Respectvol en betekenisvol: Ontdek sociaal verantwoord reizen met Charlie's Travels

Onze reizen gaan verder dan sightseeing; het zijn culturele expedities. In dit artikel delen we essentiële tips, zoals het vermijden van schimmige weeshuizen en het 'White Savior Syndrome'. We streven naar gelijkwaardige verbindingen en creëren betekenisvolle herinneringen. Lees hier snel hoe we dat doen!

3 pijlers van duurzaam reizen

Sociaal verantwoord reizen: Wat is dat?!

Bij ons staat gelijkwaardige uitwisseling tussen culturen centraal. Onze reizen zijn niet zomaar sightseeing trips; het zijn ware culturele expedities! Want zeg nou zelf, een land ervaren betekent ook leren over de lokale mensen, hun normen, waarden en tradities.

Wees daarom altijd respectvol naar de lokale bevolking. Leer hun normen en waarden kennen en voorkom onbedoelde misverstanden. Want hoewel wij Europeanen misschien recht door zee zijn, is dat niet altijd het geval in Afrika. Kleed je daarnaast ook netjes en vermijd té uitdagende outfits. Verspreid liefde en respect naar de lokale bevolking, zodat jouw ervaring een fantastische tijd wordt voor zowel jou als de geweldige mensen die je ontmoet!

Ook belangrijk om nog even te noemen…

Pas op voor die schimmige industrie rondom weeshuizen en scholen. Als je wilt connecten met de locals, kies dan voor een authentieke ervaring waar niemand wordt uitgebuit. Blijf oprecht en creëer waardevolle herinneringen die voor altijd bijblijven, voor zowel jou als de lokale gemeenschappen.

Wat jij kan doen

Sociaal verantwoord reizen, dat willen we allemaal toch? Niemand wordt er gelukkig van om anderen (onbedoeld) te kwetsen. Maar soms weet je niet goed waar je moet beginnen of hoe je bepaalde dingen moet aanpakken. Met de volgende tips kan jij al een hele grote impact maken!

Bezoek geen weeshuizen of scholen

Als reisorganisatie krijgen we vaak de vraag of er de mogelijkheid is om een weeshuis of school te bezoeken tijdens een reis. Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn met bezoeken aan weeshuizen in Afrika. Het weeshuistoerisme heeft nadelige gevolgen, waaronder serieuze hechtingsproblemen bij kinderen. Door de aantrekkingskracht van vrijwilligers die aanzienlijke bedragen betalen om in een weeshuis te werken en donoren die maandelijks geld betalen per kind, schieten weeshuizen als paddenstoelen uit de grond. Hierdoor worden ze vaak onnodig gevuld met kinderen. Werk hier dus alsjeblieft niet aan mee!

klas-leerlingen

Wees niet de ‘witte redder’

Ooit gehoord van het zogeheten ‘White Savior Syndrome‘? Het is iets waar veel witte mensen – onbewust – aan lijden. Dit betekent dat je niet moet denken dat Afrikaanse mensen zielig en hulpeloos zijn, en jij de enige bent die hen kan helpen vanuit een superieure positie. Het is belangrijk om dit te vermijden en te streven naar gelijkwaardigheid in de interactie. We geven onze reizigers hierover informatie voordat ze op reis gaan om ervoor te zorgen dat ze een culturele uitwisseling aangaan op een respectvolle manier. Lees hier over wat je nog meer kan doen met betrekking tot sociaal verantwoord reizen

Wat wij doen

We hebben je hierboven al verteld hoe je meer sociaal verantwoord kunt reizen, maar we begrijpen ook dat wij als organisatie een belangrijke rol spelen. Hieronder geven we een beknopte uitleg van wat we doen – of al hebben gedaan – om onze reizen zo sociaal verantwoord mogelijk te houden.

Wij geven je de real deal!

Wij maken deze uitwisseling een stukje makkelijker door direct samen te werken met lokale partners. Denk bijvoorbeeld aan communities die jou welkom heten in hun homestay of een tour organiseren waarin ze je meenemen naar geheime plekjes en jou alles leren over de omgeving. Dit geeft een uniek kijkje in het dagelijks leven van lokale bewoners uit het land waar je te gast bent.

We gaan voor de echte ervaring, geen opgezette shows die je soms bij toeristische façades ziet. Nee, hier draait het om oprechte ontmoetingen tussen twee werelden. En terwijl je gezellig rond het kampvuur zit, ontstaan diepe gesprekken waarin je ook jouw eigen cultuur kunt delen.

Check hier onze partners

Meru

Een handboek vol nuttige tips en gedragsrichtlijnen

We willen natuurlijk dat zowel jij als onze lokale partners een fantastische tijd hebben, en daarom delen we voorafgaand aan jouw reis enkele handige gedragsrichtlijnen met je. Onze ‘behavioural guidelines’ zijn gevuld met slimme tips & tricks om het voor jou gemakkelijker te maken. Wat voor kleding kun je bijvoorbeeld het beste meenemen en dragen, zodat je gastheer of -vrouw zich helemaal op zijn gemak voelt?

Daarnaast hebben we ook nog de fooiengids! We hebben een handig lijstje samengesteld, want in Afrika is fooi niet alleen een eerlijke manier van zakendoen, maar het wordt ook nog eens enorm gewaardeerd. Iedereen vindt een fooi natuurlijk leuk, maar in de Afrikaanse landen is een fooi een groot deel van de inkomsten. We vertellen je in de fooiengids precies wat je aan je chauffeur of gids kunt geven.

Ethisch reizen: samen streven naar verbinding

Wat voor reizigers geldt, geldt ook voor ons: wij wonen en werken vanuit een bevoorrechte positie op het Afrikaanse continent, en daar moeten wij verantwoordelijk mee omgaan. Zo doen wij ons best om elk spoor van witte superioriteit in Afrika te voorkomen, maar ook in ons privéleven houden we nauwlettend in de gaten wat we posten op social media. Daarnaast proberen we zo veel mogelijk werkgelegenheid te creëren.

Maar ook op ons eigen kantoor zorgen we ervoor dat zoveel mogelijk functies die geen Nederlands-sprekende tongen vereisen, vervuld worden door lokale collega’s. De goochelaars achter de schermen die jouw gehele reis tot in de puntjes aan elkaar toveren? Dat zijn – vanzelfsprekend – Afrikanen! En zo zorgen we er met z’n allen voor dat onze verschillende culturen, achtergronden, normen en waarden de ander kunnen verrijken en ons dichter bij elkaar kunnen brengen!

Zoals schrijver en journalist Eduardo Galeano ooit zei: “Ik geloof niet in liefdadigheid: Ik geloof in solidariteit. Liefdadigheid is als eenrichtingsverkeer, van boven naar beneden. Solidariteit is gelijkwaardigheid, het respecteert de ander.”

Lees hieronder meer over sociaal verantwoord reizen

met kinderen
Ethisch en verantwoord reizen
vrouwen Afrikaanse mode
Vooroordelen over Afrika
Smiling children
Alles wat mis is met weeshuis toerisme