Onze Kenyan colleagues behoren tot de middenklasse van
Kenia, een groep mensen die steeds groter en invloedrijker wordt. Het boek ‘De Afrikaanse Droom’ geeft een superinteressant kijkje in de wereld van deze Nairobianen, en dat maakt het boek een must-read voor je bezoek aan Kenia!
Carien Westerveld
Carien Westerveld is een Nederlandse schrijver en journalist, die een aantal jaar in Kenia woonde met haar man, die hier voor zuivelbedrijf Bio werkte. In die tijd schreef ze veel voor de Groene Amsterdammer over het reilen en zijlen in
Nairobi en zodoende was ze vaak op pad met Kenianen. Een paar maanden terug verscheen haar boek, ‘De Afrikaanse Droom’, zoals gezegd over de middenklasse van Nairobi. Hoe leeft de middenklasse Nairobiaan? Wat vinden ze hier belangrijk en hoe zien zij de toekomst?
De grote stad Nairobi
Er is een enorm verschil tussen de
Grote Stad, Nairobi, en het platteland van Kenia. Leven sommige stammen nog in kleine manyatta’s, waar ze met name bezig zijn met de grootte van hun aantal koeien – in de stad zijn heel andere dingen belangrijk. De hoofdstad kent een groeiende groep stedelingen die nieuwe levensstijlen omarmt. Zij zijn de aanjagers van de vooruitgang worden in ‘De Afrikaanse Droom’ geportretteerd door Westerveld. Samen met hen bezoekt ze megakerken (jonge bling-bling-priester incluis) en gaat ze mee op ‘hoe je zo snel mogelijk zo rijk mogelijk wordt’-cursus. Het feminisme en single moeders; wat doet dit met een zo schijnbaar preutse maatschappij?
Tribal verleden of niet?
Het boek geeft je een interessante sneak preview op een een wereld die voor de meeste reizigers die Kenia aandoen en expats die in Nairobi wonen verborgen blijft. Westerveld legt uit dat veel middenklassers dan wel een mooie Instagram-feed hebben, een auto, eigen appartement en iPhone bezitten – vaak moeten ze zich in de schulden steken en dikwijls hebben ze gebroken met hun families en tribale verleden.
Dat betekent dan weer niet dat die ‘tribal’ manier van denken niet meer in hun hoofd zit: zo zijn er nog best wat denkwijzen over de verdeling tussen man en vrouw die wij als westerlingen als ‘ouderwets’ zouden bestempelen. Wat te denken over de huwelijksmarkt? Westerveld schrijft dat dertigers “op zoek gaan naar een geschikte partner, zodat ook zij een paar mooie trouwfoto’s op sociale media kunnen zetten en niet achter hoeven te blijven bij hun leeftijdsgenoten’en het gaat om ‘het vergroten van hun uitgeefcapaciteit en stijgen op de sociale ladder. Ze houden zich niet bezig met liefde. Liefde is voor de armen. En voor de rijken. De mensen in het midden kunnen zich de liefde niet permitteren.”
Meer weten?
Meer weten over De Afrikaanse Droom? Check dan het interview dat Afrika-correspondent
Koert Lindijer met haar hield of lees
deze recensie over het boek in De Volkskrant. Ook kun je het boek
bestellen via Bol.com en is het boek
te downloaden als ebook via de iTunes store van Apple. Voor wie liever eerst een voorproefje krijgt: op het Nairobi-blog van de Groene Amsterdammer zijn vele verschillende blogs over Nairobi te vinden, geschreven door Carien Westerveld.