Kaapstad

De moederstad van Zuid-Afrika, Kaapstad! Deze magische plek wordt gekenmerkt door haar rijke historie, prachtige natuur en dé plek om van hotspot naar hotspot te hoppen. Hippe food markets, luxe stranden, kleurrijke cultuur.. Kaapstad heeft voor ieder wat wils! Het landschap in Kaapstad is zo divers dat het elke dag weer de vraag is waar je naartoe gaat en wat je wilt zien. Van wijngaarden tot bergruggen en van de ruige oceaan tot schattige botanische tuinen. En meer! Laat ons je meenemen om de Moederstad te ontdekken.  

Kaap van Stormen of Kaap De Goede Hoop

Kaapstad heeft haar naam te danken aan de ligging vlakbij ‘Kaap de Goede Hoop’. De Portugezen hadden de stad eigenlijk eerst een andere naam gegeven: ‘Kaap van Stormen’. ter veranderden ze dit naar een naam die toch iets positiever klonk. Het waren de Portugezen – niet de Hollandse kaaskoppen! – die als eerste Mosselbaai en Kaapstad ontdekten in de vijftiende eeuw. Zo is de Portugees António de Saldanha de eerste die in 1503 de Tafelberg ontdekte – en beklom!

100 jaar later…

Toch zit je de Kaap met je billetjes regelmatig op, voorheen, Nederlands grondgebied. In 1611 kwamen de Nederlanders in beeld. Toen besloten ze over de Kaap richting Indië te gaan, omdat de kustlijn van Oost Afrika bekend stond als gevaarlijk. De Britten hebben ook nog een paar jaar gewacht, tot 1620, voordat ze de Kaap claimden! Alhoewel je dus aan de andere kant van de wereld zit kun je alsnog overal de Nederlandse invloeden terugzien. Door deze rijke geschiedenis wordt elke hoek van de straat gekenmerkt door zijn eigen verhaal.

Wil je dit eens echt ervaren? Haal dan een take-away maaltijd in een van de restaurants die Kaapstad rijk is en ga genieten van de sunset op Signal Hill, ook wel Seinheuvel genoemd tijdens de koloniale tijd. Ze gebruikte sein-schoten om schepen te waarschuwen voor slecht weer. De traditie ontstond om dit elke dag stipt om 12 uur ‘s middags te doen. Nowadays gebeurt dit nog steeds en is dit schot elke dag in een groot deel van de stad te horen.

Waarom wordt iedereen verliefd op Kaapstad?

Wat maakt deze wereldstad nou zo speciaal? Het heeft het gewoon allemaal! Het is een uniek gevoel wat je zal ervaren als je de stad bezoekt. Haar charmante, kleurrijke en veelzijdige verschijning maakt het tot een van de mooiste steden ter wereld. Het is een stad met vele gezichten die gekenmerkt wordt door een rijke geschiedenis. Naast het bruisende stadsleven vind je hier witte zandstranden, kleurrijke bloemenvelden en indrukwekkende bergen. Oh, en pinguïns natuurlijk! De keuze uit activiteiten is groot: bezoek Robben Island, beklim de Tafelberg, proef letterlijk de cultuur in Bo-Kaap, dans en braai bij een lokaal restaurant, waggel door de wijnvelden na een wine tasting, snowboard van witte zandduinen, geniet aan het strand en ervaar de (betaalbare) gastronomische keuken. Plan een rondje Cape Peninsula en tik alle highlight in een dag af, check hier meer over deze route. Zin in een culinair dagje? Plan dan een bezoek aan de wijnlanden. Lees hier meer over de verschillende wijngebieden rondom Kaapstad.

De perfecte dag in Kaapstad

Beklim de Tafelberg of Lion’s Head en ga voor een 360 graden panorama uitzicht over Kaapstad. Draai een rondje op de top en je zult zien dat deze stad eindeloos is, perfect dus om hier eens een paar dagen goed te vertoeven.

Begin in een van de hippe ontbijttentjes in Kaapstad. Breng een bezoek aan het District Six museum en check de streetart in de buurt. Rij richting Kalk Bay en proef de verse vis in het haventje waarna je op een van de te gekke rooftops in Kaapstad geniet van een sundowner. Sluit de dag af met een goed diner, want Kaapstad is Argentinië‘s grootste rivaal op het gebied van verse steak en goede wijnen. Cheers en eet smakelijk! Voor wie nog zin heeft om te dansen.. dit gaat door tot in de diepe uurtjes. Je zult zien wanneer je Kaapstad bezoekt dat de dagen te kort zijn. Ons advies: wil je eens echt leven als een ‘Capetonian’? Plan dan voldoende dagen in Kaapstad in!

Na al die bourgondische versnaperingen doe je niets liever dan bewegen! Ook voor de sportievelingen is Kaapstad een paradijs. Ga surfen in Muizenberg, snorkel met zeehonden of ga kiten in Blouberg. Beklim een van de 12 Apostelen of ga fietsen op de boulevard van Sea Point. Zwemmen met pinguïns of kayakken met dolfijnen, we kunnen nog wel even doorgaan. Als dit allemaal veel te sportief klinkt kun je natuurlijk ook gewoon lekker bakken op één van de prachtige stranden.

Robbeneiland: indrukwekkend museumeiland van Kaapstad

Wanneer je over het moderne V&A Waterfront slentert, kan het contrast niet groter zijn. Waar je aan het vasteland nog tussen de Sunglass Huts, oesterbars en andere sjieke winkels en horeca zit, is Robbeneiland plots een dof, kaal en winderig eiland. Bij de Nelson Mandela Gateway aan de V&A-kant stap je op een ferry-boot, waarna de groep bij aankomst op het eiland in verschillende groepen wordt gedeeld. Wij worden gesommeerd om plaats te nemen in een bus, waarna we een tour over het eiland krijgen.

“Het eiland is nog precies in dezelfde staat als het was toen het nog een gevangenis-eiland was,” vertelt onze gids Mike ons, “met als enige verschil dat er nu geen mensen meer gevangen zitten.” We gaan later naar het gevangeniscomplex, maar zien nu al het dorp waar gevangenisbewaarders met hun families woonden. Het dorp heeft veel weg van de dorpjes die je in Nederland veel tegenkomt: in het midden staat een witte kerk, er is een café en we drinken een kop koffie in een soort kantine aan de waterkant, met een erg mooi uitzicht op Kaapstad in de verte. Af en toe zien we een pinguïn lopen.

We stoppen even bij een steengroeve, waar gevangenen vroeger in zeer slechte omstandigheden in moesten werken. Hier werd mergel gewonnen, wat werd gebruikt voor het aanleggen van de wegen op het eiland. In de zomer (wanneer het in Nederland winter is), is het hier extreem stoffig en heet.

In het midden van de groeve ligt een stapel stenen. “Deze stapel stenen symboliseert de eenheid die Zuid-Afrika kan zijn,” zegt Mike. “Je ziet grote, kleine, witte en zwarte stenen. Het laat zien hoe we ondanks verschillen, één kunnen zijn.” Nelson Mandele legde hier ooit de eerste steen neer, waarop andere ex-gevangenen volgden. We mogen de bus niet uit, zegt Mike, doordat toeristen eerder hun naam in de randen van de groeve krasten.

Zwarte Zuid-Afrikanen kwamen er het slechtst van af, Aziaten kregen bijvoorbeeld al wat meer te eten.

Dan komen we aan bij de gevangenis, waar we een tour krijgen van Thulani Mabaso. Deze man, al op leeftijd, is niet zomaar een toergids die groepjes toeristen vertelt over wat bezienswaardigheden – nee, meneer Mabaso heeft zelf gevangen gezeten op Robbeneiland. Hij was politiek gevangene.

Dat maakt wel even indruk, als je beseft dat de man die je net de hand hebt geschud, jaren vast heeft gezeten op dit dorre eiland. Samen met ex-presidenten Nelson Mandela, Kgalema Petrus Motlanthe en Jacob Zuma zat Mabaso 2190 dagen vast.

Meneer Mabaso leidt ons door alle vertrekken, kamers en gangen van de gevangenis, die in 1996 zijn deuren sloot. Wanneer we aankomen bij de cel van Mandela, wil iedereen een foto maken. Ondertussen vertelt Mabaso dat men hier eten kreeg op basis van huidskleur: zwarte Zuid-Afrikanen kwamen er het slechtst van af, Aziaten kregen bijvoorbeeld al wat meer te eten.

Thulani Mabaso zat vast in de gevangenis, omdat hij als actief lid van de ANC een bom had laten ontploffen waarbij meer dan 50 mensen gewond raakten. Op 19-jarige leeftijd werd hij veroordeeld tot 18 jaar cel. In een interview met The Guardian zei hij eerder: “ik had ook mensen om kunnen brengen, maar dat was niet mijn doel. Ik wilde een boodschap afgeven.”

In 1991 werd Mabaso vrijgelaten, nadat het ANC met de toenmalige witte president had bedongen dat alle politieke gevangenen zouden worden vrijgelaten. Elf jaar later kwam hij terug naar Robbeneiland, dit keer als een toergids. “Het doet nog steeds pijn als ik mijn verhalen deel met bezoekers. Maar mensen moeten dit verhaal horen, men moet Apartheid begrijpen. Men moet weten hoe gruwelijk het was om gevangene te zijn op Robbeneiland. Ik hoop de toekomst beter te maken, door mensen de geschiedenis te laten begrijpen.”

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Drakensberg

Welkom bij de hemel op aarde voor alle fanatieke hikers: De Drakensbergen! Deze bergketen reikt over een lengte van zo’n 1000 kilometer en is zelfs vanuit het Kruger Park te zien. Vanaf verschillende punten geniet je van waanzinnige, eindeloze uitzichten over de vallei. In dit artikel lees je alles over een van de mooiste trails van Zuid-Afrika.

Overnight Pothole Hike

In Malalotja Nature Reserve tuf je met een 4×4 naar het startpunt. Vanaf daar is het een paar uur hiken naar de Potholes waar je kan chillen en zwemmen en glijden. Maak je daarna klaar voor een wilderness campsite in de middle of nowhere waar je de nacht doorbrengt onder de sterren bij een kampvuurtje.  

Local Living In Sodwana Bay & Elephant Coast

Sodwana Bay is een baai in Zuid-Afrika aan de noordkust van KwaZulu Natal, tussen St. Lucia en het Sibaya-meer. Het is een populaire duikbestemming en ligt midden in Zuid-Afrika's oudste Maputaland Marine Protected Area en een UNESCO World Heritage Site. Maar naast de heerlijke strand vibes is deze plek ook bekend om zijn rijke Zulu Cultuur die we u willen laten zien.

Kosi Bay

Kosi Bay, ook wel birder’s paradise! Kosi Bay is een reservaat van 11.000 hectare waar 6 verschillende meren samenkomen in de uiterste noordoosthoek van de provincie Kwa-Zulu Natal in Zuid-Afrika. Daarnaast is het een van de best behouden estuaria aan de Indische kustlijn! Het is een prachtig gebied met weelderige natuur vol dieren en vogels.

Greater Kruger

Dé safari experience van de Eastern Loop. In Greater Kruger word je volledig in de watten gelegd en ga je samen met een ranger op avontuur in de dichtbegroeide bush bush. Geen verharde wegen en geen self drive. Je gaat een paar dagen genieten van de kalmte en de bijzondere flora en fauna.

Kruger National Park

Het oudste park van Afrika en een van de grootste wildparken ter wereld! Een must see voor natuurliefhebbers met de hoeveelheid vogels die er zijn en natuurlijk de Big 5 die er rustig doorheen loopt.

Drakensberg

Welkom bij de hemel op aarde voor alle fanatieke hikers: De Drakensbergen! Deze bergketen reikt over een lengte van zo’n 1000 kilometer en is zelfs vanuit het Kruger Park te zien. Vanaf verschillende punten geniet je van waanzinnige, eindeloze uitzichten over de vallei. In dit artikel lees je alles over een van de mooiste trails van Zuid-Afrika.

Overnight Pothole Hike

In Malalotja Nature Reserve tuf je met een 4×4 naar het startpunt. Vanaf daar is het een paar uur hiken naar de Potholes waar je kan chillen en zwemmen en glijden. Maak je daarna klaar voor een wilderness campsite in de middle of nowhere waar je de nacht doorbrengt onder de sterren bij een kampvuurtje.  

Local Living In Sodwana Bay & Elephant Coast

Sodwana Bay is een baai in Zuid-Afrika aan de noordkust van KwaZulu Natal, tussen St. Lucia en het Sibaya-meer. Het is een populaire duikbestemming en ligt midden in Zuid-Afrika's oudste Maputaland Marine Protected Area en een UNESCO World Heritage Site. Maar naast de heerlijke strand vibes is deze plek ook bekend om zijn rijke Zulu Cultuur die we u willen laten zien.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.