President Van Namibië: Hage Geingob, Hervormer En Filantroop

Namibië is sinds 1900 onafhankelijk. Decennialang vochten Engelsen, Duitsers en Zuid-Afrikanen om de Namibische rijkdommen, Namibië is namelijk rijk aan uranium. Vandaag de dag geniet Namibië van een stabiele democratie en is de economie één van de snelst groeiende ter wereld. De president van Namibië, Hage Geingob, heeft daaraan bijgedragen.

Hage Geingob

De president Hage Geingob, heeft bij zijn aantreden in 2015 veel corrupte politici ontslagen. Hij maakte een statement door zijn nieuwe employees uit de diverse stammen die Namibië rijk is te halen. Zo gaf hij belangrijke posten aan leden van de Nama (5%) en de Herero (7%). Deze stammen hebben van oudsher veel mot met elkaar maar doordat ze nu samen in de regering zitten kunnen de stamleden beter met elkaar over weg. Hage vindt dat iedereen allereerst mens is en pas daarna tot een stam of een land behoort. Veruit de grootste groep in Namibië zijn de Ovambo (50%), maar door de diversiteit in het kabinet is er ook in de samenleving meer saamhorigheid.

Corruptie

Zeg Afrika en je denkt helaas ook vrij snel aan corruptie. Dat is natuurlijk naar, maar ergens ook wel te verklaren. Overal in de wereld waar armoede heerst en dingen wat minder strak geregeld zijn dan bij ons, zullen mensen extra geld willen verdienen, gewoon omdat het nodig is maar ook erg ingeburgerd is. Die kop koffie voor die agent die je door laat rijden terwijl je je riem niet om had bijvoorbeeld. Een kleine corruptiecasus als je het mij vraagt maar in Kenia -of Bangladesh voor mijn part- de normaalste zaak van de wereld.
Namibië is met haar plek 3, na Botswana en Kaap Verdië, het minst corrupte land in Afrika. Hoe dat komt is niet helemaal duidelijk maar het lijkt er wel op dat naarmate de welvaart stijgt en deze ook beter verdeeld wordt, corruptie afneemt.

Benieuwd naar Namibië?

Economische groei Namibië

Wat Halbe Geinbob heeft gedaan door lak te hebben aan de geijkte en traditionele verdeling van machtsposities op basis van je -stam- afkomst is heel slim want daarmee heeft hij laten zien dat Nama en Herero’s wel degelijk samen kunnen werken. Als je dan ook nog eens een economische groei van ruim 5% per jaar doormaakt overtuig je de bevolking wel dat deze nieuwe manier van aanpak weleens een hele goede zou zijn. Hulde !

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!