Crater Lakes Motortour

Ooit waren de Crater Lakes woest en vulkanisch landschap. Nu kun je op de motor door de weelderige jungle over de heuvels zoeven. Ontdek de kraakheldere meren, rijen bananenplanten, kleine boerderijtjes en denderende watervallen!

Natuurfanaten opgelet: in het westen van Oeganda zou je misschien wel alles kunnen vinden waar je ooit van gedroomd hebt. Aan de grens met Congo vind je de machtige, ruige Rwenzori-bergen, waar ook de op-drie-na-hoogste berg van Afrika geparkeerd staat. Weelderige bossen aan de voet, gletsjers en poedersuikersneew op de top. Met de Rwenzori-bergen prijkend aan de horizon, kun je de Crater Lake Area ontdekken. De naam zegt het al: dit gebied was ooit woest, vulkanisch landschap met pruttelende lava. Inmiddels zijn het vredige groene heuvels met spiegelgladde kratermeren, schattige dorpjes, eindeloos veel bananenbomen en ontelbaar veel waanzinnige uitzichtpunten. En dan zijn we er nog niet: pal naast de Crater Lake area vind je ook nog eens dichte, dampende jungles waar Chimpansee-families wonen en Tarzan nog net niet door brullend in een lendendoek aan lianen slingert. In dit gebied, waar jungle, meren en bergen elkaar ontmoeten, vind je ook nog een ander ecosysteem: het mysterieuze moeras, de Bigodi Swamp.

Wanneer je hoog tussen de groene vegetatie staat tussen de zingende vogeltjes, en uitkijkt over een vredig, blauw meer, zou je niet denken dat dit landschap 8000 tot 10.000 jaar geleden nog het woeste toneel voor vurige, vulkanische activiteiten was. Tegenwoordig zijn deze wilde vulkanen weer ingedut en is de rust wedergekeerd. Het resultaat? Een glooiend landschap bezaaid met spiegelgladde ‘Crater Lakes’. Ideaal voor een stevige hike, een duik in het water, vogelsoorten spotten of op een motor crossen door de jungle.

Crater Lakes

Fort Portal is een leuk klein Afrikaans stadje (met een lekkere Italiaan die steenovenpizza’s bakt, en zelfs een restaurant dat Nederlandse kroketten verkoopt! Voor het geval je de roots maar met moeite los kan laten). De groene heuvels rondom Fort Portal zijn bezaaid met de Crater Lakes. Rondom de tropische Crater Lakes vind je kleine boerderijtjes en rijen en rijen bananenbomen. Lake Nkuruba wordt door velen als ‘het mooist’ betiteld. En eerlijk is eerlijk – dat is ook wel zo. Het kleine meertje ligt verstopt in een dikke jungle waar de apen je om de oren vliegen.

Motortour

De beste – en allerleukste – manier om de meren te bezoeken is achterop de motor. Met een grote groep of het met gezin: spring achterop bij ervaren rijders en cross door het Oegandese heuvellandschap! Tijdens deze motor tour bezoek je alle verstopte parels en ruwe diamanten die in de Crater Lake Area te vinden zijn. Je komt door vele kleine dorpjes met kleien huisjes en schattige boerderijtjes. Je kan douchen onder een waterval, hiken naar waanzinnige uitzichtpunten vanaf waar je de kratermeren kunt zien uit vogelperspectief. Uiteraard eindig je aan de oevers van datzelfde meer. Er zijn maar weinig meren in (Oost-)Afrika waar je zorgeloos baantjes kunt trekken, maar de Crater Lakes zijn heerlijke, zeldzame zwempareltjes. Perfect om een dag achterop de brommer of in de wandelschoenen af te sluiten met een ijskoud drankje en een duik in het frisse water!

Stampen en soppen door het moeras

Terwijl je de heerlijke frisse lucht met diepe teugen opsnuift luister je naar het orkest van geluiden: vogel-koortjes die door elkaar heen zingen, insecten die niet klinken als insecten, en geluiden die je niet kan plaatsen: is het een aap? Een vogel? Of is het gewoon het gesop van je laarzen in de modder? Wanneer het waterniveau van het moeras zo hoog wordt dat het je laarzen bijna in loopt, is daar een houten pad wat nog het meest weg heeft van een krakkemikkige brug over het moeraswater. Het lijkt alsof je per ongeluk een mysterieus sprookjesboek bent ingewandeld: het is stil en de tropische planten en palmen rijzen uit het moeras omhoog en vormen een dak boven je hoofd.

De gids die meegaat is een wandelende encyclopedie en vertelt je alles over het leven in het moeras. Eetbare plantjes die je rochelende hoest verhelpen? Simpele bloemen waar je een alcoholisch drankje van kunt maken dat je óók nog geneest van Malaria? Maar ook leer je over alle verschillende vogels en apen: spot jij John de Rood-witte Colobus?

Regenlaarzen aan en gaan met die banaan!

Voor deze moeraswandeling is het lekker om comfortabele kleding aan te hebben en noodzakelijk om regenlaarzen te regelen! Wanneer deze niet in je koffertje of backpack passen is dat niet het einde van de wereld: de gids heeft er nog wel een paar voor je liggen. Omdat het in dit gebied veel regent, is het ook best handig om je regenjas mee te nemen. Vogelliefhebber? Dan is een verrekijker ook niet verkeerd! De wandeling door Bigodi Swamp duurt twee tot vier uur, afhankelijk van je interesse in de omgeving! (Als je het levensverhaal wilt weten van elk beestje dat je onderweg ontmoet, kan het nou eenmaal iets langer duren.)

De moeraswandeling is goed te combineren met veel andere experiences. Zo kun je het op dezelfde dag doen als de spannende Chimpansee trekking in het oerwoud. Blijf je meerdere dagen in het gebied? Bezoek dan ook het knusse, nabijgelegen stadje Fort Portal, of spring achterop de motor om langs alle kratermeren te crossen. Niet zulke motormuizen, of heb je kleine kinderen? Dan is de Bigodi Swamp-walk een daverend alternatief!

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Karamoja En Kidepo Valley

Karamoja is droog, ruig, prachtig en wordt bewoond door het traditionele Karamojong-volk. De hobbelige wegen kronkelen als aders door de uitgestrekte vlakten, waaruit prominente rotsen naar de lucht reiken.

Jinja

Jinja is het kleine broertje van de hoofdstad Kampala en ligt op zo’n twee uur rijden van de metropool vandaan. Genesteld aan de oevers van de Nijl – zelfs waar de Nijl ontspringt uit het Victoriameer – dient Jinja als uitvalsbasis voor Kampalezen die een weekendje in de natuur willen vertoeven. Jinja staat bekend om de gestoorde wildwatersporten vanwege de woeste rapids op de Nijl. Maar ook is het een bruisend stadje, met veel clubs, bars en levendige straatjes en marktjes.

Entebbe & Lake Victoria

Welkom bij de tropische stranden van Oeganda! Met meer dan 80 eilanden, waarvan minder dan 50% bewoond is, biedt de eilandengroep in Lake Victoria de ultieme island hopping experience. Liever aan het vasteland blijven? Ook Entebbe is één van Oeganda’s exotische strandbestemmingen.

Queen Elizabeth National Park

Queen Elizabeth National park ligt om Lake Edward en Lake George heen: hier kun je beroemde ‘tree climbing lions’ zien, waarvan er maar twee populaties ter wereld zijn.

Bwindi Impenetrable Forest, Gorillatrek En Chimptrek

Dit is een dikke, mistige jungle zoals je hem alleen kent uit het Jungle Book. De bergen begroeid met dik, donker woud vormen de thuisbasis voor bijna de helft van de zwaar bedreigde berggorilla’s.

Wildlife Vanaf Het Water

Oeganda’s safariparken staan dan misschien in de schaduw van grote broers in Kenia en Tanzania, maar de Pearl of Africa heeft een andere troefkaart achter de hand. De parken staan namelijk bekend om de spectaculaire bootsafari’s, die je het wildlife van een ander perspectief laten zien.

Karamoja En Kidepo Valley

Karamoja is droog, ruig, prachtig en wordt bewoond door het traditionele Karamojong-volk. De hobbelige wegen kronkelen als aders door de uitgestrekte vlakten, waaruit prominente rotsen naar de lucht reiken.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

Wir sind vor Ort in Afrika

Wir arbeiten, leben, atmen und wohnen in Afrika. Dadurch haben wir viele Kenntnisse und sind immer in deiner Nähe!

Wir entwickeln unsere eigenen Routen und Erfahrungen

Gemeinsam mit unseren Partnern vor Ort entwickeln wir unsere eigenen, einzigartigen Reiserouten. Entdecke die versteckten Juwelen des Kontinents!

Unsere Reisen sind persönlich und maßgeschneidert

Jede Reise wird auf der Grundlage deiner Wünsche und unserer Afrika-Kenntnisse maßgeschneidert. Wir sind Tag und Nacht während deiner Reise für dich da.

Wir übernehmen Verantwortung

Wir nutzen die Gelegenheit, um sicherzustellen, dass unsere Reisen einen nachhaltigen und positiven Einfluss auf das Klima, die lokalen Gemeinschaften und die Tierwelt haben.