3 natuurverschijnselen in Afrika die je niet mag missen!

Als reiziger en avonturier pur sang kunnen we unaniem concluderen dat de wereld echt fantastisch mooi is. Die enorme bergen, eeuwenoude culturen, wilde dieren, watervallen, groene velden en dorre woestijnen – het blijft je altijd weer verrassen. Toch zijn er ook bepaalde plekken in de wereld, waar zeldzame vreemde dingen gebeuren en je je afvraagt: hoe is dit in vredesnaam ooit ontstaan? Wetenschappers breken hun hoofd over natuurverschijnselen als onderzeese rivieren, het noorderlicht, bloedregen en rotsformaties die bijzondere vormen aannemen. Ook hier in Afrika zijn er bizarre natuurverschijnselen die zeker op je bucketlist thuis horen!

“Het blauwe oog van Afrika” – Mauritanië

Het blauwe Oog van Afrika, het oog van de Sahara, of in de officiële naam de Richat-formatie van Mauritanië, is een bizarre cirkelvormig mysterie in de Sahara. Een gevalletje raar maar echt waar! Ontdekt in 1934 door de Franse woestijn fanaat en ontdekkingsreiziger meneer Théodore Monod maar pas 30 jaar later voor het eerst in z’n volledige omvang gezien. De cirkelvorm, goed zichtbaar from space, is een favoriet oriëntatiepunt van astronauten in een baan om de aarde. Hoe vet is dat! Vroeger werd gedacht dat de bijzondere krater ontstaan was vanuit een meteorietinslag of een vulkaan uitbarsting. Zelfs werd er nog geroepen dat deze vorm met de hand gegraven was omdat alle ringen even ver van het midden liggen, en dus een staaltje perfecte symmetrie. Nu wordt gezegd dat de veertigtal ringen, tussen de 1 en 50 meter breed en met een diameter van 40 kilometer, simpelweg door erosie zijn gevormd en het langzaam wegslijten van hard gesteente, waarschijnlijk ontstaan bij het uiteenvallen van het oercontinent Pangea, 100 miljoen jaar geleden.

mautities

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Feeën cirkel – Namibië

Deze foto lijkt wel gephotoshopt en te onwerkelijk en magisch om waar te zijn. Maar believe me dit natuurverschijnsel is echt en te vinden in Namibië. In de zandige graslanden en vlaktes van Namibië zijn vele duizenden ellipsvormige of ronde elfencirkels te vinden die mooi afsteken tegen de vlakke omgeving. De Fairy Circles danken hun naam aan het feit dat wetenschappers al jaren zich het hoofd breken over de mysterieuze cirkels. Heel vroeger werd gedacht dat het misschien wel met ufo’s of andere buitenaardse wezens te maken had. Een heel plausibele oorzaak natuurlijk. Maar een aantal jaar terug werd, iets realistischer, gedacht dat de cirkels waren ontstaan door termieten… na lang onderzoek bleek toch dat het onmogelijk is dat termieten en mieren zo’n gelijkvormig patroon kunnen maken. Nog meer onderzoek en researchers vlogen erheen om het magische verschijnsel van dichtbij te bekijken…. en wat blijkt: de cirkels zijn gek genoeg ontstaan door plantengroei en regenwaterafvoer. Aan de hand van soortgelijke cirkels gevonden in de woestijn van Australië, lijkt het erop dat dit magische fenomeen zich voordoet in plekken waar beperkt water beschikbaar is. Hierdoor raakt het landschap niet geheel begroeid met planten; de cirkels vormen zich doordat het water niet overal komt. Bij een bezoek aan Namibië mag je dit fenomeen niet overslaan! Go and see it yourself!

Sardinetrek – Zuid-Afrika

Als derde verschijnsel een adembenemend natuurfenomeen. De sardine-migratie! De wat migratie? Je leest het goed: sardines. Grofweg tussen juni en juli, reizen er scholen van miljarden sardines langs de kust van Zuid-Afrika op weg naar warmere wateren. Daarmee is dit één van de grootste migraties ter wereld. Maar waar de wildebeest ieder jaar rond dezelfde tijd migreren, is het bij de sardine-trek moeilijk te voorspellen. Wetenschappers denken dat de sardines zich verplaatsen als de temperatuur van het water onder de 21 graden zakt. De scholen zwemmen dicht aan het wateroppervlakte en lijken soms wel oneindig. Met een omvang van zo’n 7 kilometer lang, 1,5 kilometer breed en soms wel 30 (!) meter diep is het bijna niet te bevatten hoeveel vissen dit zijn. Ook dit fenomeen is groot genoeg om vanuit de ruimte te zien! Deze stroom ontketent een ongelooflijk bewegend visbuffet, een soort oneindige stroom sushi, die niet onopgemerkt voorbij gaat bij andere zeebewoners. Zo liggen er onder andere haaien, dolfijnen, vogels en andere roofdieren op de loer, klaar om toe te slaan. Reis in juni of juli naar KwaZulu-Natal in Zuid-Afrika om dit bijzondere natuurfenomeen te spotten. De meeste reizigers bekijken het verschijnsel vanaf een boot of per vliegtuig, maar af en toe is er een dappere dodo die mee duikt in de razernij!

Add Your Heading Text Here

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania