Reizen In Oeganda Met Kinderen

Het moment ligt weer op de loer: je zit lekker met je gezin aan tafel boven het dampende avondeten. De zomervakantie is nog maar zo’n zes dagen voorbij, maar terwijl je een klodder stamppot op het bord van je kind deponeert, krijg je het naar je hoofd gesmeten. “Ja maar waar gaan we volgend jaar naartoe op vakantie?!” Scherpe vraag, waar je waarschijnlijk nog geen antwoord op kan geven. Maar wellicht na dit inspirerende artikel over een reis naar Oeganda met de kids, wel!

Naar Oeganda met kinderen? Big fat YES!

Oeganda is groen, mooi, en veilig. De mensen zijn reuze vriendelijk en spreken uitstekend Engels. Er is voor ieder kind – en paps en mams – wat wils, met een leerzame les om iedere hoek en achter elke boom.

Actieve avonturen in Oeganda

Oeganda is ideaal voor de avonturiers – groot of klein – die op een actieve manier het land willen ontdekken. In Mabira Forest, een weelderige jungle vlakbij de hoofdstad Kampala, kan je Tarzan spelen en tussen woudreuzen door ziplinen. De aapjes slingeren aan de lianen waar je zelf bijna langs zoeft en je kan de kleurrijke tropische vogels haast aanraken. Niet ver van Mabira Forest vandaan vind je de stad Jinja, waar de op één na langste rivier ter wereld– de Nijl – ontspringt. In Jinja kan je als echte daredevil raften op de Nijl, kajakken, bungeejumpen, óf gewoon lekker met een touw het water inslingeren!

De Big 5 in Oeganda

‘Leeuwen! Olifanten!’ is waarschijnlijk het eerste wat de kids roepen wanneer je Oeganda opgooit. Inderdaad, in Oeganda stikt het van de leeuwen, olifanten en honderden andere diersoorten die je in hun natuurlijke habitat kan spotten. Bij een bezoekje aan Murchison Falls kan je naast alle wilde beesten, ook de bulderende en adembenemende waterval bekijken. In Queen Elizabeth zijn de dieren niet alleen vanuit de safari auto, maar ook vanuit de boot te spotten! Denk maar aan duizenden nijlpaarden waar je tussendoor dobbert. Olifanten families die lekker poedelen langs de kant, een krokodil die aan z’n tan ligt te werken op de oevers. Ook kan je in Queen Elizabeth park op zoek naar de tree climbing lions. Leeuwen die hoog in de boom liggen te chillen, iets dat ze bijna nergens anders ter wereld doen! Het leuke is dat je tijdens je safari een park ranger in de auto hebt die leuke lesjes kan geven over de beesten, alsof je zo in een National Geographic documentaire bent beland.

Maak het maar de Big 7: berggorilla’s en chimpansees

Op safari gaan met de kinderen is een reuze goed idee en Oeganda staat bekend om de habitat van mensapen zoals de zeldzame berggorilla’s en chimpansees. Met speciale, avontuurlijke hikes door Kibale Forest of Bwindi Impenetrable Forest ga je onder leiding van een gids op zoek naar onze bijzondere achterneven. Let er wel op dat de Gorillatrekking voor kids van boven de 15 jaar is, en de Chimp-trek voor boven de 12!

Magische eilanden in Oeganda

Oeganda heeft naast jungles, watervallen en savannes ook nog een dik aantal meren. En sommigen van deze meren hebben eilanden. Zo heb je bijvoorbeeld het magische Lake Bunyonyi met 29 eilandjes. Het zou zo voor Neverland door kunnen gaan als er piraten en indianen hadden rondgewandeld. Wél vind je hier een eiland met zebra’s. Of eilandjes met griezelige verhalen uit het verleden en traditionele healers die de toekomst kunnen voorspellen. In een uitgeholde boomstam kan je over het meer kayakken en de mysterieuze, vaak in nevel gehulde eilanden ontdekken.

Of liever de tropische vibes? In Lake Victoria, het grootste meer in Afrika, liggen de Ssese eilanden. Denk maar aan witte strandjes, wuivende palmbomen en kraakhelder water. Exotische mocktails drinken en verse vis eten met je billen op het warme zand. Op het grotere eiland, Bugala Island, valt lekker veel te doen: lokale dorpjes bezoeken, een jungle of een oude sjamaan-grot waar de magie nog in de lucht knettert! Je kan ook de boot pakken naar bijvoorbeeld Banda eiland, voor het onbewoonde bounty gevoel. Als je door het woud trekt kun je een oud kasteel vinden waar je rond kaarslicht kunt dineren als echte eilandkoningen en -koninginnen!

Benieuwd naar Oeganda?

Kampala is ook met de kids zeker het ontdekken waard

Kampala is op het eerste gezicht misschien niet de meest kids-proof stad. Het verkeer rijdt gestoord, het is druk, chaotisch en op veel plekken moet je goed op je spulletjes letten. Maar Kampala is als typische Afrikaanse hoofdstad zeker het ontdekken waard. Als je net even verder kijkt dan je neus lang is, vind je veel plekjes die ook voor de kiddo’s lachen zijn! Zo stromen Kampala’s groene heuvels over van de zwembaden waar lekker in geplonst kan worden. Of pak een glijbaan in Kids World Waterpark. Ook vind je in Kampala eindeloos veel leuke restaurants en cafés, met mooie uitzichten over het meer en lekkere houtoven pizza’s. Of struin over één van de honderden marktjes, van kleurige fruitmarkten tot craft markets waar cadeautjes voor de thuisblijvers gescoord kunnen worden! Lees hier in detail wat er verder nog meer allemaal voor leuks te doen is in Kampala.

Leer over de Oegandese cultuur

Naast dat kinderen veel kunnen leren over de dieren, de vogels en het landschap, is het belangrijkste natuurlijk: ze zijn in een andere cultuur. Schop jezelf en je kids daarom uit de bubbel van comfi lodges, warme douches en pizza’s en ga voor culturele uitwisseling. Probeer het lokale eten in de restaurantjes met plastic meubilair, proef een sprinkhaan, speel potjes voetbal met Oegandese kinderen uit de buurt en aai die hoogzwangere geit. Het fijne in Oeganda is dat de meeste mensen gewoon Engels praten dus interessante babbeltjes zijn altijd mogelijk. Hoe zet zo’n bijzondere reis in Oeganda de kinderen aan het denken? Het kan leuk en interessant gespreksvoer zijn om de volgende keer met die stamppot aan tafel op te dienen!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!