Je gaat op reis naar Kenia. Dan verwacht je natuurlijk op zijn minst een beetje lekker weer! Er heerst een tropisch klimaat, dus over het algemeen kan je goed weer verwachten als je op vakantie gaat naar een Afrikaans land. Maar welke maanden kan je het beste op vakantie? En hoe zit het met het regenseizoen?
Hoe is het klimaat in Kenia?
Niet te heet en niet te koud. Wie lekker aan het strand wil luieren kan naar de kust want die is zo’n 500 km lang en parelwit. En heb je een
winterblues? Dan is Kenia ook helemaal jouw land, want van december tot februari is het hier droog en stijgt het kwik naar zo’n minimaal 24°C. Dus kom maar door met je witte winterhuidje en je zonnebrandcrème!
Wil je de Big 5 zien en veel buitenactiviteiten doen? Dan kan je het best in het droge seizoen je koffers pakken. Kenia heeft een tropisch klimaat met twee regenseizoenen en twee droge seizoenen. Het droge seizoen is van januari tot en met maart en van juli tot en met oktober. Tijdens deze maanden is het weer niet te heet en niet te koud met temperaturen rond de 20 tot 25 graden Celsius. Perfect voor het verkennen van de wilde dieren en andere buitenactiviteiten.
Kenia heeft een tropisch regenklimaat dat wordt beïnvloed door zowel de Indische oceaan als de grote verschillen in hoogte. Je zou
Kenia hierdoor kunnen opdelen in vier verschillende klimaatzones.
Beste reistijd Kenia
Wat voor jou de beste reistijd is, ligt aan wat je precies wil doen tijdens jouw vakantie naar Kenia. Wil jij op safari? De maanden juni tot oktober zijn de beste maanden voor het spotten van dieren. Het is nog niet zo heet als in de andere maanden waardoor de dieren zich meer laten zien.
In deze periode is het wel wat frisser, denk aan ongeveer 20 graden overdag (met de kustplaatsen als uitzondering) en frisser in de ochtend en avond. Van november tot februari kan je tropische temperaturen verwachten, denk aan ongeveer 30 graden en nog een tikkeltje meer aan de kust. Van maart tot mei is het regenseizoen, maar ook dit heeft zo zijn voordelen. Specifieke vragen over het klimaat hier?
Stuur ons een berichtje!
Centraal en West-Kenia: Nairobi, Lake Victoria
Waarschijnlijk begint jouw reis in Nairobi. De lucht is droog in dit gedeelte van Kenia mede door de hoogte, Nairobi ligt op 1.661 meter. Het hele jaar door valt er af en toe regen met een piek in de periode maart – mei; waarmee overigens absoluut niet gezegd is dat het een no go is, want ook in deze periode schijnt de zon geregeld.
De temperatuur schommelt tussen de 20°C en 27°C en ‘s nachts koelt het af, waardoor dit gedeelte van Kenia door de Kenianen zelf nogal eens als koud wordt bestempeld. In juli en augustus is het chilly, gemiddeld 17,4°C.
Voor ons noorderlingen is het hier echter aangenaam toeven, ondanks die barre weersomstandigheden in juli en augustus. Dat vonden ook de kolonisten die hier in het begin van de vorige eeuw en masse naar toe emigreerden om er koffie- en theeplantages te beginnen.
Rondom Lake Victoria is het iets warmer en tropischer, hoewel het officieel nog wel in dezelfde klimaatzone valt. Het regent er meer en is er over het algemeen een graad of 4 warmer vergeleken met gebieden die meer naar het oosten van Kenia liggen.
Kust van Oost-kenia
De kust aan de Indische oceaan in het oosten van Kenia is altijd warm en vochtig (soms wel 70% !), met een gemiddelde temperatuur tussen 28°C – 32°C en als je geluk hebt een heerlijk verkoelend briesje. Het wordt zelden kouder dan 21°C. Zweten dus!
Men spreekt in dit gedeelte van Kenia over moesson in plaats van nat seizoen omdat de regens afhankelijk zijn van de tropische windstromen. In maart, april en mei en in oktober en november regent het er, en dat komt inderdaad overeen met de rest van Kenia.
Hooglanden: Mount Kenya, de Aberdares en Mount Elgon
In Centraal-Kenia vinden we Mount Kenya. Deze imposante, hoogste berg van Kenia -5199 meter- wordt door de Kikuyu-stam, waartoe een groot deel van de bewoners van Kenia behoren, ook Kirinyaga genoemd. Dat betekent ‘Blinkende Berg’. De naam kan op twee manieren geïnterpreteerd worden: de berg dankt deze naam aan ofwel de vulkanische erupties, of men heeft het over de zon die op de gletsjers’ eeuwige sneeuw glinstert. Oordeel zelf..!
Op de laagvlaktes is het klimaat gelijk aan West en Centraal-Kenia. Kom je boven de 2500 meter, dan is het er overdag tussen de 5 en 15 graden en ‘s nachts kan het flink afkoelen en zelfs 10 graden vriezen. Het regent of sneeuwt er dagelijks. Geen plek voor kouwelijke types dus.
Noord-kenia: Lake Turkana
In het noorden van Kenia ligt het immense Lake Turkana, het grootste woestijnmeer ter wereld. Het is hier heet en droog. Het regent hier soms maanden niet en dat zorgt voor een dorre, alienated en onherbergzame woestijn om het meer heen. Je bent bijna niet meer op aarde, lijkt ‘t. De temperatuur is extreem; variërend tussen 33°C en 36°C overdag, soms zelfs oplopend tot 50°C. Vervolgens daalt het kwik ‘s nachts weer naar beneden de 20°C.. De beste maanden om dit gebied te bezoeken zijn juni, juli, augustus en december.
De elementen hebben hier vrij spel en áls het er dan eindelijk regent lijkt het einde der tijden te zijn aangebroken. De bliksem richt regelmatig vuur en verderf aan in het toch al zo dorstige land, waar het regenwater veel te makkelijk wegsijpelt in de gebarsten aardbodem. De perfecte plek voor de die-hards die eigenlijk naar Mars willen, maar dat nog effe niet kunnen betalen.