Eco-vriendelijk avontuur in Afrika met Charlie's Travels! Ontdek duurzame reistips en onze inzet voor een groenere wereld.

Duurzaam en ecologisch reizen is hotter dan ooit! Bij Charlie's Travels, een on-the-ground reisorganisatie in Afrika, geloven we in de realiteit van klimaatverandering en zien we dagelijks de gevolgen ervan. Maar we willen blijven reizen en genieten van onze planeet. In dit artikel ontdek je hoe je als reiziger kunt bijdragen aan duurzaamheid, van het verminderen van CO2-uitstoot tot het minimaliseren van plastic gebruik. Daarnaast onthullen we ook onze eigen inspanningen om een groenere wereld te creëren.

3 pijlers van duurzaam reizen

Ecologisch

Ecologisch verantwoord reizen

Je kan er tegenwoordig niet meer omheen: duurzaam en ecologisch verantwoord reizen is HOT! Het blijft een vurig punt van discussie en debat, maar wij geloven er in: climate change is real! Als on the ground reisorganisatie zijn wij gevestigd op het Afrikaanse continent en zien wij elke dag weer de rampzalige gevolgen van klimaatopwarming aan onze ogen voorbij komen. De consequenties zijn namelijk in Afrikaanse landen veel groter dan bijvoorbeeld Europa. Men is minder bestand tegen veranderende extreme weersomstandigheden zoals grote droogtes of juist enorme regenval, wat weer een enorme impact kan hebben op voedselvoorzieningen en leefomstandigheden van bewoners.

Dat vliegen niet lief is voor de planeet weten tegenwoordig zelfs peuters die amper drie woorden in hun vocabulaire hebben. Toch lijken we er niet mee te kunnen stoppen: de wereld is een grote ontdekkingsplek geworden en onze eigen landen klein en claustrofobisch. En heel eerlijk? Ook dat snappen wij. De wereld is zoveel meer dan alleen dat miniscule plekje waar wij ter wereld zijn gezet. De aardbol heeft ons zoveel moois te bieden – herinneringen maar ook lessen. En hey, als we niet kunnen stoppen met reizen, kunnen we beter kijken naar andere oplossingen.

Wat jij kan doen

Verminder je CO2- uitstoot!

De grootste impact op de aardbol is jouw reis naar het Afrikaanse continent. Vliegen is gewoon niet goed voor de CO2- uitstoot, dat is een ding wat zeker is. Maar wat ook zeker is, is dat jij geen zin hebt om naar een ander continent te wandelen (of wel, ieder zijn ding). Wat al een klein verschil kan maken is wanneer jij kiest voor een directe vlucht. Een vliegreis naar het Afrikaanse continent met een tussenstop is goedkoper, maar ook een stuk slechter voor het milieu.

Wanneer je eenmaal voet hebt gezet op Afrikaanse bodem, stoot je nog steeds wel het een en ander aan CO2 uit. Denk bijvoorbeeld alleen al aan transport of de accommodaties waar je verblijft. Maak dus de juiste keuzes. Neem die trein naar de kust in plaats van een binnenlandse vlucht en ga lekker slapen bij een eco-lodge. Wel zo schoon en – geloof ons -, ook veel leuker!

Gebruik zo min mogelijk plastic!

Plastic. Het lijkt overal te zijn. Het is een handig, goedkoop en veelzijdig product, maar helaas niet zo vriendelijk voor Moeder Natuur. Plastic behoort tot een van de grootste vervuilers ter wereld, omdat het nooit vergaat en uiteindelijk in microscopisch kleine deeltjes achterblijft. Misschien is het probleem in Afrika zelfs nog wel groter, omdat er geen goede afvalverwerking is zoals we dat in Europa kennen. Plastic blijft hier dus nog langer liggen dan dat wij in Europa gewend zijn.

Gelukkig kan jij ook hier een steentje bijdragen! Gebruik zo min mogelijk single use plastics. Neem bijvoorbeeld je eigen bidon mee en vul deze bij een water ATM of je accommodatie en zorg dat je altijd een herbruikbaar tasje bij je hebt voor de kleine boodschapjes onderweg. Gebruik je toch plastic? Zorg dan dat het in de afvalbak belandt.

Lees hier nog meer tips hoe jij milieubewuster kan reizen

Wat wij doen

CO2-vermindering

Om jouw ecologische voetprint zo klein mogelijk te houden, reduceren we jouw CO2-uitstoot. Om dit te realiseren werken wij met verschillende partners samen die samen met ons streven naar een groenere wereld.

Denk bijvoorbeeld aan het planten van extra bomen in de mangrovebossen aan de kust of aan het investeren in cookstoves waarmee de lokale bevolking op een duurzame manier hun eten kan bereiden. Wij werken samen met projecten zoals JustDiggit, Mikoko Pamoja en het Cookstoves Project en we blijven onze ogen openhouden voor duurzame, mooie samenwerkingen.

Lees hier meer over onze CO2 reductie partners

Opleiden van partners

Uiteindelijk zijn het onze fantastische partners die jullie ontmoeten en een impact hebben op hoe duurzaam jullie reizen. Daarom zorgen wij ervoor dat ze worden opgeleid in duurzaam leven. Nu moeten we wel eerlijk zijn, in Afrika zijn de mogelijkheden soms beperkt. Het is niet altijd mogelijk om afval te laten ophalen in afgelegen gebieden. Maar we doen ons uiterste best om creatieve oplossingen te bedenken!

Daarnaast selecteren we ook accommodaties op basis van duurzaamheid. We kijken naar hoe ze afval scheiden, wat ze doen met plastic en hoe ze hun beddengoed wassen. Wij leggen jou als klant graag de duurzame opties voor. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is ervoor kiezen!

Lees hier meer over onze partners

Lees hieronder meer over ecologisch verantwoord reizen

Lunatic Express Train
Een krankzinnig treinspoor dwars door Kenia
afval
Plastic verboden in Kenia!
gravende vrouwen
Charlie X Justdiggit