Kanoën Tsiribihina, Het Wilde Westen

Dobber in een originele pirogue langs de bijzondere bomen en Sakalava-dorpjes, terwijl de lemuren met je mee slingeren. Kano richting de Tsingy de Bemaraha, ervaar het dorpsleven en zet je tentje op langs de oever, onder de meest heldere sterrenhemel!

De Tsiribihina-rivier is met een lengte van 200 kilometer een van de belangrijkste rivieren van Madagaskar en ademt avontuur. Hij stroomt eerst door de hoogvlaktes van het binnenland, dan door de natuurlijke vallei gelegen tussen het Bemaraha-plateau, verder door het Analabe natuurreservaat en uiteindelijk via de kloof van Tsiribihina naar de zee! De rivierdelta “Belo Tsiribihina” is prachtig en is waar de rivier uitmondt uit in de Straat van Mozambique.

De vaste bewoners: Nijlkrokodillen

De Tsiribihina kan afhankelijk van het seizoen wel een kilometer breed vloeien en in de rivier zwemmen een behoorlijk aantal nijlkrokodillen. Het is niet voor niets dat ‘Tsiribihina’ (vrij vertaald) betekent “Ga er niet in’’. Tenzij je natuurlijk droomt om opgegeten te worden door een nijlkrokodil… Ieder zijn ding.

Ervaar de rivier vanaf een traditionele piroque

De trip over deze rivier richting het westen is gegarandeerd een onvergetelijk avontuur. De diverse fauna en flora aan de oevers, de lokale dorpen, de rust en de vogels… het is de meest indrukwekkende boottocht die je ooit zult maken! En nee, niet op een luxe jacht, maar in een pirogue: ene traditionele kano gemaakt uit een boomstam. De rondleidingen op deze rustgevende rivier zijn eigenlijk geen recente uitvinding, ze vonden al plaats in de koloniale tijd. Alleen de welgestelde Franse kolonisten gingen op deze tour en werden meegenomen naar de tabaksplantages bij de rivieroevers. Er is nu een alternatief, een hele lange hobbelweg, maar destijds bestond er geen andere manier om te reizen dan met de pirogue over de rivier. Fast-forward een eeuw, en de situatie is niet veel veranderd… want de rivier is nog steeds de levenslijn van het gebied.

De Tsiribihina: Ook wel de lokale snelweg

Het is een rustig boottripje, je kunt gewoon ontspannen, de natuur zoeft aan je voorbij en het observeren van de mensen langs de oever biedt veel vermaak voor onderweg. Bezoek traditionele Sakalava-dorpjes en ontmoet de nieuwsgierige locals. Bij het gebrek aan wegen speelt het dagelijks leven zich vooral nog op de rivier af. De Tsiribihina is de snelweg, marktplaats, badkamer, koeien (Zebu) oversteekplaats en speeltuin voor kinderen. Soms kom je langs stukken waar je het gevoel hebt de enige persoon te zijn in dit stukje wereld.

Even de armspieren trainen? Peddel zelf een stukje mee! Probeer onderweg zoveel mogelijk vogels, lemuren en krokodillen te spotten. En maak je geen zorgen om het gebrek aan badkamers… langs de oever is er altijd een beschut plekje voor een toiletbezoekje. Zonnebrand en een hoedje/pet is een must!

Overnachten aan de oever

Aan het einde van de dag, voor de sterren beginnen te fonkelen, bouw je aan de oever van de rivier een kamp op met de gids. Na een aantal uren achterover zitten is een potje voetbal met de kids die daar wonen een goede vorm van beweging. Of help je liever met koken op een vuurtje? Het kan allemaal! Verder ben je gewoon helemaal weg van de bewoonde wereld, zonder Netflix, Spotify of überhaupt wifi. Intens genieten van het kampvuur, een lekkere maaltijd en een hemel vol sterren.

De laatste stop: Belo-Sur-Mer

Op dag twee stop je bij de Anosin ‘Ampela, een prachtige waterval, maar ook je welverdiende douche! Dit is waar je tijdens dit avontuur even heerlijk kunt opfrissen zonder bang te hoeven zijn voor krokodillen die op de loer liggen. Het einde van de fantastische kanotocht is vlakbij het dorpje Belo-Sur-Mer, waar een stoere 4×4 je (door de wildernis) naar Bekopaka brengt. Het dorpje aan de rand van het nationale park Tsingy de Bemaraha. You almost made it! Onderweg zullen jullie ook met een ferry een andere rivier over moeten. Avontuur door een wild, mysterieus wonderland! Klaar voor?

Gegarandeerd een mooi kampvuurverhaal

Deze twee dagen in geïsoleerde wildernis helpt onze nuchtere ziel herinneren hoe ver je hier van ons kikkerlandje verwijdert bent: in afstand maar vooral in manier van leven. Niet lang daarna lig je natuurlijk wel alweer in een ‘luxe’ accommodatie en blijven de dorpelingen in dit ‘simpele maar o zo serene’ leventje langs de Tsiribihina-rivier. Dit is een onvergetelijk stukje Madagaskar en je komt thuis met een verhaal dat niet veel mensen kunnen bevatten. Leuk om die standaard gesprekken bij de familiebijeenkomsten eens mee af te wisselen!

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Tsaranoro Vallei

Hike richting de hoogste rots, paraglide naar beneden of kies voor een korte wandeling op lager niveau, die je meeneemt door de lokale dorpjes.

Hike Andringitra Mountain Richting Pic Boby

Live the legend! Boby, misschien wel de bekendste hond van Madagaskar, bereikte als eerste de top tijdens de allereerste expeditie van de Fransen. Nu is het aan jou om deze hoogste beklimbare berg van Madagaskar te trotseren.

KITESURFEN DIEGO

Around Diego city you will find Sakalava bay: a hidden kitesurfing paradise! Bizarre white beaches, an azure blue sea and eight months a year the perfect conditions for both experienced kite surfers and beginners.

Tsingy Rouge

In het noorden van Madagaskar, op maar 5 kilometer afstand van Diego Suarez (ook bekend als Antsiranana), ligt een heel bijzonder natuurverschijnsel. Een donkerrood kunstwerk van erosie!

Andasibe National Park

Wie bij nationale parken vooral aan een Afrikaanse savanne denkt, heeft het hier even goed mis! Andasibe is 150 vierkante kilometer beschermd regenwoud. Het is de thuishaven van de Indri-Indri lemuur: diertjes die tegen elkaar praten met walvisachtige geluidjes. Lekker mysterieus!

Isalo National Park

Dit park is een zandstenen massief in het zuiden van Madagaskar. De extreme rotsformaties, indrukwekkende canyons en natuurlijke zwembaden trekken hikers van over de hele wereld aan. Kamperen onder de sterren? Hier kan het!

Tsaranoro Vallei

Hike richting de hoogste rots, paraglide naar beneden of kies voor een korte wandeling op lager niveau, die je meeneemt door de lokale dorpjes.

Hike Andringitra Mountain Richting Pic Boby

Live the legend! Boby, misschien wel de bekendste hond van Madagaskar, bereikte als eerste de top tijdens de allereerste expeditie van de Fransen. Nu is het aan jou om deze hoogste beklimbare berg van Madagaskar te trotseren.

KITESURFEN DIEGO

Around Diego city you will find Sakalava bay: a hidden kitesurfing paradise! Bizarre white beaches, an azure blue sea and eight months a year the perfect conditions for both experienced kite surfers and beginners.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.