Mto Wa Mbu

Mto wa Mbu is voor veel reizigers een laatste stop op weg naar de Serengeti. Op de hoofdweg naar dit beroemde safaripark zit namelijk een heel dorp verstopt, dat zeker de moeite waard is om te ontdekken. Dit groene dorp is gelegen tussen uitgestrekte Masai vlaktes, en de bevolking leeft hier voornamelijk van bananenplantages en visvangst uit Lake Manyara. Zéker een bezoek waard voor alle cultuurliefhebbers, maar ook de actievelingen kunnen hier hun hart ophalen.

Mto Wa Mbu: de hidden gem van Tanzania

Welkom in deze hidden gem van Tanzania! Het dorp staat bekend om de vriendelijke bevolking en het prachtige groene landschap, en is daarom ook groot favoriet onder alle actievelingen en cultuurliefhebbers. Samen met de lokale bevolking bieden wij verschillende authentieke en unieke experiences aan, zodat jij het echte dagelijkse leven van Tanzania kan ontdekken. 

Vier het leven tijdens een Masai Celebration

Zin om het leven te gaan vieren, in culturele stijl? Breng dan een bezoekje aan de Masai. We garanderen je dat hier niets vooropgezet is, maar dat je lekker mee mag doen in het dagelijks leven van dit nomadische volk. Onder het genot van een zelf gemolken kop warme geitenmelk, zullen de Masai je alles vertellen over hun dagelijks leven, maar uiteraard zijn ze ook nieuwsgierig naar dat van jou. Wanneer de avond valt, maken de vrouwen het eten klaar en slachten de Masai mannen een geit. Deze dieren hebben hier een goed leven en de slachting zal eervol zijn. Wanneer het vlees langzaam gaart boven een vuurtje, zingen de jonge krijgers, Morani, hun zang. Niet voor toeristen, maar voor zichzelf zoals zij dat met elkaar gewend zijn. 

Leuk om te weten! De Masai leeft echt in een community, dus wanneer het tijd is om een geit te slachten, komt de hele community daarbij kijken. Op deze manier ontstaat er een groot feest!

Masai visit: theeleuten met de Masai

Zo’n geit slachten niets voor jou? Breng dan een bezoekje aan de Masai en leer hoe dit nomadische volk leeft, terwijl jullie gezellig samen theeleuten. Neem plek onder een boom die je beschut van de warme zon, laat het magische gevoel op je inwerken en geniet van de gesprekken die je hebt met de Masai over jullie manier van leven. Mocht je nog niet genoeg hebben van het Masai-bezoek, kan je zowel bij de Celebration als bij deze visit er voor kiezen om een nachtje te blijven slapen.

Tinga Tinga schildermiddag

Op naar een plek in Mto wa Mbu  waar de lucht gevuld is met creativiteit en de klanken van reggae je tegemoet dansen vanuit een oerwoud van bananenbomen. De straten hier zijn bezaaid met de meest prachtige kunstwerken. Kunst wordt hier niet alleen gedeeld, maar ook geleerd tijdens een schildermiddag die jij gaat doen! Dit dorp is een plek waar zorg en gemeenschap hand in hand gaan. Niet alleen wordt hier artistiek talent gedeeld, maar de gemeenschap omarmt ook degenen die wat extra steun nodig hebben. Jongeren die hun weg op school niet helemaal vinden, krijgen hier een nieuwe start en de kans om een vak te leren.

Bajaj Tour: ontdek het dorp in de tuktuk

Stap in een Bajaj, ofwel tuktuk. Dit is dé manier om het lokale leven te ontdekken! Hier val je niet op tussen de locals, want tuktuks gelden hier als het openbaar vervoer. Het leuke aan deze tour is dat je het helemaal naar je eigen wensen kan uitvoeren. Stoppen bij de fruitmarkt om rode bananen te kopen? Zéker doen, want deze ga je nergens anders vinden. Ook is er de optie om het lokale bananenbier te proeven, nadat we een ritje langs de bananenplantages hebben gemaakt.

Lekker actief: mountainbiketour en kanotocht

Ontdek het dorpsleven van Mto wa Mbu per fiets en boot! Fiets langs rijstvelden en bananenplantages, proef het lokale bananenbier en scoor unieke rode bananen op de markt. Vervolg je avontuur naar Lake Manyara National Park, waar je veilig geniet van het spectaculaire uitzicht op flamingo’s, apen, antilopen, zebra’s en misschien zelfs een wrattenzwijn. Ontmoet lokale vissers op het meer en stap in een traditionele houten kano voor een leerzame tocht tussen de vissersboten. Na dit bijzondere vaartochtje spring je weer op de fiets en fiets je terug naar het dorp

Niet actief genoeg? Ga voor de Rift Valley Hike

Kan het jou niet actief genoeg? Ga dan voor een hike langs de Rift Valley! Ondanks de steile paden is deze uitdaging prima te doen met een beetje conditie in de pocket. Je begint bij het startpunt van de trektocht, waar je wordt afgezet met een bajaj. Vanaf daar begin je meteen met een steile klim omhoog. Terwijl je de heuvel op loopt, kun je genieten van het uitzicht over Mto wa Mbu. Je vervolgt je weg over rotsachtige trappen en passeert een prachtige oude baobabboom – perfect voor een Instagram-waardige selfie! Onderweg bedenk je dat dit pad ook wordt gebruikt door marktkooplui uit Karatu, dus verwacht ook koeien en geiten tegen te komen.

Geen last van hoogtevrees? Geweldig! Het laatste stuk vergt wat doorzettingsvermogen, maar eenmaal boven word je beloond met een adembenemend panoramisch uitzicht. Zorg ervoor dat je een verfrissend drankje meeneemt, zodat je erbovenop lekker van kunt genieten.

Spetterende momenten: Miwaleni Waterfalls

Jullie rijden langs de bananenplantages, op weg naar de Miwaleni waterval. Langzaam maar zeker wordt de weg smaller, tot jullie niet meer verder kunnen rijden. Tijd om af te stappen en aan de tocht te beginnen! Klauterend en klimmend over rotsen, stenen en door riviertjes banen jullie je een weg naar de waterval. Dit water, afkomstig helemaal vanuit de Ngorongoro, stort zich hier met een indrukwekkende 15 meter naar beneden.

Samen koken met een lokale mama

Zoals je in de introductie al kon lezen, leeft de bevolking van dit dorpje voornamelijk van de bananenplantages. Een gerecht dat hier dan ook voor wordt gegeten is Ndizi Nyama; ofwel vlees met banaan. Samen met een van de mama’s gaan jullie dit gerecht maken. Krijg je de kookles van Mama Baraka? Dan kan je die after-dinner dip toelaten, want haar deuren staan altijd open voor een gezellige homestay bij mama Baraka thuis

Note!
Vegetariërs geen paniek, dit gerecht kan ook zonder vlees gemaakt worden. Dan voegen we gewoon wat meer groenten toe en laten we het vlees weg.

Waan je als een echte local op de lokale markt

In Tanzania naar een markt gaan is een ervaring an sich. Het is er druk, de verschillende geuren en kleuren slaan jullie om de oren en het is een indrukwekkend schouwspel om te zien. In Kigongoni komen er marktlieden van heinde en verre om hun goederen te verkopen. Dit kan van alles zijn: kleding, groenten, sieraden, eten, keukengerei, maar ook dieren. Werkelijk alles is hier te koop. De markt is niet gericht op toeristen, maar op de mensen in Kigongoni, daarom kun je hier ook echt typische Tanzaniaanse spullen krijgen. Ondertussen wordt er druk vlees geroosterd en sluiten jullie af met een drankje tussen de lokale bevolking.

Culturele afsluiter: Bezoek Nanginyi Foundation

Sinds de oprichting in januari 2017 zet deze stichting zich met hart en ziel in om Masai-kinderen uit arme gezinnen de kans te geven naar school te gaan, met als ultiem doel een betere toekomst. Door deze kinderen de mogelijkheid te bieden hun schoolcarrière af te maken, wordt de vicieuze cirkel van armoede doorbroken. Momenteel ondersteunt Stichting Nanginyi 46 kinderen, waarvan 26 op basisscholen in de buurt en 20 op hun eigen kleuterschool in Baraka Village. Hier krijgen de kleuters doordeweeks les en volgen de basisschoolleerlingen op zaterdagen bijlessen. Met gezonde maaltijden en vers fruit wordt niet alleen de geest, maar ook het lichaam gevoed. Dankzij lokale Masai-vrouwen, die koken, schoonmaken en mais malen, biedt de stichting zelfs werkgelegenheid aan vrouwen die zelf nooit de kans hebben gehad om naar school te gaan. Bij Stichting Nanginyi wordt niet alleen onderwijs gegeven, maar ook hoop en kansen gecreëerd voor een hele gemeenschap.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Mkomazi

In het noordoosten van Tanzania, grenzend aan Kenia, ligt Mkomazi National Park. Dit park is zo remote dat het voorheen ontoegankelijk was. Nu is het goed bereikbaar en perfect om te genieten van spectaculaire wildernis. Ook heb je hier de grootste kans om een neushoorn te spotten in Tanzania! 

Hiking In De Usambara Mountains

Groene jungle bossen, druipend van de ochtenddauw en prachtige uitzichten. Vergeet de Europese Alpen, de Himalaya’s en Patagonië: Usambara is waar je wilt hiken. Waan je door groene junglebossen, wandel door dorpjes die af en toe opduiken, aanschouw de mysterieuze ochtenddauw en geniet van de geweldige uitzichten tijdens een meerdaagse hike.

Tarangire National Park

Tarangire staat bekend om haar grote populatie olifanten en gigantische baobab bomen. Daarnaast is de hoeveelheid toeristen ook beduidend minder dan de Serengeti en Ngorongoro! De Afrikaanse zonsondergang op de achtergrond van de diverse landschappen heeft een betoverende effect. Houd rekening met het feit dat wij niet enkel safari-reizen aanbieden.

Jouw avontuurlijke Tanzania reis: Alles wat je moet weten over een hike naar de top van Mount Meru

Vergeet de Kilimanjaro, beklim Mount Meru! Deze relatieve hidden gem is de op één na hoogste berg van Tanzania en voor alle hike liefhebbers de ultieme toevoeging aan een Tanzania reis. Niet alleen vanwege de waanzinnige uitzichten, maar ook door de mogelijkheid om verschillend wildlife te spotten. Drie van onze collega’s gingen de klim aan, je leest hier meer over een hike op de Mount Meru!

Enduimet Conservancy

In het noordelijkste puntje van Tanzania, midden in het adembenemende Masai-land, wacht een juweeltje van ongerepte natuur op ontdekking. Hier, waar toeristen nog een zeldzaamheid zijn en wilde dieren de scepter zwaaien, laten drie indrukwekkende bergen hun schaduw vallen. Maar waarom in een auto rijden, als je ook achterop de motor de magie van deze conservancy kan ervaren?

Heilige Masai-berg Longido

Met zijn 2637 meter hoogte is deze berg de underdog, het zielepootje der Tanzaniaanse bergen. Qua hoogtemeters is het inderdaad niet de meest indrukwekkende berg vergeleken met Mount Meru of de Kilimanjaro, maar wat ‘off the beaten track’ bergbeklimmen betreft laat Longido een poepie ruiken. Wil je twee dagen lang hiken op een berg die je voor je alleen lijkt te hebben? Dat zit je hier goed!  

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.