Fotograaf Jimmy Nelson Met Charlie’s Travels In Kenia

Jimmy Nelson, je heb vast wel eens van hem gehoord. Een wereldberoemde fotograaf, bekend van zijn portretten van indigenous stammen. In december 2017 vertrok Jimmy Nelson samen met Sophie Hilbrand en Waldemar Torenstra – en hun twee kinderen – op expeditie naar de uitgestrekte Masai Mara in Kenia… Met Charlie’s Travels! De Jimmy Nelson Foundation stelde namelijk een reis beschikbaar voor een benefietveiling van de Jimmy Nelson Foundation en de bekende Nederlandse acteur deed het hoogste bod.

De Jimmy Nelson Foundation zet zich in om cultureel erfgoed en inheemse stammen en volkeren te beschermen, iets wat Charlie’s Travels graag wilt steunen. Charles nam het gezelschap dan ook met liefde mee naar het volk dat hij zelf zo bewondert; de Masai. Het begin van een reis vol verrassende synergie tussen de twee avonturiers (lees: Nelson en Witlox) en een gezamenlijke liefde voor het onbekende. Meer beelden zien van deze reis? Check dan deze blog! Hieronder vertelt meneer Nelson wat hij van de reis vond:

Reisverslag & aanbeveling Charlie's reizen - door Jimmy Nelson

“Het komt zelden voor dat je na al die jaren dat ik reis, vele jaren, en nog veel meer, een geestverwant ontmoet. Iemand die intrinsiek verbonden is met wat hij doet en wat hij wil zien, voelen en delen. De ervaringen die ik heb gehad met Charlie’s Travels omvatten dit alles. Negentig procent van de tijd dat ik reis ben ik extreem neurotisch in controle, maar met Charlie was het hele proces volledig en volkomen gedelegeerd. Charlie nam de hele reis over en ik had geen idee wat ik zou gaan zien, waar ik heen zou gaan en wat ik zou voelen en denken. Ik wist alleen dat het in Kenia was.”

Jimmi Nelson

Waldemar Torenstra & Sophie Hilbrand

“De reis was ook extra bijzonder omdat het een heel bijzonder gezelschap was. De Nederlandse acteur Waldemar Torenstra en zijn vrouw Sophie Hilbrand met hun kinderen. Voor de reis kende ik hen niet zo goed. Ik ben dol op kinderen en voel me erg op mijn gemak bij hen, maar om met andermans kinderen op trektocht te gaan in Kenia was toch wel een beetje zenuwslopend. Ik stap altijd overal ter wereld op het vliegtuig en ik land op de vreemdste plaatsen zonder één element van zweet op mijn voorhoofd. Maar in dit specifieke geval was ik nerveus. Al dat zweet op mijn voorhoofd was absoluut niet nodig, want deze reis had niet vlotter kunnen verlopen.

Om te beginnen de mensen die erop zaten, niet alleen werd de reis geleid door Charlie maar hij had ook een fantastische samenwerking met de Masai, de ultieme symbiose. Alles verliep vlekkeloos. Met de Masai, mijn team en de familie was het perfect, alle personages waren zo verbonden en wilden voelen wat we zagen en meemaakten.”

Reizen met kinderen

“De twee kinderen van Waldemar en Sophie… Als je kinderen hebt, zijn dit de modelkinderen van wat je moet nastreven te creëren, te hebben en op te laten groeien en op te voeden. Intrinsiek had dat veel met hen te maken, maar vooral met de ouders, die veel gereisd hebben, zeer verbonden zijn, zeer wijs en intelligent. Niet alleen zoals bij mij hebben ze zich volledig laten gaan, ze vertrouwden op mij en Charlie’s Travels. Wat er uiteindelijk gebeurde was een droom.”

Interesse in Kenia?

Jimmy Nelson en de Masai

“Het was een droomweek, in de kerstperiode en we verdwenen in het Keniaanse landschap met de Masai op een heel ongewone manier. We liepen door verschillende klimaten over heuvels, door jungles, door woestijnen en bergen en eindigden met dit panoramische epische uitzicht op de Magadi-woestijn. Het weer was perfect. Het was de hele dag zonnig. Alles was perfect georganiseerd. De Masai met wie we wandelden waren de vriendelijkste, liefste mensen die je je maar kunt voorstellen. Dit was allemaal zo goed georganiseerd door Charlie.”

“Er zijn minder mensen op de planeet die beter verbonden zijn met hun omgeving en cultuur. Kenia wordt modern. Het verstopt zich helemaal niet voor het verleden. De Masai zijn een van de weinige stammen op de planeet die er – denk ik – in slagen een mooi evenwicht te vinden tussen de evolutie uit hun verleden en de toekomst. Ze gebruiken moderne technologie, sommigen hebben smartphones, sommigen rijden op de motor. Elke avond gaan ze zitten, maken ze opnieuw contact met de grond, maken ze vuur en zingen en dansen ze onder de sterren. Ze vertellen verhalen, ze houden ons vast, beschermen ons, koken voor ons en lachen met ons. Er is geen enkel element van bedreiging, geen enkel element van intimidatie anders dan vriendelijkheid. Aan het eind van de dag is alles ingepakt en gaan we op een andere moderne reis. Er is een heel mooi evenwicht tussen de oude en de nieuwe wereld.”

Masai motorsafari

“Op het einde gebeurde er iets magisch, iets heel ongewoons. Charlie had voor ons een motortocht door de woestijn georganiseerd. Ik ben meestal niet de persoon die graag dit soort vervoer gebruikt tijdens een reis, omdat het een beetje lawaaierig en vies kan zijn. Maar hij adviseerde het en ik had het losgelaten en gedelegeerd en daar waren we dan… Met een fantastische Masai bemanning, kinderen en volwassenen. We sprongen achterop deze oude klassieke fietsen en reden door het Keniaanse landschap, door de modder, door het stof, en we hadden de tijd van ons leven. We lachten, ik giechelde zo hard (ik mag het niet zeggen…) dat ik in mijn broek plaste. Maar dat maakte niet uit, want we zaten al onder de modder en het zweet.”

Sophie Hilbrand en de Masai

“Als bekende Nederlandse actrice en tv-presentatrice heeft Sophie veel gezien en gereisd over de hele wereld. In haar werk heeft ze ook kwesties rond geestelijke gezondheid en emotioneel welzijn aangesneden. “We kunnen echt leren van de Masai en hun manier van leven. Al geruime tijd houd ik me bezig met zaken als depressie, burn-outs en de westerse wereld. Men voelt het verlies van bepaalde waarden, die in onze eigen cultuur verdwenen zijn. Daarom moeten we naar deze mensen blijven kijken, om te leren of opnieuw te ontdekken (en intuïtief aan te voelen) wat werkelijk belangrijk is.”

Joie De Vivre: Charlie & Jimmy Nelson

“Die ‘Joie de vivre’ die je kunt hebben… met de Masai, op een paar motoren, met Waldemar & Sophie, hun kinderen en Marit en Stephanie was absoluut goud. Het is onbetaalbaar en er is geen organisatie die het beter had kunnen organiseren.

Ik dank Charles voor deze reis. Deze reis die me niet alleen heeft geleerd om de Masai in Kenia te zien en te delen en mee te doen, maar ook om los te laten. Me door anderen te laten meenemen en nieuwe horizonten te verkennen die ik nog nooit heb gezien. Charlie je bent geweldig, we zijn je zeer dankbaar. Iedereen die dit leest, kan er zeker van zijn dat wanneer Charlie je meeneemt op een reis, het een reis van je leven wordt. Heel erg bedankt.”

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania