7 tips voor een avontuurlijke familievakantie met je puber

Toen ik puber was stuurden mijn ouders mij na twee weken bekvechten aan de Dordogne gewoon naar huis. Ik vond het natuurlijk enorm boring. Wat dat betreft zit je met een off the beaten track vakantie in Afrika natuurlijk al redelijk safe; daar kan jij bij jouw hangjongere een stuk beter mee aankomen dan die suffe vakantieboerderij van mijn ouders. Hieronder een korte survival manual voor de pubervakantie in Oost Afrika.

Of het nu gaat om de peuterpuberteit of de gevreesde pubers… wij weten er alles van. Ze zijn niet altijd even de makkelijkste, maar god wat kunnen we toch ontzettend om ze lachen. Dat laatste is natuurlijk het belangrijkst tijdens een familievakantie. In tegenstelling tot jouw puber maken wij het graag allemaal wat makkelijker voor je en helpen graag met de volgende tips.

#1 Bedenk dat je later met een lach terugkijkt op de boze puberbuien tijdens die ballonvaart over de Masai Mara!

We benoemden het al, wij weten er alles van. Onze puberfluisteraar Charlie was tot voorkort namelijk zelf nog een puber. Als geen ander begrijpt hij dat je soms gewoon even helemaal niks wilt doen en soms juist de actie wilt opzoeken in een vette bar. Stuur hem dus gerust een berichtje  voor advies of betrek die lieve donderwolk van je bij een Skype call met een van onze reisexperts. Met zoveel sicke dingen in het vooruitzicht kan Brombeertje maar moeilijk thuis blijven. 

#2 Zorg voor internet in Afrika

Of jij het nou leuk vindt of niet, reizen in Afrika doet het natuurlijk heel erg goed op de Instagram en TikTok van de puber. Dus ren naar een van de vele Safaricom winkels om een tijdelijke simkaart op de (pukkel)kop te tikken. Dan kan die van jou in elk geval minimaal 30 keer per dag online melden dat ‘ie enorm aan het chillen is bij die kapot vette waterval. En nee, dat is niet zo heel erg duur, ténzij de puber gaat bingewatchen op Netflix.

#3 Boek een eigen tent of kamer voor je puber

Ja, hiervoor hoef je niet cumlaude afgestudeerd te zijn in het gedrag van pubers. Zorg voor een eigen tent of kamer! Jouw kind wil privacy, jij ook én niet geheel onbelangrijk: pubers meuren behoorlijk. Geloof ons maar, het is de investering dubbel en dwars waard. Je wilt niet weten wat de puber ‘s nachts allemaal voor rare dingen uitspookt en vice versa wil ‘ie ook niet weten van jouw nachtelijke escapades.

#4 Kies bestemmingen met een feestje

Melkmuiltjes willen zich begeven tussen andere melkmuiltjes op vakantie. Afrika is geen Fris-feest in de Paradiso, dat snappen zij ook wel. Maar zorg dat je bestemmingen kiest waar hier en daar een feestje plaatsvindt. Is je spruit daar nog te jong voor, ga dan gezellig samen jammen in een bar; Afrika is the place to be als het om muziek gaat. Of ga tussendoor naar een festival: bespreek dit met Charlie en hij wijst je de weg.

#5 Actie in de taxi!

Hoppakee, actie in de taxi! Om de meest sicke posts op TikTok en Instagram te delen, moet er natuurlijk wel genoeg avontuur zijn! Gelukkig zijn onze pubers ook gek op adrenaline en hebben wij genoeg leips te doen voor jouw durfal. Spring bijvoorbeeld achterop een pikipiki bij een van de locals en scheur op de motor door de vetste safariparken. Spot zebra’s, giraffen, bavianen, leeuwen en nog meer wildlife. Pak de wandelschoenen en ga voor een vette hike naar de top van een van Afrika’s schitterende bergen. Keep in mind dat jouw puber nu nog kreunend en zuchtend aan het wandelen is, maar straks de gelukkigste persoon op aarde is wanneer jullie bovenop de berg kamperen en worden omsingeld door rangers die met hun vlijmscherp geslepen speren jullie beschermen tegen de wildlife die rond jullie campsite lopen. We maken geen fatoe met je, dit zijn echte #GOALS.

“Spring achterop een pikipiki en scheur door de vetste safariparken om al het wildlife te spotten… #GOALS!”

#6 Strandvakantie met je puber

Niet alleen actie, pubers zijn ook gek op chillen. Lekker aan het strand op een strandbedje, lurkend aan een sprite met een parasolletje. Niet te vergeten in een glimmende, (te kleine) blauwe bikini. Zo tannen ze onwijs en zien er stunning uit. Iets waar menig tiener behoorlijk druk mee is these days. Boek dus die trip richting Diani Beach, ook al ben jij niet zo’n strandbeest. Het perspectief van zo’n bounty bestemming kan de puber enorm bekoren en tempert wellicht zijn humeurtjes hier en daar. Als je er dan eenmaal bent, wil je jongeling misschien toch nog wel van zijn bedje komen om te snorkelen met diens ouwelui.

#7 Licht aan de horizon!

Onthoud: ook dit gaat voorbij. We have all been there en je schatje wil uiteindelijk wel weer met je gezien worden. Alleen deze vakantie niet, trek het je niet aan. Maar bedenk dat je later met een lach terugkijkt op de boze puberbuien tijdens die ballonvaart over de Masai Mara. Al heb je daar nu even helemaal niets aan. Blik op oneindig en de puber negeren werkt ook prima af en toe! Jij hebt zelf namelijk ook recht op rust tijdens je vakantie. Puber of niet.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania