Charlie X Justdiggit

Hoe je het ook wendt of keert, we komen er niet meer onderuit: de aarde warmt op als een broodje in de oven, de zeespiegel stijgt met een rap tempo, en de weersomstandigheden worden steeds extremer. Waanzinnige regenval staat sterk in contrast met lange periodes van verstikkende droogte. Het resultaat is niet fraai: door landdegradatie en verwoestijning is de grond niet meer vruchtbaar en lijkt de toekomst van veel boeren uitzichtloos. Gelukkig werkt organisatie Justdiggit in Kenia en Tanzania hard aan een oplossing. Een eeuwenoude techniek, simpel in de uitvoering: just dig it! En wij doen daar graag een schepje bovenop.

Scheppen dus… en dan?

Landdegradatie, verwoestijning en droogte kun je op bijna elk stukje van de aardbol wel vinden – behalve antarctica dan. Op het Afrikaanse continent, waar zich 54 landen bevinden, vormt dit een groot probleem. In dertig jaar tijd verdubbelt de bevolking, maar de grond blijft in veel gebieden kurkdroog. Om te vluchten voor een sombere toekomst, zoeken veel boeren hun heil ergens anders; bijvoorbeeld Europa, en moeten hun thuis verlaten. Wat mensen vaak niet weten is dat er een huis-, tuin- en keukenmiddel is dat zomaar het begin van een oplossing zou kunnen bieden: de schep.

Justdiggit is een organisatie met een missie: het herstellen van ecosystemen. Want wanneer land kan verdrogen, kunnen we het ook weer groen maken! En niet door middel van fancy apparaten en de nieuwste technologische snufjes waardoor boeren zich diep in de schulden graven.

Bezoek de website van Justdiggit

Geen rocket science!

Grond vruchtbaar maken en het land vergroenen blijkt geen rocket science, en kan worden uitgevoerd met eeuwenoude technieken, in combinatie met verbeterde landbouw- en ecosysteem-beheer technieken. En die technieken bevatten niet veel meer dan regenwater, graaftechnieken en een stevige portie uithoudingsvermogen! Het resultaat: biodiversiteit en een levendig ecosysteem waar boeren de vruchten kunnen plukken van het groen dat zij hier weer kunnen groeien. In Kenia is een stuk grond zo groot als de binnenstad van Amsterdam op deze manier tot leven gebracht!

csr-just-diggit-logo

Wat zijn die technieken dan?

Dit klinkt allemaal mooi en aardig, maar hoe werkt dat dan precies? In veel Afrikaanse landen regent het wel, maar wispelturig. De regenbuien die langskomen zijn vaak kort en héél krachtig. Omdat de bodem te droog is kan het water niet infiltreren en spoelt het in plaats daarvan ongebruikt weg over het land.

justdiggit-csr-aanpak-bunds

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Hierdoor krijg je erosie en worden de laatste beetjes vruchtbare grond en overgebleven vegetatie weggespoeld. Daarom moet dit water gemanaged worden: water harvesting. Door gaten te graven in de grond en de aarde open te maken, kan het regenwater dat uit de hemel klettert gelijk opgezogen worden in het land.

csr-aanpak-water-harvesting

Waar water is, is leven. Ofwel: waar water is, zijn bomen! De aanwezige zaden in de grond kunnen door het water ontkiemen en overbleven vegetatie kan weer herstellen. Biodiversiteit krijgt weer ruimte, en lokale gemeenschappen kunnen weer eten op tafel zetten!

csr-aanpak-regenwater-water-harvesting

Doorbreken van de vicieuze cirkel

In Kenia en Tanzania is Justdiggit samen met lokale boeren en gemeenschappen hard aan het scheppen om droge gebieden weer te herstellen. En het werkt! Waar het proces eerst in een downwards spiral eindeloos rondjes draaide – het regenwater veroorzaakt erosie op een gedegradeerde bodem, waardoor de bodem nóg verder degradeert – wordt dat nu grandioos de andere kant op geslingerd. Doordat vegetatie weer kan groeien, ontstaat er ook meer luchtvochtigheid. Wist je namelijk dat planten – net zoals mensen – kunnen zweten? Dit “zweet” verdampt waardoor er meer kans is op regenval. En met meer regenval wordt niet alleen het land, maar dus ook de watercyclus weer hersteld. Daarnaast houdt groen natuurlijk ook nog eens Co2 vast, en helpt het de aarde een handje met afkoelen. Vandaag de dag heeft Justdiggit samen met de boeren al 2,5 miljoen bomen weer leven kunnen geven, en hebben 300 gemeenschappen weer het heft – of de schep – in eigen handen om zichzelf van levensonderhoud te voorzien.

Experience page

”Door middel van dansen en feesten willen ze de hele wereld in beweging krijgen: Let’s start a movement!”

Doe de regendans!

Om deze positieve vicieuze cirkel te boosten, zijn er verschillende dingen nodig: bewustwording, geld, en actie! Inmiddels heeft Justdiggit 1350 superboeren opgeleid, die inmiddels in kleuren en geuren kunnen vertellen hoe je natuur kunt herstellen. Op hun beurt hebben zij deze kennis overgebracht op honderdduizenden boeren, die zelf op hun stuk grond aan de slag kunnen. Dat boeren zelf een groene revolutie kunnen kickstarten met slechts een schep, lijken ze zich steeds beter te realiseren. Veel Afrikaanse landen hebben aangegeven actief met vergroening aan de slag te willen gaan: zo roept Kenia het komende decennium 5 miljoen hectare te gaan herstellen en Ethiopië zelfs een ambitieuze 15 miljoen hectare. Die bewustwording? Die zit ‘m volgens Justdiggit in de verbinding. Zo organiseerden zij Raindance Festival: een groot feest dat tegelijk in Nederland, Kenia én Tanzania plaatsvond waar iedereen tegelijk danste voor de regen op de beats van bekende artiesten. Door middel van dansen en feesten willen ze de hele wereld in beweging krijgen: let’s start a movement!

Samen met Charlie schep je mee!

Ook Charlie’s Team heeft in Amboseli National Park in Kenia haar heupen in de strijd gegooid op het Raindance Festival. Samen met de boeren uit de buurt luidden we dansend de avond in op de swingende muziek van lokale artiesten. We zagen hoe in het Vondelpark iedereen los ging op De Jeugd van Tegenwoordig en luisterden stilletjes naar de Masai op het podium in Tanzania die gepassioneerd op het over het belang van biodiversiteit in zijn gemeenschap vertelde. We voelden de vibe: samen staan we sterk.

Charlie’s Travels is trotse partner van Justdiggit, en daarmee kunnen ook wij ons schepje bijdragen aan een groenere, koelere en vruchtbare planeet. Dit project raakt ons recht in het hart, omdat wij de gevolgen van klimaatopwarming op het Afrikaanse continent dagelijks voor onze ogen zien ontvouwen. Daarnaast worden de projecten van Justdiggit uitgevoerd in Kenia en Tanzania: onze achtertuin en de grond waar wij van houden.

Reizen is in de eerste plaats niet altijd goed voor het klimaat. De Co2-uitstoot van een vliegreis functioneert als kooltjes voor het broeikaseffect. Daarom vinden wij het belangrijk om bewust te reizen en onze ecologische footprint zo klein mogelijk te houden. Investeren in Justdiggit is dan ook meer dan alleen bomen planten ter vermindering van de impact van je vlucht. We helpen mee aan het starten van een groene revolutie waarbij biodiversiteit, flora en fauna een tweede kans krijgen. Een revolutie die lokale gemeenschappen zelf met gemak kunnen voortzetten, en de vruchtbare grond weer als hun thuis kunnen beschouwen. Wanneer jij een reis boekt bij Charlie’s Travels kun je ervoor kiezen om ook een stuk grond in Kenia of Tanzania te vergroenen. Met een bedrag van €1 kun je een boer helpen om 100m2 grond weer leven in te blazen!

Rainfestival

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania