Spot De Little Five In Namibie

Je stuit overal op blogs en websites die het spotten van de Big Five in Afrikaanse safariparken belichten. Maar, wist je dat Namibië ook zijn eigen Little Five heeft? Verborgen in de zandduinen rondom Swakopmund, huizen vijf minuscule beestjes die liefkozend de Little Five worden genoemd. Ga op avontuur tijdens een Living Desert-tour en speur tussen de zandkorrels naar deze piepkleine wezentjes, soms nog kleiner dan je pink.

Spot de Little Five in Namibie!

Samen met een gids vertrek ik per quad of Jeep de duinen in die tussen Swakopmund en Walvisbaai liggen. Zelf zit ik gepropt op de achterbank van een Jeep terwijl we de steile duinen op en af rijden. Het zand beweegt snel onder onze banden waardoor ik de auto soms even voel slippen. Als ik de hoge duinen zo aan mij voorbij zie trekken, kan ik het me maar moeilijk voorstellen dat hier nog allerlei kleine diertjes leven en dat het niet alleen maar zandkorrels zijn.

De gids rijdt naar dezelfde plek als vanochtend waar hij al verschillende dieren van de Little Five gespot heeft, precies wat wij nu ook willen zien! Terwijl hij in zijn jaszak een klein doosje vol wormpjes stopt om straks de kameleon mee te lokken, stappen we de jeep uit. Op handen en knieën zitten we soms in het zand terwijl de gids langzaam zandlaagje voor zandlaagje weg veegt in de hoop iemand te vinden. En we hebben geluk! Uiteindelijk zien wij vier van de vijf diertjes waar deze zandduinen zo bekend omstaan. Benieuwd wie je er kan spotten? Hieronder benoem ik ze alle vijf!

1. De Cartwheeling Spider

Het meest opmerkelijke aan deze spin is zijn reactie op gevaar, waardoor zijn bijnaam ‘wielspin’ direct duidelijk wordt. Met poten volledig gestrekt en gespannen gooit hij zichzelf als een ninja-ster op zijn zij, voordat hij met een snelheid van een meter per seconde van de zandduin afrolt – een vliegensvlugge ontsnapping aan belagers. Als een doorgewinterde danser laat hij zich dan zo’n 40 cm diep in de grond zakken, waar hij rustig wacht tot de avond valt voordat hij op jacht gaat naar voedsel.

2. De Shovel-Snouted Lizard

Zijn grote voeten zorgen ervoor dat hij moeiteloos met hoge snelheid over het zand in de Namibische duinen kan rennen waarbij er een grappig spoor achterblijft. Om niet te verbranden lift hij elke paar seconden opnieuw een van zijn ledematen waardoor het lijkt alsof hij al dansend door het leven gaat.

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

3. De Namaqua Chameleon

De snelste kameleon ter wereld leeft in deze duinen en zijn snelheid heeft hij ook wel nodig om op de kleine torretjes in zijn leefomgeving te jagen. Zijn kleuren zijn minder fel en opvallend en hij gebruikt ze voornamelijk om zijn lichaamstemperatuur mee te regelen. In de koelere ochtenden zal hij dan ook veel donkerder zijn in zijn poging zo veel mogelijk warmte op te nemen, terwijl hij lichter wordt naarmate de temperatuur stijgt.

kameleon

4. De Palmato Gecko

Zijn grote ogen zorgen ervoor dat hij non-stop een panorama uitzicht heeft over het landschap waar hij doorheen loopt en met zijn grote tong moet hij regelmatig langs zijn ogen gaan door het gebrek aan oogleden. Met de zwemvliezen tussen zijn voeten zorgt ook hij ervoor dat hij zich snel kan bewegen en met zijn bijzondere kleurpatronen is hij daarbij haast onherkenbaar voor roofdieren.

5. De Fitzsimons Burrowing Skink

Deze kleine adder staat vooral bekend om zijn unieke horizontale patroon dat hij achterlaat wanneer hij zich boven de grond beweegt, wat hij enkel doet wanneer het buiten koel is. Gedurende de meeste tijd verstopt hij zich onder een dun laagje zand, waar hij als het ware doorheen ‘zwemt’.

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!

Travelstory Susan & Wietze: op ontdekking in Tanzania