Vooroordelen rondom Afrikaans eten
Als je op reis gaat in Azië, dan waan je je in een culinair paradijs. Maar wie aan Afrika denkt, denkt niet gelijk aan een hoogstaande cuisine. Deels komt dat door de vooroordelen die nog altijd heersen rondom Afrika en Afrikaans eten.
Als je aan eten in Afrika denkt, denk je misschien aan hongerige kindjes. Aan vieze pap, ongezond eten zonder groentes, gekke ingrediënten zoals insecten en onhygiënische situaties.
Maar na meer dan tien jaar reizen te hebben georganiseerd in veel verschillende landen, kunnen we met droge ogen concluderen dat die vooroordelen écht niet kloppen. De Afrikaanse keuken is bijzonder, gevarieerd, lekker, kleurrijk en smaakvol.
De rijke Afrikaanse keuken
De Marokkaanse, Tunesische en Ethiopische keuken zijn al aardig ingeburgerd in Nederland. Maar daarbuiten is er vooral veel onbekendheid. Tijd voor verandering. We geven je een stoomcursus in de Afrikaanse keuken. Let wel, iedere regio is anders. Hoewel we bobotie bijvoorbeeld als typisch Zuid-Afrikaans gerecht zien , staat het maar in kleine delen van het land op de kaart.
Onderstaande info is dus een tikje generalistisch. Tijdens je reis zul je vanzelf merken dat iedere plek eigen specialiteiten of ingrediënten heeft.
Typische Afrikaanse gerechten die je wil proberen zijn samp and beans, pap, boerewors, biltong, chakalaka, vetkoek en malvapudding.
De Zuid-Afrikaanse keuken
Als je in Kaapstad bent, doe jezelf dan tegoed aan de ‘Cape Malay’ keuken. De Cape Malays is een grote etnische groep die door de VOC vooral uit Indonesië naar Kaapstad werden gehaald. Deze mensen brachten hun gerechten mee en mengden deze met de Zuid-Afrikaanse keuken tot de volgende gerechten die je écht moet proberen: bunny chow, biryani, potjiekos, roti, koesisters, samosa's en bobotie.
Wist je dat…
Kaapstad en Johannesburg inmiddels zijn uitgegroeid tot heuse culinaire hotspots? Je vindt hier hoogstaand eten vanuit de hele wereld. Er zijn zelfs een aantal van ’s werelds beste restaurants te vinden.
De Keniaanse keuken en de Tanzaniaanse keuken
Ook de Keniaanse keuken en Tanzaniaanse keuken – die veel met elkaar gemeen hebben – zullen je positief verrassen. Er zijn veel internationale invloeden, vooral uit India. Curries, stoven, pilau, samosa’s en chapati’s… Daar zijn ze hier niet vies van!
Probeer daarnaast ook eens ugali, nyama choma, kachumbari, mandazi en irio. Meer weten over deze Keniaanse en Tanzaniaanse gerechten? Lees ons blog over de
Keniaanse keuken!
Eten in Mozambique
Hou je van vis? Dan zit je goed in Mozambique! Het nationale gerecht matapa – van cassave, knoflook, noten en kokos – eet je het liefst met verse garnalen. Maar ook inktvis en ‘catch of the day’, wat werkelijk vanalles kan zijn, staan vaak op het menu. Als je hier bent, probeer dan ook gerechten met peri peri saus. Die staan bijna overal op de kaart!
Je merkt in Mozambique de Portugese invloeden op de menukaart. Je bent dan ook niet écht in Mozambique geweest als je geen pastel de nata hebt gegeten.
De keuken van Namibië
Toen we zelf een tijd geleden van Zuid-Afrika naar Namibië reden, was het eerste wat we na het passeren van de grens zagen, een enorm billboard met daarop: Welcome to the land of meat. Nou, dat hebben we geweten.
Barbecue is favoriet in Namibië. Er staat vaak een ruime keus aan wild op het menu. Denk aan springbok, koedoe, antilope, struisvogel en meer. Maar lam zijn ze ook dol op!
Het kan beslist bijdragen aan je reiservaring om de lokale keuken te proberen. Maar mocht je duurzaam en verantwoord willen reizen – en dat juichen wij natuurlijk toe – hou het dan bij een keertje proberen.
Eten in Botswana en eSwatini
In Botswana zul je veel herkennen uit de Zuid-Afrikaanse en Namibische keukens. Er wordt veel vlees gegeten. Fruit is door het droge klimaat lastiger te krijgen.
Omdat het kleine landje eSwatini volledig is omsloten door Zuid-Afrika en Mozambique, zal het je niks verbazen dat de keuken enorm door deze landen wordt beïnvloed.
De keuken van Oeganda en Rwanda
Wil je meer weten over de keuken in Oeganda? Lees dan ons eerdere blog over
eten in Oeganda. De Rwandese keuken heeft hier wat van weg. Er worden veel aardappels, cassave, gebakken bananen, geit en vis gegeten.
Lokaal en duurzaam eten
Op reis verantwoorde keuzes maken gaat óók over eten. Door de juiste keuzes te maken, steun je de lokale bevolking en verklein je je eigen voetafdruk. Een aantal tips:
- Vlees en vis staan in veel Afrikaanse landen hoog op de menukaart. Om je voetafdruk te beperken, wissel je dierlijke gerechten af met plantaardige gerechten. Die zijn er gelukkig vaak ook volop te vinden!
- Het kan een bijzondere ervaring zijn om Afrikaans wild te proberen. Eet sowieso geen dieren die bedreigd worden en beperk je consumptie van andere soorten wild.
- Eet street food of ga naar een lokaal restaurant. Probeer de toeristenplekken, waar al genoeg geld verdiend wordt aan reizigers, wat vaker over te slaan. Enne… Burger King vind je in Nederland ook, dus die kun je sowieso skippen.
- Kook je een avondje zelf? Haal je ingrediënten dan niet in de supermarkt, maar op de lokale markt of bij de lokale voedselwinkel.
- Eet lokale ingrediënten.
- Probeer de lokale keuken. Een belangrijk onderdeel van culturele uitwisseling is het leren kennen van de lokale keuken. Ook al kunnen gerechten er soms spannend uitzien, probeer ze op z’n minst! Helemaal als ze door de host waar je slaapt worden aangeboden.
Authentieke eetervaringen op je reis met Charlie’s Travels
Reis je met ons, dan zul je gegarandeerd culinaire avonturen meemaken. Samen lokale gerechten koken met de host van je homestay, een stukje geitenvlees van de barbecue eten van de geit die je berggids zojuist heeft geslacht, nieuwe ingrediënten uitproberen op de lokale markt, samen het veld in om groenten te oogsten voor het avondmaal…
Dit kan allemaal onderdeel zijn van je
authentieke reiservaring met ons.
Zin in zo’n avontuur? Neem dan
contact met ons op! Dan stellen we samen een
unieke ervaring samen. Voor al je zintuigen, inclusief je smaakpapillen.