan snorkeltrip is echt dubbel en dwars de moeite waard. Hup bootje op. Dhow of vissersboot: alleen het tochtje er heen is al stunning. Aangekomen bij een lekker rifje duik je zo tussen de ‘Wet Big Five’: walvishaaien, manta rays, devil rays, zeeschildpadden en dolfijnen. Ga je in juli, augustus of september? Dan krijg je er humpback walvissen bij, die dan terug komen van de zuidpool en onderweg naar Thailand zijn, waar ze een lekker potje gaan seksen. Deze horny zwemmende zoogdieren zien er wellicht log uit, acrobatisch zijn ze zeker. Beetje tof doen tegen elkaar om alvast wat indruk bij de meisjes te maken. Vet schouwspel, deze flirtation!

2. Duiken bij het Tofo paradijs

En natuurlijk zit je als duiker met al dit moois onder water helemaal op de juist spot! Het paradijs Tofo in Mozambique heeft water dat vol met plankton zit en daardoor dus al die vette water mammals aantrekt. Niet voor niets is dit ←←n van de weinige plekken ter wereld waar je enorme koraal tuinen met zacht koraal tegenkomt. Dit zogenaamde Dendronephthya herbergt dan ook weer een enorme populatie met red toothed triggerfish. Het wat hardere koraal vind je verder in het noorden richting Bazaruto. Er zijn echt overal in Tofo duik-supplies te huren. En heb je nog geen Padi; dit is een hele spannende spot om eindelijk eens die open water course te gaan doen!

3. Zeilen op een traditonele dhow

Je Moz trip is absoluut incompleet zonder een ontdekkingstrip te water op een dhow. Weet je wel zo’n houten, gammel uitziend vlot met afgebladderde verf en een zeil erop. Nou die dingen zijn dus super ergonomisch. Vroeger, niet toen je vader en je moeder ook nog niet geboren waren, maar meer een beetje in de tijd dat men de hunnebedden bouwde, voeren stoere Oost-Afrikaanse stammen al intercontinentaal met die dingen. Vandaag de dag gaat heel veel van het transport ook nog per dhow. Je kunt op trips naar Inhambane Bay, Pansy Island, of Pig Island – ja een eiland vol varkentjes…

4. Surfen

Of je nou een totale surf freak bent en alle point breaks pakt, of nog een virgin on the waves bent:Tofo heeft het. The Surf Shack is een prima spot om je plank te huren, een lesje te nemen of die lekkere surfmeneer met dat stunning wasbordje op te pikken. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van dit alles nemen. Reken op een flinke portie spierpijn als je voor het eerst als een gek op dat board gaat liggen peddelen. Maar dan weet je dus ok direct hoe die meneer aan die buikspieren komt.
Drink daarna een lekker biertje of een grasdrankje op het strand naast een kampvuurtje en je voelt je Patrick Swayze (amen) in point break maar dan niet in Calli, maar in Moz…

5. Suppen & kayaken

En voor de iets minder extremistische watersporter, je kan suppen. En… yoga suppen. Ik maak geen grap. Heel vet, heel vredig, & heel ontzettend, vreselijk, verschrikkelijk, frusterend moeilijk, want dat evenwicht is echt geen grap! Let op de pamfletjes die je overal ziet in Tofo barretjes en surfscholen.

Ook een leuke manier om het water te verkennen is per kayak. Ook serieus moeilijkkkk….. Een gids laat je alle geheime plekjes zien: de zeekliffen, verlaten baaitjes en kayak door de mangroves in de baai van Barra. Hier zie je flamingo’s en spot je enorm veel vogels. Het mooie is dat de kayak stil is en je daardoor echt helemaal één met het bos wordt. Vaak kan je onderweg bij mensen in het dorp een visje eten. Gewoon afwachten dan komt er vanzelf wel een visser aan die je aanbied voor een habbekrats een vis voor je te vangen en klaar te maken.

wijn

Benieuwd naar Mozambique?

6. Kiten

Net ten noorden van Tofo kun je kiten. Dit prachtige zandstrand is echt een waanzinnige spot om te kiten. Deep spitting tubes en long carving cut backs, Tofo heeft het. Met een nice NE-briesje eindig je straight op Tofo’s strand. Nice little waves for tricks and big air, vooral van september tot maart. Eat your heart out you windlovers….

Maar wat als je nou niet zo’n waterfan bent… Wat moet dan in het paradijselijke Tofo?

7. Yoga

Ok, al het oceanisch watergeweld achter de rug. Dan is het nu tijd voor mind, body en soul met wat lekkere tranquillo yoga. Gaia Tree Yoga Shala bij Turtle Cove heeft een gevarieerd aanbod van hatha, vinyasa tot zware & mindblowing kundalini sessies. Ze geven les op het strand en in hun eigen studio, en alleen een bezoek aan die vette locatie is de les al waard. Ochtend meditaties op het strand of juist in het achterland. Ze organiseren ook meerdaagse retreats in hun stunning lodge.
Er zijn tal van andere scholen en allemaal geven ze verschillende stijlen, voor beginnende yogi’s of de meer gevorderde guru. Blizz your soul en Namaste!

Yoga

8. Quad Bike Tour

Van peaceful yoga naar wat meer actie; boek een 4 x 4 quad bike en cross over de zanderige heuvels bij Tofo Beach en Barra. Tijdens deze adrenaline-trigger tour je over de niet misselijke dirt roads, dwars door kleine dorpjes, kokos plantages en oude verlaten Portugese ruïnes. Ook is dit je kans de verborgen lagunes en hun geheime parelwitte strandjes te ontdekken die je niet via de gewone weg kan bereiken of waar je door het rif niet per boot kan komen. Als je echt een tuff one bent – en geef me één reden waarom je dat niet zou zijn- maak je een pitstop bij de Flamingo Beach Lodge waar je een koud drankje drinkt en misschien wel een dugong spot!

9. They care!

Luis, Pedro, Razal en hun gappies zijn een groep jonge Mozi’s die zwemlessen geven aan jonge kids. 60% van hun landgenoten is afhankelijk van de zee en leeft er vlak naast of soms zelfs óp, maar tot voor kort was er bijna geen Mozambiquaan die kon zwemmen. Door de kinderen te leren zwemmen en te vertellen over de zee; begrijpt de volgende generatie dat de zee niet alleen een gevaarlijke doch voedselrijke bron is, maar een plek die leeft en beschermd moet worden. Ook willen ze deze jonge Mozi’s bewust maken van overbevissing en milieuvervuiling. Zo organiseren ze opruim-acties waar je aan mee kunt doen. Leuk om de Mozambiquaanse kids wat beter te leren kennen en begrijpen. Check hier een filmpje over deze Ocean Guardians.

10. Food, food & food. And, yes also drinks.

Tofo mag dan een klein strand dorpje zijn; aan goede restaurantjes geen gebrek. Zoals overigens nergens in Mozambique. De Mozambiquaanse keuken is exquisit.ᅠPortugese invloeden zijn hier overal te proeven, maar ook Afrikaanse, Indiase, Italiaanse en zelfs fantastische sushi vind je hier aan de kleine strip die Tofo heet. Zelfs veganisme is hier doorgedrongen; Happi heeft heerlijke vegan hapjes. Voor de rest, letterlijk: eat your heart out. Er zijn vette uitkijkspots met heerlijke cocktails, fancy restaurants op bootjes of lokale dames die je uitnodigen voor een geroosterd inktvisje die je de rest van je leven niet meer vergeet. Het is echt verrukkelijk.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania