Ebola-Virus
Ebola is een erg zeldzame, maar vaak dodelijke ziekte. De ziekte kenmerkt zich door hoofdpijn, hoge koorts en braken. Om besmet te raken moet je direct contact hebben gehad met mensen of dieren die besmet zijn met het ebolavirus. Besmetting vindt plaats door direct contact – via bloed, urine, speeksel of sperma – met een besmet iemand. Het is nooit aangetoond dat Ebola zich door de lucht verspreid.
Preventie
Er is een
vaccin tegen Ebola dat bij vorige uitbraken op kleine schaal werd gegeven aan familie van de patiënt of mensen met een verhoogd risico zoals medisch personeel. Sinds mei 2018 wordt er op grotere schaal geënt in Congo. Voor een Ebola-uitbraak gelden op het hele continent strenge protocollen waardoor de gevolgen gelukkig vaak lokaal blijven. Daarnaast grijpt het virus om zich heen omdat mensen niets over de ziekte weten. Er zijn op dit moment verschillende programma’s gestart van de
World Health Organisation, Artsen zonder Grenzen en de regering van Congo die de bevolking informeren over hoe met de (preventie van) het virus om te gaan.
Afrikaanse landen
De Verenigde Naties sturen medische teams en materiaal -bloedtesten en thermometers- waarmee gebieden buiten de besmette regio en andere Afrikaanse landen de ziekte aan hun grens snel kunnen herkennen. Eerder werden met dit programma grote en nare gevolgen vermeden in andere Afrikaanse landen zoals Mali, Guinee en Burkina Faso, maar dat vertelde
Philip Freriks er dan weer nooit bij. Als je het mij vraagt, is het nogal hypocriet van onze journalistiek om een Ebola uitbraak zo enorm uit te vergroten en de goed nieuws verhalen te laten liggen.
Hygiëne is belangrijk en als schone Europeaan zul je waarschijnlijk al vaker je handen wassen dan de gemiddelde wereldburger. Blijf op afstand van mensen die ziek zijn. Maar dat is sowieso van belang, kun je je nog die Hollandse griepepidemie van afgelopen winter herinneren..?
Live a little
Aan elke reis kleven risico’s, maar Ebola is zoiets gevaarlijks en exotisch dat we de impact ervan in Europa nogal eens overschatten. We vinden het fijn om paniek te zaaien over die arme mensen op dat grote dorre continent, zodat wij ons beter voelen over ons schone strakgetrokken landje. Als je er zo over denkt, is een retourtje Antwerpen misschien meer iets voor je!
Ondertussen volgen wij de richtlijnen van de WHO en zullen de ontwikkelingen in de gaten houden. Indien nodig zullen we trips aanpassen of zelfs schrappen. Off the beaten track, niet off the beaten brain!