Kenia: Ver Weg Of Toch Dichtbij?

Op 11 november 2020 vertrok ik naar Kenia om daar 4 weken lang op afstand te gaan werken. Voordat ik vertrok interviewde ik mijn collega Wencke, Commercieel Directeur bij Great Place To Work. Ik vroeg haar waarom ze mij liet gaan, wat haar zorgen waren en wat ze hoopte dat het op zou leveren. Nu, weer terug in Nederland, spreken we elkaar opnieuw.

”Wat is het effect van remote werken op thema’s als motivatie, energie en productiviteit? Ik onderzoek het – in Kenia!” – Barbara Braak

Portrait Barbara

Interesse in Kenia?

Kenia: ver weg of toch dichtbij?

Gepubliceerd op 05 Januari 2021 – Barbara Braak

Op 11 november 2020 vertrok ik naar Kenia om daar 4 weken lang op afstand te gaan werken. Ook wel remote working genoemd. Voordat ik vertrok interviewde ik mijn collega Wencke, Commercieel Directeur bij Great Place To Work. Ik vroeg haar waarom ze mij liet gaan, wat haar zorgen waren en wat ze hoopte dat het op zou leveren. Nu, weer terug in Nederland, spreken we elkaar opnieuw. Hoe heeft het ‘thuisfront’ van collega’s mijn trip ervaren? Zijn de zorgen meegevallen of juist bevestigd? En zijn de verwachtingen overtroffen of niet waargemaakt?

Barbara: Ik ben weer thuis! Wat heb je ervan gemerkt dat ik vanuit Kenia aan het werk was?

Wencke: Welkom thuis! Nu klinkt dat wat gek, want het voelt niet alsof je weggeweest bent. Los van het feit dat je een stuk bruiner geworden bent natuurlijk. Dat er twee uur tijdverschil was heb ik eigenlijk nooit gemerkt. Vooral omdat we dagelijks app contact hadden en de vaste meetings gewoon op de agenda stonden. Sterker nog: ik had het gevoel dat je er nog scherper in zat dan voor je vertrok!

“Als je niet had gezegd dat je naar Kenia zou gaan, dan had ik het niet gemerkt.”

Barbara: Waar merkte je dat aan?

Wencke: Sowieso je uitstraling en de positieve vibe die je meebracht in het team. Wat jouw energie elke ochtend in de dagstart gedaan heeft voor ons allen heeft mij positief verrast. En ik denk dat potentiële klanten die energie ook zo ervaren hebben. Je hebt de één na de andere organisatie aan ons weten te binden in die periode dus ga maar weer terug!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding
Barbara: Voordat ik vertrok gaf je aan dat je bij jezelf merkte dat je strakker op de KPI’s wilde zitten en meer grip wilde houden door de afstand. Hoe denk je hier nu over? Blijkt dat inderdaad nodig?

Wencke: What was I thinking! Ik ben mezelf hier echt in tegen gekomen. KPI’s zijn KPI’s, of je nu hier in Nederland zit, in Kenia of ergens anders. Kijkend naar deze situatie: je hebt jezelf overtroffen en daarmee het tegendeel bewezen. Wat ik echt mooi vond was jouw bericht over hoe dankbaar je was voor het vertrouwen vanuit het team. En dat was er 100%. De hele club keek uit naar de ochtend om weer te genieten van jouw verhalen. De gun factor was er écht.

Barbara: Dat was wel iets wat ik zelf in het begin dubbel vond. Hoe is het om elke dag een bruine blije kop te zien terwijl je zelf thuis misschien wat minder lekker in je vel zit? Maar goed, iedereen mag erheen! Je moet alleen zelf het initiatief nemen en je verantwoordelijkheid pakken. Zijn er dingen die jij, wij of ik anders hadden kunnen doen?

“Heb je haar weer met haar Afrika-verhalen.Een geit geslacht met de Masai terwijl ik dit weekend wéér met een boek op de bank gekropen ben.”

Wencke: Nee, ik ben er alleen maar meer van overtuigd geraakt dat dit heel goed mogelijk is en vooral een positief effect heeft. Waar ik wel bang voor was is dat je je mogelijk bezwaard zou voelen om je uit te spreken als je een keer een mindere dag had in het paradijs.

Barbara: Tuurlijk heb je af en toe je momentjes. Voor mij persoonlijk was de hitte tijdens het werken op het strand op sommige momenten in alle eerlijkheid even minder. Dat zie je ook terug in de cijfers met betrekking tot de productiviteit. Maar goed, wanneer er sprake is van een hittegolf in Nederland hoef je mij ook niet zonder airco achter een laptop te zetten. Verder ging ik er zelf vrij blanco in en zag ik het als een ontdekking en een onderzoek. Het resultaat mag er zijn en ik zou zelf ook niets anders gedaan hebben. Ik zou het iedereen willen aanbevelen.

“Ik heb me nog nooit eerder zo erg mezelf gevoeld. De keuze om te gaan maakte ik voor mezelf. Dit is van mij en niemand anders en dat gaf me heel veel energie en zelfvertrouwen.”

Wencke: Je bent in totaal 5 weken weggeweest waarvan je er 4 gewerkt hebt. Is dat een fijne duurtijd voor remote werken?

Barbara: Als het je eerste keer remote werken is, dan is deze combinatie van werken en reizen voor vijf weken naar mijn idee perfect. Als ik een volgende keer ga, en die kans zit er dik in, dan zou ik voor een langere periode gaan. 6 tot 8 weken naar twee verschillende plekken waar je een goede co-working space in de buurt hebt bijvoorbeeld. Op die manier heb je een ‘echte’ werkplek en genoeg tijd om even te acclimatiseren.

Wencke: Waar ik benieuwd naar ben is of dit vooral zo positief heeft gewerkt omdat de tijd waarin we zitten nu met Corona zo anders is. Hoe zal het zijn wanneer je vertrekt in een weer ‘normalere’ tijd? En heb je al een volgende bestemming in gedachten?

Barbara: Ja, daar ben ik ook benieuwd naar. Het is even afwachten hoe alles zich ontwikkelt, maar het lijkt me te gek om ergens maart/april te vertrekken naar Frankrijk of Spanje. Mijn verwachting is dat het werk grotendeels online zal blijven en daarnaast hebben zowel mijn collega’s als ik het als positief ervaren. Waarom zou ik het niet doen!?

“Ik breid het onderzoek gewoon uit: wat zijn de beste plekken om remote te werken?”

Wat zou jij andere managers of organisaties willen meegeven in het kader van remote werken?

Wencke: Dat je niet bang moet zijn. Het is vaak meer een confrontatie met je eigen beperkende gedachten dan dat het iets zegt over je medewerkers. Zegt het wel iets over het ontbrekende vertrouwen in de medewerker? Vraag jezelf dan af waar dit door komt en ga daarover het gesprek aan. En zoals eerder benoemd: Maak duidelijke afspraken met elkaar om gedoe te voorkomen.

Wanneer een ouder zijn of haar kind voor de allereerste keer naar de basisschool brengt, zijn het vaak de ouders die hier het meeste last van hebben. Het kind weet immers wat de opdracht is en voegt zich gemakkelijk.

“Iedereen mag me bellen. Ik ga niemand overtuigen, maar ga hen wel vragen: wat houd je tegen?”

Barbara: Zelf heb ik het vertrouwen en de veiligheid gevoeld om hierin mijn eigen keuze te kunnen maken. Dit is voor mij precies waarom Great Place To Work haar naam meer dan eer aan doet. Practice what you preach!

Wil je zelf nou naar Kenia klik dan hier. Benieuwd naar het volledige rapport? Houd dan de LinkedIn in de gaten!

Inhoud

Heeft u vragen voor onze Afrika experts?

Deze blogs zul je ook leuk vinden:

Ontdek Kenia: Onze top 3 off the beaten track avonturen

Travel story: Geraldine Kemper ontdekte samen met haar vriend het mooie Kenia

Jouw vakantie in Oeganda: Dit moet je weten!