Het Klimaat In Oost- En Zuid-afrika: Het Beste Weer Voor Je Gezinsreis

Het is even wennen voor Nederlanders die net in Nairobi aankomen. Hier geen vier seizoenen en bijbehorende weertypes. Het klimaat in Oost-Afrika werkt weer net wat anders dan het klimaat in Zuid-Afrika. Je wil op gezinsreis, maar op welk moment in het jaar heb je waar welk weer?

Het klimaat in Kenia en Tanzania

In ons thuisland Kenia heb je geen zomer of winter, en dus ook geen lente en herfst! Wel zijn er droge en natte perioden. Door de klimaatveranderingen is het soms lastig om precies te zeggen wanneer er veel regen gaat vallen, maar over het algemeen is het zo dat het grootste regenseizoen eind maart begint, en ongeveer duurt tot mei.

Het regent in dit regenseizoen vooral ’s nachts, dus je kunt zeker op reis in deze periode – let er wel op dat sommige onverharde wegen slecht te begaanbaar zijn. De natuur is op dit moment dan weer erg mooi groen, net als in de maanden na de regentijd. Hoofdstad Nairobi ligt in een hogergelegen gebied, waardoor we hier ook in november en december nog wel eens wat buien krijgen. Precies tijdens de twee belangrijkste Nederlandse vakantieperioden is het goed toeven in Kenia: in de zomervakantie en tijdens de feestdagen is het weer hier erg prettig!

Als je op gezinsreis gaat en speciaal voor een safari naar Afrika gaat, kun je het beste komen in de Nederlandse zomervakantie. In juli en augustus vindt hier de Great Migration plaats: dan trekken twee miljoen wildebeests en 500.000 zebra’s door de Masai Mara (Kenia). Mocht je niet in de zomervakantie op reis kunnen, niet getreurd! De dieren blijven zich namelijk het hele jaar door verplaatsen. Zo zijn de gnoes en zebra’s in november en december te zien in de Serengeti (Tanzania). Neem je telelens mee, want de leeuwen, cheeta’s en luipaarden laten deze feestmaaltijd zeker niet aan zich voorbij gaan!

Ben je nieuwsgierig naar onze bestemmingen?

Het klimaat in Oeganda en Rwanda

Ook in Rwanda en Oeganda zijn er droge en natte seizoenen. Doordat Rwanda een stuk hoger ligt dan bijvoorbeeld Kenia en Tanzania, is de temperatuur hier wat koeler – hoog in de bergen kan het ’s nachts zelfs vriezen! Rwanda en buurland Oeganda zijn beiden het hele jaar te bezoeken, bijvoorbeeld voor een trektocht door de jungle om gorilla’s te spotten! Toch is reizen in de droge perioden net iets comfortabeler – van media mei tot medio oktober is de natuur in beide landen supergroen en regent het minder dan in de regentijd. Ook van december tot en met februari is het in deze landen droog en warm!

Het klimaat in Zuid-Afrika

Doordat Oost-Afrikaanse landen als Kenia en Tanzania op de evenaar liggen, is het daar het hele jaar door ongeveer even warm en kennen deze landen geen winter. Zuid-Afrika ligt echter ver genoeg van de evenaar af om wel een zomer en een winter te kennen. Wanneer het zomer is in Nederland, is het in Zuid-Afrika winter! Voor je gezinsreis is dat meteen de beste periode om in Zuid-Afrika op safari te gaan – in juli en augustus is het hier het droge seizoen waardoor de Big Five goed te spotten is (want weinig begroeiing en beschutting).

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!