Door Kenia reizen met kinderen: favoriete stranden

Leeuwen en olifanten, baobab-bomen, rode stoffige aarde, kleurrijke Masai en uitgestrekte savannes. Dat is wat als eerst bovenkomt wanneer je aan Kenia denkt. Maar Kenia is zoveel meer dan dat! Met een emmertje en schepje kan je peuter zich uren vermaken op de parelwitte stranden, je schoolgaande kids dobberen al snorkelend in de azuurblauwe zee op zoek naar Nemo, voor je puber is er bijna altijd en overal wel wifi aanwezig en ondertussen hang jij lekker relaxed in een hangmat gespannen tussen de palmbomen. Dat is de 450 kilometer lange kust van Kenia! – door Fonda Ruiter

De perfecte afsluiter van je vakantie

Kenia staat bekend om zijn Big 5 en toegegeven, je kan dit land natuurlijk niet verlaten zonder op safari geweest te zijn. Maar hoe chill is het als je na het hobbelen over de onverharde wegen, je heerlijk alle stof kunt afspoelen in het altijd warme water van de Indische Oceaan? De Keniaanse kust is bij uitstek de plek om je vakantie af te sluiten. Hier kun je even bijkomen, luieren en alle indrukken verwerken.

Finding Nemo en finding Dory!

Met meer dan 600 verschillende soorten vis en 300 soorten koraal heeft Watamu een van de mooiste Marine Parks van heel Oost-Afrika. Gewapend met een snorkel en duikbril zal jouw kind zich hier uren kunnen vermaken, zonder dat jij je zorgen hoeft te maken dat ze het koud krijgen in het water dat altijd warmer is dan 20 graden Celcius. En is snorkelen nog iets te spannend? Huur dan een boot met een glazen bodem en zie de zeeschildpadden onder je bootje door glijden. Met een beetje mazzel hengelt de schipper nog verse vis binnen en heb je je eigen privébarbecue op de boot.

Tips voor kids die niet zo van zwemmen houden

Om te voorkomen dat jouw kind door eindeloos dobberen in de zee verandert in een gerimpeld bruinverkleurd zeemonstertje, of als je kids hebt die niet zo van dagenlang zwemmen houden, tipt Joep het Mwamba Conservation Centre. Hier kan je kind een les in rock-pooling krijgen, in Arabuko-Sokoke Forest op zoek gaan naar de zeldzame elephant shrew, of helpen bij het tellen van vogels. Vind je een beetje community-style niet erg, dan kun je hier ook prima overnachten en aanschuiven tijdens de maaltijden.

RedCharlie

Interesse in Kenia?

Diani: het pareltje aan de indische oceaan

All-time favourite onder de Nederlandse gezinnen is toch echt met stip Diani. Yoon, Annemarie, Joep, Yga en Marion zijn hier dan ook veelvuldig te vinden. “Kies voor een privéhuis en niet een hotel. Hier heb je lekker de ruimte en als je kinderen op bed liggen hoef jij niet op een klein balkonnetje te zitten maar kun je met je voetjes in het zand genieten van de sterrenhemel.” zegt Marion.

Deze huizen hebben over het algemeen een kok en een schoonmaakster. En zo niet, boek ze er dan wel bij, want een voordeel hiervan vindt Yoon, is de persoonlijke band die je opbouwt met de mensen. “De tuinman klimt in de boom om een kokosnoot voor je te plukken en de kok laat een visserman komen zodat je zelf de vers gevangen vis voor het diner kunt uitzoeken.”

Om bij te komen van de drukte en hectiek van de miljoenenstad Nairobi, raadt Ayan Travellers Beach Hotel & Club aan. “Wij komen hier graag omdat de mensen heel vriendelijk zijn. Er is een klein zwembadje voor de allerkleinsten, een groot zwembad voor de wat grotere kids en het strand is nog geen minuut lopen!”

Maar, er is meer dan strand!

Ook al heeft je huis alle luxe, een zwembad en de zee voor de deur, dan nog loont het de moeite om af toe dit prive paradijsje te verlaten want Diani biedt zoveel meer. Laat je puber een driedaagse kitesurfles nemen of huur een quad, ga met een traditionele dhow naar Wasini Isand of wandel naar de watervallen in het regenwoud van Shimba Hills.

Ook culinair kun je in Diani je hart ophalen. Livington en Nomads zijn Yga’s favoriet. Deze restaurants liggen direct aan het strand zodat je kinderen lekker in het zand kunnen spelen en jij ondertussen rustig van een heerlijke maaltijd kunt genieten.

Toch nog wat cultuur snuiven

Mombasa, Kenia’s op één na grootste stad, is eigenlijk een eiland voor de kust en is alleen te bereiken via bruggen en een boot. Het is een smeltkroes van verschillende culturen, wat zorgt voor een explosie van kleuren, geuren en indrukken.

Ayan woont al 5 jaar met haar gezin in Mombasa en geniet nog dagelijks van deze bruisende stad. “In Mombasa hoef je niet per se iets te doen, als je op straat loopt is er al genoeg te zien en te beleven.” In Old Town bijvoorbeeld kijk je je ogen uit; heerlijk geurende markten, kleurrijke Afrikaanse doeken en zinnenprikkelend eten. En sla dan niet Fort Jesus over, waar je kind rond kan struinen tussen de kanonnen van dit voormalige fort en slavenhuis.

Mombasa

Over deze blogserie: Kenia met je kinderen

Deze blog is onderdeel van een serie blogs over hoe geweldig je kunt reizen met je kinderen in Kenia. Kenia heeft voor ieder wat wils. Wil je actief zijn? Genoeg te gekke hikes, mountainbike-routes en watersportmogelijkheden.

Wil je relaxen? Parelwitte stranden en azuurblauwe zee wachten op je aan de kust, terwijl de superbehulpzame en kindvriendelijke Kenianen zich om je kroost bekommeren. Wil je avontuur? Ga kamperen tussen de wilde dieren, of proef het leven van de echte Masai tijdens een tribal trek. En wil je malariagebieden vermijden? Geen probleem, genoeg opties om drie weken te vullen met onvergetelijke ervaringen! Ja, je moet een beetje flexibel zijn, maar hey, dat moet je op elke vakantie toch? Daarvoor in de plaats krijg je wel een onvergetelijke, once in a lifetime experience!

Zelf woon ik sinds 2014 in Kenia en heb ik twee dochters van 2 jaar en 6 maanden. Maar om niet alleen uit eigen ervaring te spreken, heb ik een aantal ‘experts’ gesproken: andere Dutchies die met hun kinderen in Kenia wonen.

  • Cornelia woont met haar twee kinderen van 10 en 12 jaar al 30 jaar in Kenia. Zij is een personal assistant op de Franse School in Nairobi.
  • Jessica heeft vorig jaar Zuid-Afrika verruild voor Kenia, en woont hier nu met haar 13-jarige dochter en 10-jarige zoon.
  • Janet is acht jaar geleden voor de liefde naar Kenia verhuisd en heeft nu twee zoontjes van 2 en 5 jaar.
  • Joep heeft 15 jaar geleden van Kenia zijn thuisbasis gemaakt en woont hier met zijn drie kinderen van 11, 10 en 8 jaar. Hij runt Expats to Expats.
  • Ayan is naar Mombasa verhuisd om dichter bij haar moeder te kunnen zijn. Zij heeft meiden van 19, 17, 15, 6, 5, 3 en 1 jaar oud, en een zoon van 13.
  • Annemarie woont sinds twee jaar in Nairobi met haar 8-jarige dochter en heeft een woning in Diani, die zij verhuren.
  • Yga is twee jaar geleden met haar gezin voor haar werk naar Kenia verhuisd. Zij is moeder van een 4-jarige dochter en een 2,5 jarige jongen en zijn in blijde verwachting van de derde.
  • Yoon is IT-specialist en is anderhalf jaar geleden met zijn vrouw meegereisd naar Kenia. Hij is vader van twee zonen en één dochter van 18, 14 en 7 jaar.
  • Marion is 30 jaar geleden naar Kenia gekomen en heeft vier kinderen die ondertussen al 27, 24, 21 en 15 jaar zijn. Zij is oprichter van de stichting Sarakasi Trust.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!