Lalibela Gebergte

Tijdens een meerdaagse hike in de duizelingwekkende bergen kun je het echte Ethiopische familieleven ervaren met een overnachting in een homestay. Met uitzichten vanaf 3000 meter op de achtertuin (letterlijk een prachtige bergketen) ben je verzekerd van een onvergetelijk avontuur.

De bergen van Lalibela

We zullen je eens een geheimpje vertellen! Wat niet zo veel Ethiopië-reizigers weten is dat Lalibela nog véél meer in petto heeft dan de historische bezienswaardigheden. Dat betekent niet dat je de indrukwekkende rotskerken mag missen, maar Charlie’s advies: houd wat meer dagen vrij in je agenda om de gigantisch mooie bergketen van Lalibela te ontdekken. Dit gebied ligt pal in het achterland van Lalibela, en 99% van de mensen die naar Lalibela afreizen voor de rotskerken, zien deze – niet zo heel erg verstopte – parel blindelings over het hoofd. In Lalibela kun je de allermooiste hikes maken (nee, echt, we overdrijven niet), waarvan het startpunt al op 3000 meter hoogte begint! Maar de spannende wandelingen en gigantisch mooie uitzichten is niet het enige bijzondere aan dit gebergte… Wanneer de nacht valt moet er natuurlijk geslapen worden, en in Lalibela doe je dat in een lokale homestay. Authentieker dan dit wordt het niet! De gehele ervaring van een begin tot eind is een goeie activiteit voor je longen want je komt zo dicht bij de wolken dat je regelmatig een extra keer naar zuurstof moet happen als een vis op het droge. Doordat dit gebied minder naamsbekendheid heeft dan de populaire parken zoals Simien Mountains, kan het zomaar gebeuren dat je geen enkele reiziger tegenkomt op de route. Wil je off the beaten track? In Lalibela gebergte stap je honderden jaren terug in de tijd en vind je een speciale plek die je nergens anders zult vinden.

De rotskerken van Lalibela

Het magische Lalibela is het achtste wereldwonder en lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen. De uit één stuk steen gehouwen kerken zullen u de adem benemen. De kerken zijn nog steeds in gebruik en geven u een uniek inzicht in de wondere wereld van de orthodoxe christelijke kerk. Hier kunt u genieten van de kerken en de ongelooflijk mooie bergachtige omgeving.

De rijke geschiedenis

In het bergachtige Noorden van Ethiopië, vind je een indrukwekkende stad met zo’n mooie naam dat we die stiekem best aan onze toekomstige kinderen willen geven: Lalibela. De stad is net zo mooi als dat de naam doet vermoeden, de rijke geschiedenis heeft overal haar sporen achtergelaten. Lalibela wint zeker de hoofdprijs van highlights in Ethiopië. Met de beroemde, uit rotsen gehouwen kerken, is Lalibela de één van de belangrijkste heilige plaatsen in het land. Zodra je hier voet zet adem je het oude Orthodoxe Christendom en stijgt de spiritualiteit haast naar je hoofd. Je zult versteld staan van het architectonisch wonder dat zich voor je ogen ontvouwt! Het complex van 11 monolithische kerken werd begin 13e eeuw volledig met de hand uit rotsen gebeiteld in opdracht van de toenmalige koning Lalibela. Sommigen noemen de kerken het achtste wereldwonder en ze staan dan ook sinds 1978 glimmend van trots op de werelderfgoedlijst van UNESCO!

De Rotskerken

Bet Maryam, één van de grotere kerken die is bedoeld om Maagd Maria te eren, is één van de oudste kerken van Lalibela en is nog steeds een populaire, heilige hotspot voor pelgrims die met gebedenboekjes in hun handen komen bidden bij de muur. Bet Medhane Alem, één van de andere rotskerken, is het grootste monolithische gebouw op de aardbol en is het thuis van het Lalibela-kruis: een heilig relikwie met mysterieuze krachten. Bet Ghiorghis is van alle kerken het best bewaard gebleven en mag zichzelf met trots het fotogenieke gezicht van Lalibela noemen. Deze kerk is namelijk razend populair onder reizigers met hun klikkende camera’s. Het is een 15 meter hoog bouwwerk wat van binnen en buiten uit rots is gebeiteld in de vorm van een Grieks kruis. Als je graag een mis mee wil pakken, bezoek dan de kerk met het ochtendgloren. Niet religieus? Geen probleem, zelfs bij jou kan de spirituele en serene sfeer je niet aan je ontgaan. Op zo’n twee uur rijden van Lalibela vind je de oudste kerk van allemaal, gebouwd onder een rots. Het is een bedevaartsoord en pelgrims komen van heinde en verre om er te sterven. Dit kun je zien aan de stapel botten en schedels die achterin de grot opgestapeld liggen. Griezelig mooi!

Yemerehana Christos

De hikes kunnen kunnen zo lang zijn als jij zelf wil: of wat je conditie aankan (misschien toch maar wat vaker naar sportschool?) Enkele uren? Enkele dagen? Of echt een volle week weg van de bewoonde wereld de bergen in trekken? Dat kan zeker, ouwe avonturier! Wanneer je maar 2 of 3 weken hebt om Ethiopië te verkennen, dan raden we een tweedaagse hike aan die je naar het beroemde Yemerehana Christos brengt. Dit is één van de best bewaarde Axumitische kerken in de regio en was een belangrijk bedevaartsoord. Veel mensen die het gevoel hadden het eindstation van hun levensweg bereikt te hebben, maakten nog een laatste wandeling naar deze kerk. Door de eeuwen heen zijn er zoveel pelgrims naar dit oord gekomen om te sterven, dat er nu een dikke stapel overblijfselen achterin de grot ligt. Luguber? Ja. Creepy? Ja. Maar juist ook heel mooi en sereen. Er leven hier nu nog steeds zeer toegewijde monniken en heremieten. De kerk is gebouwd onder een rots en is zo oud en bejaard dat dit heilige gebouw bijna 1 eeuw voor alle andere beroemde rotskerken van Lalibela dateert!

De Homestays

Het slapen bij lokale gezinnen in hun huisjes in de bergen is wat deze ervaring echt authentiek en off the beaten track maakt. Het is een uiterst knusse en gezellige bedoeling, maar niet zonder een gezonde uitdaging. Het is niet alleen moeilijk om met de gastheren en -vrouwen te communiceren, maar ook zijn de verschillen in cultuur zo groot als dag en nacht. Tijdens het bezoek aan deze homestays lijk je in een tijdmachine gestapt te zijn om in de middeleeuwen terecht te komen. Verwacht dus geen luxe als een warme douche – of een douche überhaupt – of een ontbijtbuffet met oploskoffie. Bij deze homestays slaap je tussen het vee en brandt er altijd een vuurtje in de hutjes.

Eco-lodges

Is dit net een stapje te avontuurlijk? Hakuna matata, je kunt ook overnachten in één van de eco-lodges in het gebied. Deze worden ook gerund door lokale bewoners, maar dan met een eigen kamer, gedeelde badkamer, geen kakelende kippen die misschien een drolletje op je hoofd draaien, en een waanzinnig uitzicht over de bergen wanneer je je slaap uit je ogen wrijft in de ochtend. Wanneer je aankomt na je wandeling krijg je een heerlijk warm voetenbadje inclusief voetmassage (dit is gebruikelijk in de cultuur) waarna je in de watten gelegd wordt met een homemade diner en een gezellige verhalen rondom een knetterend kampvuurtje. Want bedenk wel: het is ‘s nachts ijskoud in bergen. In de grapjes en woorden die worden uitgewisseld, spat de wederzijdse bewondering voor de enorme cultuurverschillen eraf. Onze Head of Sales Anna heeft na een aantal glazen Ethiopische wijn het volkslied gebruld voor de mensen die de lodge runden. Dat vergeet je nooit meer!

Het Pure Ethiopië

Maar niet alleen tijdens je verblijf in de homestays of de eco-lodge ontmoet je bijzondere mensen. Tijdens je hike loop je constant vriendelijke lokale bewoners tegen het lijf. De kinderen rennen stiekem – althans dat denken ze – met je mee en de herders bestuderen je nieuwsgierig vanachter kun kudde vee. Wanneer er een feestelijk gebeuren plaatsvindt, zoals een koffieceremonie, een slachting van een beest of een andere familiebijeenkomst, reken er dan maar op dat je tussen de dorpsbewoners staat mee te klappen, zingen of dansen. Je komt namelijk niet makkelijk onder een vriendelijke uitnodiging uit: iets wat je natuurlijk ook niet zou moeten willen, want dit is hoe je het pure Ethiopië ervaart. het Ethiopië dat je straks thuis nostalgisch probeert te beschrijven aan de keukentafel over een bord afhaaleten van de Ethiopiër om de hoek.

Heb jij vragen voor onze Afrika experts?

Bekijk meer unieke ervaringen

Eilandhoppen Lake Tana

Every Tuesday morning a cargo ship departs from Bahir Dar towards Gorgor where you can board. You sleep on the shores of Lake Tana on one of the islands. At Tim & Kim village you get out and stay in a great location, in a comfortable bed, with a view of the setting sun.

Aksum

Aksum is een mysterieuze stad in het noorden van Ethiopië. Het is een belangrijke plaats voor de geschiedenis van het land. Is het waar dat koningin Sheba deze stad haar thuis noemde? Is het waar dat de Ark van het Verbond zich hier bevindt? De geschiedenis van deze kleine stad blijft een mysterie. Wat de waarheid ook is, voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en religie is dit een must see!

The Hamer Trail

Dichtbij de Keniaanse grens, leven de Hamer. Deze stam staat bekend door hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Het toerisme in de regio beïnvloedt de lokale bevolking niet altijd positief. Kies voor een eerlijke uitwisseling tussen culturen en een unieke ervaring door een off the beaten track route te nemen!

Expeditie Danakil Depression

De Danakil depression ligt compleet off the beaten track. Het is een van de droogste, heetste en laagste plekken op aarde. In de omgeving van Dallol heb je het gevoel alsof je op Mars beland bent. Bij de gigantische zoutvlaktes met zoutmeren kun je even “afkoelen” en slapen doe je onder een magische sterrenhemel op een actieve vulkaan! Zo’n expeditie is natuurlijk niet zonder uitdaging: het is niet voor mietjes!  

Chebera Churchura National Park

Ethiopia is not associated with wildlife. The cultural and ancient history is of course also the highlight! Yet there are several places where wildlife is still abundant! Chebera Churchura, a wildlife park is an example of this. The park is teeming with African elephants!

Tigray Church Community Trek

Magical views, starry skies and cultural experiences. This trek is one of the top three in East Africa. Here you will look for well-hidden beautiful churches. You have to do something for this, the trekking is quite tough! From different points you look out over Dugem and Megab in the Gheralta Mountains. Do not hesitate to attend one of the ceremonies and have a chat with the priests.

Eilandhoppen Lake Tana

Every Tuesday morning a cargo ship departs from Bahir Dar towards Gorgor where you can board. You sleep on the shores of Lake Tana on one of the islands. At Tim & Kim village you get out and stay in a great location, in a comfortable bed, with a view of the setting sun.

Aksum

Aksum is een mysterieuze stad in het noorden van Ethiopië. Het is een belangrijke plaats voor de geschiedenis van het land. Is het waar dat koningin Sheba deze stad haar thuis noemde? Is het waar dat de Ark van het Verbond zich hier bevindt? De geschiedenis van deze kleine stad blijft een mysterie. Wat de waarheid ook is, voor liefhebbers van geschiedenis, cultuur en religie is dit een must see!

The Hamer Trail

Dichtbij de Keniaanse grens, leven de Hamer. Deze stam staat bekend door hun vriendelijkheid en gastvrijheid. Het toerisme in de regio beïnvloedt de lokale bevolking niet altijd positief. Kies voor een eerlijke uitwisseling tussen culturen en een unieke ervaring door een off the beaten track route te nemen!

Daarom met Charlie's Travels naar Afrika

We zijn “on the ground” in Afrika

Wij werken, wonen, ademen en leven in Afrika. Hierdoor hebben we veel kennis en zijn we altijd dichtbij!

Wij ontwikkelen eigen routes & experiences

Samen met onze lokale partners ontwikkelen wij eigen unieke routes. Ontdek de hidden gems van het continent!

Onze reizen zijn persoonlijk en op maat

Iedere reis maken we op maat op basis van jouw wensen en onze Afrika-kennis. Wij staan dag en nacht voor jou klaar tijdens jouw reis.

We nemen onze verantwoordelijkheid

Wij grijpen de kans om te zorgen dat onze reizen een duurzame en positieve impact hebben op het klimaat, de lokale communities en het wildlife.