Hiken In Kenia: Van Mount Kenya Tot Dé Tribal Trek

Geen zin om urenlang over de rode zandwegen – met gaten – in een 4×4 te hobbelen, maar wandel, loop of ren je liever zelf? Wij hebben een paar toverachtig mooie hikes voor je op een rijtje gezet. Van de totale off-the-beaten tribal trek onder begeleiding van een Masai gids tot de uitdagende Mount Kenya en alles ertussen in. Dus vertel je wederhelft dat ze zich klaar moet maken voor een hike of sleep je vrienden mee naar de top, waar een koud tuskertje op jullie staat te wachten. Hiken in Kenia: een oneindig uitzicht, voldoening en een waanzinnige herinnering als beloning. De leven!

Masai tribal trek

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. Dit is de hike der hikes en mijn persoonlijke favoriet! Weg van de dansende Masai die er puur voor de toeristen zijn, maar het echte werk, daar hebben we het hier over.

Je trekt de Loita Hills in samen met een guide die gewapend is met speer. Hiken door het dichtbegroeide, regenwoud-achtige Heilig Bos vol riviertjes en watervallen. Ezels die je volgen, pure natuur om je heen en 4 dagen het enige, echte Kenia. Trek je stevige wandelschoenen aan, de tenten, het eten en de rest regelen wij voor je. Ik beloof je, dit is het avontuur waar je nog jarenlang over na zult praten!

Karura forest

Wanneer je gezellig met de hele familie in Nairobi bent en je het avontuur op de boda boda al hebt gehad vertrek je naar het Karura Forest. Dit kleine stukje regenwoud ligt gewoon middenin de stad en geeft een korte inkijk in hoe Nairobi ooit was voor al die mensen er kwamen wonen.

Dit is het voor natuurliefhebbers en een waar vogelparadijs en je kunt hier uren rondlopen over een van de vele hiking trails. Daal op sommige stukken steil af naar beneden helemaal bij de rivier en loop vanaf daar verder naar de roemruchtige grotten waar de Mau Mau vrijheidsvechters zich verscholen. Een heftig en aangrijpend verhaal gaat schuil achter de Mau Mau’s, dat vaak onbekend is bij de Westerse reizigers. Een trek met een stukje historie.

Tribal Trek-Masai

Interesse in Kenia?

Mt. Longonot

Opnieuw een hike die redelijk dichtbij de hoofdstad ligt, maar man, wat een fascinerende plek is dit. Deze inactieve vulkaan heeft de leipste uitzichten over Rift Valley en Lake Naivasha. Denk daarnaast aan diepe lava canyons en steile wanden. Een caldera die bijzonder is door het dikke oerwoud dat erin ligt en het wildlife dat hier woont. Van buffels, elanden, leeuwen en luipaarden tot de meer “gewone” zebra’s, giraffen en gazelles.

Met een dagtrip naar het minst bezochte conservation park hike je binnen zo’n 4 uur naar boven en terug naar beneden en heb je de top op 2276 meter hoogte aangetikt. Wil je ook nog een een rondje om de caldera lopen, tel dan nog twee uur op bij je wandeling.

Mt. Elgon

De rauwe natuur, hot springs, en twee diepe kloven genaamd Suam en Simu; dat is waarom je helemaal naar de Keniaanse grens met Oeganda afreist. Deze onbekende parel wordt vaak vergeten naast de beroemde Mt. Kenya, maar hé, deze één-na-hoogste plek in Kenia moet je ook gezien hebben!

Uit het niets doemt deze vulkanische berg op met zijn opvallende vijf pieken. Mt. Elgon wordt ingeschat als de oudste niet-actieve vulkaan van heel Oost-Afrika en heeft inmiddels al zijn 24 miljoenste verjaardag gevierd.

De hiking-mogelijkheden zijn eindeloos: van korte hikes van een dag of met overnachting tot meerdaagse hikes of een hike naar de piek. Ga voor de full experience door een nacht boven de boomgrens te slapen waar het uitzicht spectaculair is. Kijk uit over de kleine lichtjes van Kitale terwijl je je wikkelt in een extra deken.

Mt. Kenya

Dit is het echte hike-werk en mag natuurlijk niet ontbreken in het lijstje. Deze top is de tweede hoogste berg van Afrika en de hoogste berg in Kenia. Vijf dagen hiken door het bos, door de bamboe-zone en zo richting top waar de vegetatie verdwenen is en het uitzicht meer dan geweldig.

Hou er rekening mee dat er hier olifanten rondlopen, buffels grazen en colobus aapjes je volgen vanuit de bomen. Maar dit is allemaal wel maar tot een bepaalde hoogte. Na een pittige klim is er zo goed als… niks. Wanneer je de rotsen voorbij bent stap je een omgeving van sneeuw en ijs in. In totaal zijn er zeven verschillende routes die de berg op gaan en zit er dus voor iedereen iets tussen.

mount-kenya-hike-simone-rauw

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!