Oost-Afrika op de motor: een verhaal over hoe het moet!

Lees alles over de off-the-beaten track motorervaring van Tim. Na twee jaar in Tanzania te hebben gewoond, besloot hij zijn Oost-Afrika avontuur af te sluiten met een afscheidsreis van zes weken per motor door Tanzania, Kenia, Oeganda en Rwanda. Lees alles over de belevenissen, worstelingen en geweldige herinneringen aan deze once in a lifetime ervaring!

Na twee jaar in het Usumbara-gebergte van Tanzania te hebben gewerkt, besloot ik dat het tijd was om mijn baan op te zeggen en terug te keren naar Nederland. Voordat ik echter vertrok, was ik vastbesloten een afscheidsreis door Oost-Afrika te maken. Gelukkig voor mij stonden twee vrienden te popelen om mee te gaan. We besloten een motortocht rond het Victoriameer te maken. Laat ik een poging doen om in woorden te beschrijven hoe deze reis me versteld deed staan en vandaag nog steeds een glimlach op mijn gezicht tovert: Oost-Afrika op de motor – zo doe je dat!

Het beste van Oost-Afrika per motorfiets

Voor mij is het voortdurende contact met je omgeving verreweg het beste van motorrijden. Je kunt schoolkinderen horen schreeuwen, je kunt de politie groeten wanneer je hun posten passeert, je kunt oogcontact maken met tegemoetkomende voetgangers: het zijn deze dingen die de motorervaring zo bijzonder maken. Ik realiseerde me dit niet voordat ik aan de reis begon, maar het was precies dit wat de reis zo onvergetelijk maakte.

Telkens als we iets interessants hoorden of zagen, stopten we en mengden ons onder de plaatselijke bevolking. We hielpen hen met vissen, maar vaker hadden we hun gunsten nodig. De motor repareren, lokaal eten halen, naar de kapper, de motor wassen of gewoon de weg vragen.

Een constante snelheid rond Lake Victoria

Rijdend rond het Victoriameer doorkruisten we Tanzania, Kenia, Oeganda en Rwanda. Als echte motorrijders volgden we elke meter van deze tocht met een GPS-horloge en, zoals uit het volgoverzicht bleek, slaagden de lokale motoren er niet in sneller te gaan dan 88,9 km/u. Ik weet zelfs zeker dat deze topsnelheid bergaf gemeten moet zijn… En met alle stops onderweg bleek onze gemiddelde snelheid zeer bescheiden. Mensen vroegen me vaak of we ooit moe werden van de hele dag motorrijden, maar het was precies het tegenovergestelde. Het rijden met wat vage aanwijzingen uit een oude Lonely Planet gids werd nooit saai: het voelde als een ontdekkingsreis.

Bezorgd over de veiligheid?

Mijn vrienden, en zeker mijn ouders, twijfelden aan de veiligheid van deze reis wat betreft de toestand van de wegen, roekeloze chauffeurs, het feit dat wij een gemakkelijk doelwit waren, de situatie in Rwanda, wilde dieren, politie en grenspatrouille, etc…. Gedurende de zes weken werden we één keer aangehouden in Nairobi en de politieman droeg ons op onze gele jassen aan te trekken. Verder zijn de wegen (snelweg en zandwegen) perfect berijdbaar, zelfs voor onervaren chauffeurs. We hebben ons nooit bedreigd gevoeld: sommige nachten hebben we zelfs ons kamp opgeslagen in the middle of nowhere, complete wildernis.

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Een unieke ervaring

De combinatie van vrijheid, avontuur; elke dag nieuwe dingen zien, de dingen die niet in boeken of op internet staan, prachtige natuur, wilde dieren en het constante contact met de plaatselijke bevolking maakt het zonder twijfel de beste manier om het Afrikaanse continent te bezoeken.

Bij thuiskomst na de zes weken besefte ik dat de reis veel beter was dan ik ooit had durven dromen. Niet alleen kon ik mijn beste vrienden de schoonheid en vriendelijkheid van Oost-Afrika laten zien, maar het verruimde ook de perspectieven op de Afrikaanse cultuur. Het gaf context aan armoede, aan onderwijs, aan familie en vriendschap, aan sociale systemen en overheidsinvloed. De gastvrijheid en vrolijkheid van het Afrikaanse volk confronteert de mensen uit de westerse wereld met de belangrijke dingen die we tegenwoordig vergeten!

De magie ervaren van een reis op twee wielen?

Bent u op zoek naar een soortgelijke ervaring? Wil je meer informatie over hoe je Oost-Afrika per motor kunt bereizen? Of misschien wil je zien hoe Charles en ik werden achtervolgd door een olifant: neem contact op met Charles, en ontdek zelf hoe magisch een reis op twee wielen kan zijn!

Vind meer informatie over reizen per motor door Afrika op Charlie’s Motor Safaris.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania