Op Safari In Mozambique, Een Echte Ontdekkingsreis!

Witte zandstranden, een rijke zeefauna en een uitgestrekte, onontdekte wildernis. Omdat het land en de parken nog herstellende zijn van de burgeroorlog die hier jaren woedde, zijn er niet veel toeristen. Perfect dus voor de gedurfde reiziger die het echte Afrika in Mozambique wil ontdekken!

Een stukje geschiedenis

Voor we het over de safariparken in Mozambique kunnen hebben, moeten we eerst even de bloederige geschiedenis induiken. Pas zo’n 25 jaar is dit land, dat gesandwiched ligt tussen Zuid-Afrika en Tanzania, oorlogsvrij. Ooit veroverden de Portugezen het hier, daarna was Mozambique twee jaar onafhankelijk en toen brak de pleuris uit; Een genadeloze burgeroorlog. Honger, een oneindig lang durend conflict en slechte leefomstandigheden zorgden ervoor dat elk dier werd afgeschoten zodat er weer wat te eten was. Ondertussen werden de parken leger en leger totdat er nog zero wildlife over was. Sinds 1992 is de burgeroorlog afgelopen en wordt het wildlife langzaam maar zeker geherintroduceerd in de parken en zijn er steeds meer dieren te vinden in Mozambique. Better for us!

Maputo Elephant Reserve

Ruig, rauw en wild, dat is het Maputo Elephant Reserve. Op pad in je eigen 4×4. Een pareltje als het gaat om het spotten van olifanten. Met de ruim 200 wilde olifanten die hier rond stampen, meren vol briesende nijlpaarden en sneaky krokodillen is dit park een echt Charlie’s avontuur! Daarnaast is dit één van de enige plekken waar je zo via het park het strand op rolt en daar kan kamperen. Effe relaxen met je voeten in het koele water en een kokosnoot in je hand.

Olifant

Gorongosa National Park

Gehypt in de ’70 door celebs als John Wayne en Joan Crawford had dit park meer bezoekers dan heel Zuid-Afrika en Zimbabwe bij elkaar. 100% On-the-beaten-track zou je denken. Maar nadat de Renamo rebellen het park hadden overgenomen en hun hoofdkwartier er stichtten, daalde de populariteit snel. Lucky for us, is het park inmiddels bijna helemaal hersteld en wordt ze nu de “hotspot in biodiversity” genoemd. Nou, wij noemen het gewoon goed off-the-beaten-track. Het is er nog puur en perfect om eens goed rond te rijden op zoek naar wildlife. Je bent hier soms zelfs als enigste in de bush, pretty sick toch?

Olifanten

Benieuwd naar Mozambique?

Niassa Game Reserve

Groter dan het zuidelijke broertje Kruger vind je dit park helemaal noordwaarts in Mozambique. Onontwikkeld met een rauw randje en bijzondere dieren. Boehms zebra, Johnston impala’s en het Niassa wildebeest naast de duizenden olifanten, wilde honden, luipaarden, leeuwen en hyena’s. Zo, ’n hele mond vol! Daarnaast kunnen de vogel-nerds hier ook nog opgelucht ademhalen want de lucht hangt hier vol. Doordat de meeste dieren de oorlog overleefd hebben, zijn ze wel behoorlijk mensenschuw. De trick? Rustig rijden en ze laten wennen aan je auto. Voor je het weet word je omringd!

Tofo Beach

Oke, dit is vet! Zomaar even zwemmen met walvishaaien? This is the place to be! Dichtbij de kust van Tofo kun je zo met een bootje de zee op. Er zwemmen niet alleen walvishaaien, maar ook meterslange bultrugwalvissen, springende dolfijnen en grote roggen. Snorkel op en gaan! Opeens zie je het wildlife van een heel andere kant!

walvishaai-safari

Limpopo National Park

Deze deelt alles met het touristy Krugerpark in Zuid-Afrika. De dieren lopen weer vrijlijk heen en weer in een gebied dat ongeveer de grote heeft van Wales, best bizar niet? Waarom je hier heen moet gaan in plaats van het, inmiddels, afgezaagde Krugerpark? Hier beleef je de echte safari! Nog niet 100% hersteld van de oorlog, is het park nog in een soort oer staat. Ruige natuur, schuwe dieren, hier begint het echte spotten pas echt!

Mozambique Landkaart

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania