Isalo National Park

Dit park is een zandstenen massief in het zuiden van Madagaskar. De extreme rotsformaties, indrukwekkende canyons en natuurlijke zwembaden trekken hikers van over de hele wereld aan. Kamperen onder de sterren? Hier kan het!

Wandelen door landschappen met buitenaardse vibes, slapen onder de sterren, paardrijden en rotsen beklimmen in het Colorado/Arizona van Madagaskar… klinkt niet verkeerd toch?

Reis je via de RN7 naar het zuiden van Madagaskar, dan verandert het landschap nog sneller dan je kunt knipperen! Van rijstterrassen naar regenwoud, naar een landschap dat soms zo desolaat lijkt alsof je je op de maan waant. Isalo is niet voor niets een heel erg populair park, het wilde landschap is echt fantastisch mooi en bijzonder!

Om een beeld te geven van de diversiteit

In het park komen het groene regenwoud uit het oosten, de bergrug over het centrale gebied van Madagaskar en de woestijn uit het zuiden allemaal samen, in een (terecht…) verward gebied. Dat is nog niet eens alles: nog net aan de rand van het hoogland doemen ook nog eens kilometerlange rotsformaties op. Dit is dan weer omringt door diepe kloven met bossen en rivieren, droge savannes, uitgestrekte graslanden en je hebt er prachtige uitzichten over het grote uitgestrekte Zuiden van dit diverse eiland. Snap jij het nog? Wij zijn ook verward. Of beter gezegd: onder de indruk!

Tradities van de Bara-stam

Dit gebied vormt voor de lokale bevolking niet alleen een belangrijk zoetwaterreservoir, maar heeft ook nog een hele andere bijzonder functie. Het is namelijk ook meteen een (hele grote) begraafplaats en heiligdom voor de overledenen van de Bara-stam. Verspreid over Isalo liggen letterlijk honderden verborgen graven. Als je goed oplet, zul je ze kunnen spotten. En dat is best bijzonder als je erover nadenkt. Niet? De mensen in deze regio zien elke rots en grot als een potentieel plekje voor een gestorven geest om te rusten in vrede. Hoe hoger je begraven wordt, hoe dichter je bij ‘het onaantastbare’ bent, wat weer betekent dat je ouder, wijzer en intelligenter was dan zij die die op lagere plekken in de rotsen opgeborgen liggen. De lokale gids kan jullie vele verhalen vertellen over de mysterieuze tradities van deze stam en geeft je een bijzondere inkijk in de unieke relatie met hun voorouders en de natuur.

Het raam van Isalo

Nog een magisch plekje in dit park is de highlight die beroemd is van foto’s: ‘Het raam van Isalo’. Je raadt het misschien al… deze bizarre rots heeft letterlijk de vorm van een groot raam, dat je een heel mooi natuurplaatje laat zien. Vooral tijdens de zonsondergang voel je hier de magie en mysterieuze vibes van dit park. Al helemaal als de laatste weerkaatsende zonnestralen ervoor zorgen dat de stenen en rotsen veranderen in een discolicht!

Leuk feitje: je vindt hier geneeskrachtige planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Ook de vuurbestendige Satrana-palmen zijn een lust voor het oog. De lokale dorpelingen gebruiken deze plant ook voor het maken van allerlei soorten producten, omdat deze palm uit ontzettend sterke vezels bestaat.

Hoe lang ga je hierheen en wat is er te doen?

Hier ga je er gerust een hele dag (of 2 dagen) op uit om onder begeleiding van een gids het diverse landschap te ontdekken. Je kunt rotsen opklimmen, kloven zien, watervallen bezoeken en zelfs in een natuurlijk zwembad springen. Dit hele verfrissende zwembad (piscine naturelle) wordt gevoed door een waterval middenin de droogte en is omringd door palmbomen. Gewoon een echte oase! Wel steenkoud, dus even bikkelen.

Ja, we maken geen grapje, hier waan je je de ene minuut in de hete Grand Canyon en het volgende moment kun je een duik nemen in een ijskoude waterval en word je omgeven door wit zand, tropische bloemen en palmbomen. In het midden van de wildernis krijg je een barbecuelunch voorgeschoteld, terwijl ringstaartmaki’s (King Louis uit de film Madagaskar!) en roodhoofdmaki’s om je heen spelen in het struikgewas. Maar, don’t feed them, ze zijn erg brutaal en hebben altijd zin in iets lekkers!

Andere soorten lemuren die je tegen kunt komen zijn de de dwergmuis-maki, sifaka, de vetstaartkat-maki en de roodstaartwezel-maki. Er zijn 80 vogelsoorten en ontelbaar veel reptielen waaronder zeer bijzondere kikkers. Heb je al ooit een regenboogkikker gezien? Kus ‘m, en je krijgt een mooie prins op een unicorn! 😉

Fan van stevige hikes?

Echte fanatieke gebruikers van de benenwagen kunnen in dit park de Grand Tour doen.. een wandeling van 80 kilometer. Deze neemt wel 6 tot 7 dagen in beslag, maar brengt je wel naar alle uithoeken van het park. Het maakt niet uit hoelang je besluit hier te gaan wandelen, je voelt je ongetwijfeld klein en machtig tegelijk. Opeens is het duidelijk hoe het Jura-tijdperk eruitzag en hoe krachtig de natuur is, zo tussen het regenwoud en de woestijn in!

Nog een kleine tip: net zoals in de woestijn koelt het ‘s avonds meteen flink af en is het fijn om dan wat warmers aan te trekken!

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Tsaranoro Vallei

Hike richting de hoogste rots, paraglide naar beneden of kies voor een korte wandeling op lager niveau, die je meeneemt door de lokale dorpjes.

Hike Andringitra Mountain Richting Pic Boby

Live the legend! Boby, misschien wel de bekendste hond van Madagaskar, bereikte als eerste de top tijdens de allereerste expeditie van de Fransen. Nu is het aan jou om deze hoogste beklimbare berg van Madagaskar te trotseren.

KITESURFEN DIEGO

Around Diego city you will find Sakalava bay: a hidden kitesurfing paradise! Bizarre white beaches, an azure blue sea and eight months a year the perfect conditions for both experienced kite surfers and beginners.

Tsingy Rouge

In het noorden van Madagaskar, op maar 5 kilometer afstand van Diego Suarez (ook bekend als Antsiranana), ligt een heel bijzonder natuurverschijnsel. Een donkerrood kunstwerk van erosie!

Andasibe National Park

Wie bij nationale parken vooral aan een Afrikaanse savanne denkt, heeft het hier even goed mis! Andasibe is 150 vierkante kilometer beschermd regenwoud. Het is de thuishaven van de Indri-Indri lemuur: diertjes die tegen elkaar praten met walvisachtige geluidjes. Lekker mysterieus!

Île Sainte-Marie Island

Tot de 18e eeuw was dit eiland een uitvalsbasis voor piraten. Aye, rijk aan interessante geschiedenis dus! Ook heeft Île Sainte-Marie authentieke vissersdorpjes, tropische stranden, bijzondere flora en fauna en wordt het eiland in juli, augustus en september omringd door parende bultrugwalvissen!

Tsaranoro Vallei

Hike richting de hoogste rots, paraglide naar beneden of kies voor een korte wandeling op lager niveau, die je meeneemt door de lokale dorpjes.

Hike Andringitra Mountain Richting Pic Boby

Live the legend! Boby, misschien wel de bekendste hond van Madagaskar, bereikte als eerste de top tijdens de allereerste expeditie van de Fransen. Nu is het aan jou om deze hoogste beklimbare berg van Madagaskar te trotseren.

KITESURFEN DIEGO

Around Diego city you will find Sakalava bay: a hidden kitesurfing paradise! Bizarre white beaches, an azure blue sea and eight months a year the perfect conditions for both experienced kite surfers and beginners.

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.