Lokale Alcohol, Gebrouwen In Oeganda

Levensgenieters opgelet; Lokale alcohol gebrouwen in Oeganda, het is er in overvloed… In Oeganda schijnt er voor elke kilometer 1 bar te zijn. De plek dus om eens flink in het glaasje te kijken, biertjes te drinken, je heupjes op DE Oegandese hits te laten bewegen of toch niet? Wat dacht je van een emmer met alcohol en bamboe rietjes? Zittend rond deze emmer alles te weten komen over de verrassende cultuur in Oeganda? Of het bezoeken van een lokale brouwerij… Cheers!

We gaan het vandaag even niet hebben over alle negatieve gevolgen van alcohol, de spotgoedkope prijzen die dagelijks voor veel problemen in gezinnen zorgen. Let’s keep it positive en we gaan op zoek naar het Off the beaten track avontuur dat alcohol ons kan geven.

Zoals hierboven al gezegd, in Oeganda is er veel aanbod aan alcohol. Overal zijn barretjes waar je van een flesje bier, tot een zakje wodka of een eierdopje zelfgebrouwen brew kan kopen. Er is geen begin en eindtijd. De hele dag door is er wel een gelegenheid of moment te verzinnen om te toasten met elkaar. Maar waar begin je, want uiteraard kun je in Oeganda ook lekker je flesje Heineken bestellen.

Voor jullie hebben we de 2 meest gedronken lokale brews onderzocht en nieuwe avonturen gecreëerd. We beginnen met mijn persoonlijke favoriet:

Oeganda Drank

Malwa, nummer 1 lokale alcohol in Oeganda:

Je zult geen bar genaamd Malwa tegenkomen in het centrum van Kampala of een open uitnodiging ergens op een billboard op straat zien. Malwa is altijd een redelijk besloten gebeurtenis. Vaak in een vriendengroep, dorpsoudsten onderling of een buurtkroeg. Dit wil niet zeggen dat je niet welkom bent. Als bezoeker ben je super welkom en de meeste mensen begroeten je vriendelijk en kunnen niet wachten om alles te horen over jouw leven en te delen over hun leven.

Benieuwd naar Oeganda?

Hoe wordt deze lokale alcohol gemaakt?

Malwa kan gemaakt worden van verschillende producten. De meest voorkomende zijn rijst/maïs of graan. Dit product wordt fijngemalen en dan 1 week onder de grond met wat water en suiker opgeslagen. Na een week is er een soort papje ontstaan. Malwa wordt gedronken in groepsverband, vaak in een emmer of pot. De deelnemers betalen een bepaald bedrag, vaak niet meer dan 80 cent waar ze de hele dag van kunnen drinken. In de pot wordt het papje gemengd met kokend water en via de rietjes (vaak van bamboe of plastic) drinkt iedereen uit dezelfde pot.

Het is echt een hecht groepsritueel. Mannen gebruiken dit om allerlei dingen vanuit de dorpen en werk met elkaar te bespreken. Maar ook vrouwen zijn van harte welkom. In sommige groepen is er zelfs een spaarsysteem. Elke keer als je deelneemt wordt er een deel van je bijdragen apart gelegd en dan aan het einde van de maand heb je wat extra’s opgespaard.

Op iedere plek waar Malwa gedronken wordt vind je wat lokale restaurantjes, vaak met pork (varkensvlees), cassave of ander heavy food. Dit is ook wel nodig, want dit warme drankje stijgt snel naar je hoofd. Dus goed erbij eten is wel een aanrader. Persoonlijk vind ik dit een hele leuke ervaring omdat je onder het genot van Malwa zoveel leuke gesprekken over de cultuur kunt hebben. En ik denk dat deelnemen aan een van de meest gebruikte tradities (het drinken van malwa) hier DE sleutel voor is.

Oeganda Drank

Waragi

Waragi is de benaming voor alle Homemade gin in Oeganda. Er is ook een groot bedrijf wat de meest bekende; Uganda Waragi maakt in verschillende smaken. Puur vind ik het niet te drinken, maar met een bitter lemon erbij is het goed te doen. In de dorpjes maken Oegandese graag hun eigen Waragi, Ik vermoed dat je er eventueel ook je nagellak mee kunt verwijderen, want deze shit is sterk.

Hoe wordt Waragi gemaakt?

Even in het kort over het proces. Als je van suikerplanten suiker maakt komt er een hele zoete/donkere lijm vrij. Dit wordt gemengd met water en voor ongeveer 3 dagen opgeslagen. Daarna wordt er wat gistmiddel toegevoegd en hierna wordt het gekookt. de damp/alcohol die vrijkomt wordt opgevangen en gefilterd en zo verschijnt er hele heldere alcohol. Dit heeft ongeveer 80% als sterkte.

In kleine gerecyclede flesjes 100ml wordt dit voor 700 shilling (17 cent) verkocht aan lokale barretjes. Dit kun je niet in de supermarkt kopen, maar is zeker de moeite waard. Het is ook een erg bijzonder proces om te zien hoe het gemaakt wordt, hoe deze enorm heldere alcohol van die vieze bruine lijm afkomt.

Oeganda Drank

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania