Chimp empire op Netflix: spot chimpansees met Charlie’s Travels

Dit weekend heb ik me volledig ondergedompeld in Chimp Empire op Netflix en dit was de meeste aandacht die ik ooit aan chimpansees heb besteed. Wat een indrukwekkende beesten! En dat laatste woord, beesten, voelt bijna onorthodox om te noemen nu ik heb ervaren dat chimpansees enorm veel op ons mensen lijken. Ik vertel je in dit artikel waarom dit dier en de serie zoveel indruk op mij hebben gemaakt en hoe jij ook van dichtbij kennis kan maken met de chimpansee…

Over de serie

In vier afleveringen neemt de mini-serie Chimp Empire je mee naar de Ngogo-jungle in Oeganda. Deze jungle is maar liefst 12 km2 groot en is het thuis voor de grootste groep chimpansees die onderzoekers ooit hebben gezien. De meeste chimpansees leven in groepen van 50-60, maar deze groep bestaat uit een familie van zo’n 120 chimpansees. Het is een krankzinnige wereld vol familieconflicten, indrukwekkende geschiedenis en zelfs een op handen zijnde apen oorlog. Het is alsof ik af en toe naar mijn favoriete serie GTST keek, maar dan met harige hoofdrolspelers.

De Ngogo-stam

Al meer dan 30 jaar worden de Ngogo-stam en hun avonturen op de voet gevolgd en gedocumenteerd door toegewijde onderzoekers. Netflix heeft zelfs beelden uit 1993 laten zien die door hen zijn vastgelegd. Met al die informatie binnen handbereik hebben we nu toegang tot familiegeschiedenissen, de kronieken van het verleden en zelfs gedocumenteerde conflicten binnen de clan. De stam leeft volgens een hiërarchie, waarbij een 31-jarige Alfa-man als een Koning ‘regeert’, maar waar ook buitenbeentjes hun best doen om geaccepteerd te worden door de familie.

Verjaardagscadeautje eerste verjaardag: een naam

De onderzoekers gaven elke chimpansee een naam, maar een vuistregel was om geen naam aan een chimpansee te geven tot ze één jaar oud zijn, omdat de sterftecijfers in het eerste jaar vrij hoog zijn. Na dit jaar krijgt de chimpansee een eigen naam. Ik betrapte mezelf erop dat ik in de vier afleveringen ook echt een bepaalde voorkeur kreeg voor de verschillende apen – best interessant hoe je je eigen menselijke emoties en voorkeuren op deze chimpansees projecteert.

Chimps en mensen: ver weg of dichtbij?

We delen momenteel 98 procent DNA met chimpansees, maar toch vind ik het bizar hoe anders wij mensen zijn, ondanks de nauwe band met chimpansees. Zo kunnen chimpansees net als mensen emotionele relaties aangaan, maar voor de chimps geldt dit alleen voor chimpansees binnen hun tribe, de stam. Alle chimpansees daarbuiten worden gezien als resource die ze kunnen vermoorden om hun territorium te verbreden en zo meer toegang te krijgen tot eten.

Wat mij betreft heel bizar en niet te bevatten dat je zonder enig gevoel een ander zijn leven zou kunnen ontnemen. Maar goed, ik ben dan ook een mens met het privilege dat ik niet hoef te vechten voor eten. Maar als je je bedenkt dat ze een glimp kunnen zijn van onze verre voorouders, dan realiseer je je pas echt hoeveel evolutie we hebben doorgemaakt met onze onderzeeërs en raketten.

Psst… leuk weetje tussendoor: Chimps herkennen elkaar aan hun achterwerk, net zoals wij elkaar aan onze gezichten herkennen.

Zijn chimpansees nou ook echt zo slim?

Een centraal punt van de documentaire is het laten zien hoe geavanceerd hun sociale hiërarchieën zijn. Ze hebben complexe relaties, politiek, duidelijke genderrollen en verschillende niveaus van machtsstrijd en positie. We weten dat ze wrok koesteren en net als mensen verschillende groepen vormen.

Na het kijken van de hele documentaire ben ik benieuwd hoe snel we de chimpansee samenleving zouden kunnen versnellen door ze gewoon een paar dingen te laten zien. Wat als we ze leren hoe ze vuur en gereedschap kunnen maken? Als we ze een goede voorsprong geven en dan een tijdje weggaan, zou het interessant zijn om te zien waar ze staan in hun eigen ontwikkeling. Misschien dat diezelfde Chimps over een paar jaar dan ook wel onderzeeërs en raketten gaan maken. Wie weet.

Chimp trekking in Oeganda met Charlie’s Travels

Ben jij na het zien van Chimp Empire op Netflix dol enthousiast geworden om deze chimpansees in het echt te bewonderen? Dat snappen we helemaal. Een kijkje in het leven van de Chimps is al indrukwekkend via een scherm, maar deze interessante dieren in het echt zien, is toch nog wat anders! Daarom nodigen we je uit om het scherm achter je te laten en jezelf onder te dompelen in de pracht van Ngogo, Kibale of Kalinzu Forest tijdens een onvergetelijke chimp trekking met Charlie’s Travels.

Stel je voor dat je de dichte jungle betreedt, terwijl je de geluiden en geuren van de natuur op je in laat werken. Je hart klopt sneller wanneer je oog in oog staat met een nieuwsgierige chimpansee, terwijl hij behendig door de bomen slingert. Deze authentieke ontmoetingen laten een blijvende indruk achter van deze prachtige wezens en hun natuurlijke leefomgeving.

Hoe ziet zo’n Chimpansee trekking bij Charlie’s Travels er uit?

De Chimpansee Trekking is voor iedereen van 12 jaar en ouder. De chimps kan je op meerdere plekken in Oeganda zien in het inmiddels Chimp Empire- beroemde Ngogo forest in Kibale, Kalinzu Forest en Kyambura Gorge. De prijzen van een chimp trekking variëren tussen de USD 50 tot USD 200, afhankelijk van het gekozen bos. Eenmaal begonnen aan de trekking, kan het 5 a 6 uur duren tot je de chimpansee familie hebt gevonden, maar het kan ook zijn dat je ze binnen een uur spot. Wanneer je ze eenmaal hebt gevonden, krijg je een uur de tijd om de chimpansees te bewonderen in hun natuurlijke habitat. Geloof ons, je zult versteld staan hoe veel deze prachtige dieren op ons mensen lijken.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania