Afrika-Film: Hotel Rwanda

Wie op reis gaat naar het prachtige Rwanda, kan niet om de gruwelijke historie van het land heen. We gaan terug naar 1990, wanneer er in deze voormalige Belgische kolonie de burgeroorlog uitbreekt. De strijd gaat tussen de Hutu-overheid (Hutu, Tutsi en Twa zijn de bevolkingsgroepen in Rwanda) en de Rwandan Patriotic Front (RPF) die voornamelijk bestaat uit de Tutsi-vluchtelingen.

De Genocide

Golven van geweld van de Hutu tegen de Tutsi volgen en het is bizar hoeveel mensen al snel de dood vinden. Wanneer er dan óók nog op 6 april 1994 een vliegtuig naar beneden wordt geschoten én blijkt dat president Habyarimana dood is, breekt de paniek helemaal uit. Met zijn dood is het vredesverdrag beëindigd en één dag later begint de genocide, waar je waarschijnlijk al wel eerder van hebt gehoord.

Hotel Des Milles Collines

Vele Tutsi’s worden geëxecuteerd door de Hutu die het hele Tutsi-volk proberen uit te roeien. Verkrachting is opeens een wapen en tienduizenden mensen worden uitgeroeid. Pas na zo’n 100 vreselijke dagen keert de rust weer enigszins terug, maar de mensen dragen de littekens nog met zich mee.

Hotel Des Milles Collines heeft tijdens de genocide van ’94 maar liefst aan 1268 mensen onderdak geboden. Ja, daar word je wel even stil van… Inmiddels is hier helemaal niks meer van te zien en is het vooral een herinnering die weer naar boven komt bij het kijken van Hotel Rwanda – de film die over deze gebeurtenissen is gemaakt.

De Film: Hotel Rwanda

In Hotel Rwanda volg je hotelier Paul Rusesabagina, die wordt gespeeld door Don Cheadle. Wanneer de eerdergenoemde paniek uitbreekt in Kigali, ziet hij hoe internationale gasten snel worden geëvacueerd, maar de bevolking aan zijn lot wordt overgelaten.

Hij besluit zijn deuren te openen voor de vele vluchtelingen die uit de overvolle vluchtelingenkampen bij hem aankloppen. Wat volgt is een bloedstollende film, waarin te zien is hoe Rusesabagina ervoor heeft gezorgd dat de 1268 vluchtelingen zijn blijven leven.

‘Hotel Rwanda’ wordt ook wel de ’Afrikaanse versie van Schindler’s List’ genoemd en is dus gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Paul Rusesabagina (hier op de foto met de Amerikaanse president Bush) leeft nog steeds en staat nu aan het hoofd van de Amerikaanse NGO ‘Hotel Rwanda Rusesabagina Foundation’, die opkomt voor mensenrechten. In die hoedanigheid liet Rusesabagina zich onlangs nog kritisch uit over de vele conflicten in de wereld – hij stelt dat de mensheid niet van zijn fouten heeft geleerd. In een interview met de Amerikaanse NPO vertelt hij: “Recent violence in Syria, Darfur and the Central African Republic recalls exactly what we were going through in 1994. This recalls what also has been going on in the Congo, on our own watch. That recalls me that history repeats itself, and does not teach human beings any lessons.”

Het verhaal heeft een happy end, en leent zich daardoor natuurlijk perfect voor een dikke Hollywood-film. Toch zijn er ook andere geluiden – het huidige regime van Rwanda ziet hem bijvoorbeeld als een ‘enemy of the people’ en er zijn meerdere mensen die zeggen dat Rusesabagina helemaal niet zo’n goedzak was. Zo gaan er verhalen dat de hotelier geld heeft afgetroggeld van vluchtelingen, geen vluchtelingen toe wilde laten die niet konden lappen en mensen uit het hotel zou laten zetten omdat ze geen geld hadden. Terry George, de regisseur van de film, noemt die aantijgingen echter vals en lasterlijk. Meer weten over hoe waarheidsgetrouw de film is? Check dit artikel van The Guardian.

Benieuwd naar Rwanda?

Rwanda met eigen ogen bewonderen?

Wil je Hotel Des Milles Collines bezoeken, of ben je benieuwd geworden naar het fabelachtige landschap van Rwanda? Check dan onze bestemmingspagina voor Rwanda of start meteen een chat! Je kunt ook een bericht voor Charlie achterlaten via ons contactformulier. Het hotel uit de film is nu overigens een viersterrenhotel, dat bestaat uit 112 kamers die bijna allen uitkijken over het luxe zwembad – haar verleden is nog maar een schim. Meer weten over de Rwandese genocide? Check dan ook zeker de docu ‘God Sleeps in Rwanda’, een documentaire over vijf dappere vrouwen die na de genocide hun leven in Rwanda weer proberen op te bouwen.

 

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania

Visa & Entry Requirements