Economisch verantwoord reizen: Ga op een duurzaam avontuur in Afrika

Ontdek duurzaam reizen in Afrika en maak een positieve impact! Vermijd massatoerisme, kies voor unieke ervaringen en eco-vriendelijke accommodaties. Leer hoe onze reisorganisatie lokale gemeenschappen ondersteunen en ga op een verantwoordelijk avontuur. Na het lezen en opvolgen van de volgende tips, weet jij pas echt hoe jij reist in stijl!

3 pijlers van duurzaam reizen

Economisch

Economisch verantwoord reizen: Hoe ziet dat er uit?

Op het gebied van duurzaam reizen is economisch verantwoordelijk gedrag een absolute gamechanger! Maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Stel, je hebt je oog laten vallen op een avontuur in Afrika – geweldig keuze! Maar laten we eerlijk zijn, het is geen vanzelfsprekendheid dat jouw zuurverdiende pegels rechtstreeks bij de lokale bevolking terechtkomen. Helaas blijft er bij veel safari’s in Afrika maar een schamel bedrag achter voor de lokale economie. De eigenaren van veel accommodaties en transportorganisaties zijn vaak buitenlanders. Tja, daar vliegen je pegels dan; rechtstreeks de grens over in plaats van de lokale economie een boost te geven.

Massatoerisme: een hot topic

Massatoerisme is zo’n topic waar we echt niet omheen kunnen. Tuurlijk, toerisme kan een onwijze positieve impact hebben op Afrikaanse landen. De lokale bevolking heeft de kans om lekker te cashen van al die bezoekers. Maar we moeten wel een oogje houden op de natuur en cultuur. Die verdienen namelijk een beetje extra liefde en aandacht. Anders razen we als een wervelwind door het prachtige landschap, met alle gevolgen van dien. Dat willen we niet! De flora en fauna moeten behouden blijven, en we moeten de lokale bevolking met respect behandelen. Geen uitbuiting door scholen, weeshuizen of slums te bezoeken, daar zijn we allergisch voor!

Wat jij kan doen

Reizen en ook nog eens een positieve indruk achter laten. Dat willen we allemaal toch? Maar soms zie je door de sustainable- travel-bomen het bos niet meer en weet je niet goed waar je moet beginnen. Met de volgende aanpassingen kan jij al een hele grote impact maken!

Kies voor een andere route

Waarom altijd voor de standaard highlights en Instagram-waardige plekken gaan? Er zijn zoveel andere prachtige plekken om te ontdekken die nog niet zijn overspoeld door toeristen. Verleg je horizon, kies een andere route en creëer jouw eigen unieke ervaring. Het vermijden van de drukte helpt ook om massatoerisme tegen te gaan.

Kies een andere route, doe andere ervaringen op dan andere mensen, wees uniek. Dit zorgt ervoor dat we het massatoerisme tegen kunnen gaan. Kies eens niet voor de Mara en Serengeti, maar bezoek de andere parken. Geef jezelf de kans om echt van de natuur te genieten, zonder in de rij te staan voor een glimp van een leeuw.

Check hier onze voorbeeldreizen

Ontwerp zonder titel (9)-min

Slaap bij de lokale bevolking of een eco-friendly accommodatie

Ga voor de accommodaties waarbij de lokale bevolking de eigenaren zijn, zo weet je zeker dat jouw geld op de juiste plek terechtkomt en een positieve impact heeft!

In ons voorstel laten we jou duidelijk zien welke accommodaties eigendom zijn van de lokale bevolking én hoe eco-vriendelijk ze zijn. Geen gedoe met eindeloos zoeken, wij hebben het harde werk al voor je gedaan. Het enige wat jij hoeft te doen, is de juiste keuze maken! Met jouw keuze steun je niet alleen de lokale gemeenschappen, maar draag je ook bij aan een duurzamere en eco-bewuste reiservaring.

Check hier onze partners

Wat wij doen

Wij hebben jou hierboven al uitgelegd wat jij kan doen om meer verantwoordelijk op reis te gaan, maar natuurlijk hebben wij als organiserende reisorganisatie hier ook een groot aandeel in. Hieronder leggen wij kort uit wat wij doen – of al hebben gedaan – om onze reizen zo ecologisch en verantwoord mogelijk aan te kunnen bieden.

Geen middle-man

Een groot deel van ons team is gevestigd op Afrikaanse bodem. Wij zijn on the ground en ons team ontwerpt op maat gemaakte, authentieke reizen rechtstreeks vanuit Kenia, Tanzania, Oeganda en Zuid-Afrika. Met zo’n stevige aanwezigheid hebben we afscheid genomen van tussenpersonen, en dat levert ons talloze voordelen op.

Denk bijvoorbeeld aan de directe, persoonlijke samenwerking met onze lokale partners. Dit stelt ons in staat om een unieke positie in te nemen en écht iets concreets toe te voegen. We zijn trots op het bewaken van authenticiteit en duurzaamheid, terwijl we onze partnerschappen stevig onderhouden. En het beste van alles? Elke euro komt terecht waar het hoort. Geen geldverslindende tussenpersonen bij ons!

Wij doen zaken met lokale ondernemers

Jammer genoeg zien we het maar al te vaak: investeringen die als een boemerang weer terugvliegen naar elders. Veel lodges en safari bedrijven worden gerund door buitenlandse ondernemers, waardoor de inkomsten direct weer het continent verlaten.

Maar wij houden het lokaal en willen die flow omdraaien! We gaan all-in met onze lokale helden. We investeren in onze eigen gemeenschap, zodat het geld blijft circuleren en terugvloeit naar het land waar het thuishoort.

On the ground: lokale werknemers

Bij ons draait het om meer dan alleen zaken doen. Met onze kantoren gevestigd in Afrika, werken we samen met lokale collega’s. We zorgen ervoor dat ze niet alleen eerlijk betaald worden, maar ook dat we ons onderscheiden door te focussen op hun geluk en groei. In tegenstelling tot andere Afrikaanse bedrijven, staat het welzijn van onze medewerkers hoog in het vaandel.

Als reiziger krijg je na het boeken van je reis direct contact met een van onze on-the-ground medewerkers. Zo heb je een directe lijn met degene die jouw reis tot in de puntjes heeft verzorgd. Het is een win-winsituatie: jij blij, zij blij!

Check hier onze medewerkers

Onze conclusie

Laten we met verstandige keuzes en een dosis verantwoordelijkheidsgevoel op reis gaan. Zo zorgen we ervoor dat ons avontuur een positieve impact heeft – een win-win situatie! Want reizen is niet alleen een feestje voor jou en mij, maar ook voor onze reisbestemming. En laten we eerlijk zijn, dat is pas écht reizen in stijl!

Dus, join the adventure en laten we er samen een onvergetelijke reis van maken! Het begint met een simpele boeking en eindigt met een grijns van oor tot oor. Ga je mee?

Lees hieronder meer over economisch verantwoord reizen

sustainable-community-developtment
Impact op locale communities
Afrikaans Eten
Lokaal eten, mmmm lekker en duurzaam!
Melle&Quintus_Kenya_Kakamega_Kampi Ya Lucki_3775.jpg
Onze 3 favoriete Keniaanse ecolodges