Je denkt het misschien niet meteen, maar Kenia is meer dan geschikt wanneer jij een reis wilt maken met het kroost. Natuurlijk: De kids hebben het prima naar hun zin op de camping in Zeeland of aan het Gardameer, waar ze worden geëntertaind door het animatieteam terwijl jij aan je wijntje sipt. Maar met een reis naar Kenia hebben jullie het niet allebei enorm naar jullie zin, het biedt ook nog de kans om perspectieven van jong en oud te verbreden.
Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind meenemen naar Kenia?
Praktisch gezien is het misschien makkelijk als je kind zindelijk is, of nog maar één slaapje per dag doet, of liever helemaal niet meer overdag slaapt. Je hoeft er dan minder rekening mee te houden. Maar hoeveel ouders hebben niet naar de auto gegrepen als hun kind weer eens niet wilde slapen of tot het ontroostbare aan het huilen was? De hobbelige wegen van Kenia werken dan juist heel slaapverwekkend, ideaal tijdens de langere afstanden! Vaak hoor je dat je wil wachten tot je kind de basisschoolleeftijd heeft, zodat het wat meer meekrijgt van de dieren en de omgeving. De Keniaanse regering is eigenlijk heel uitnodigend voor families. Zo hebben kinderen onder de 16 geen visum nodig en zijn de entreekosten voor de National Parken voor kids de helft goedkoper dan voor volwassenen. Kinderen onder de 3 jaar betalen zelfs helemaal niks! "Iedere kok is meer dan bereid om een verse mango voor je te pureren of om speciaal voor jouw baby even wat zoutloze broccoli te koken."Hoe zit dat dan met dat gehobbel in de auto?
Als je Kenia echt wilt ontdekken, moet je de weg op! En ja, soms betekent dat dat je flink wat kilometers moet afleggen, inclusief hobbelige en stoffige wegen. Maar maak je geen zorgen, zelfs de meest basic auto's hebben airconditioning om je koel te houden. En als je slim bent, heb je altijd een doek bij de hand om voor het raam te hangen tegen de brandende zon, of om je kleintje in te wikkelen bij een stoffige situatie. Als je met een kind reist dat kleiner is dan 1.35 meter, is een autostoeltje zeker een must-have. Maar die hoef je uiteraard niet mee te sleuren in het vliegtuig. Je kan een bij ons huren, maar je kunt ook bij Babymama terecht.
Lust mijn kind het lokale eten?
Een mandazi is een soort van minder vette oliebol, maar dan vierkant of driehoekig. Ik ben nog geen kind tegen gekomen die dat niet lust! Verder is het typische Keniaanse eten niet echt iets om te vermelden op je ansichtkaart naar huis. Misschien dat jouw kind ugali en sukuma wiki wel lekker vindt, maar over het algemeen moet je er denk ik mee opgegroeid zijn. Chapati’s worden hier wel veel gegeten, vanwege de Indiaase invloeden. Soms zit er een wortel in verwerkt, perfect voor de geheime verborgen groentes! Maar over het algemeen is het eten in Kenia redelijk internationaal en niet spicy: er is voor elk wat wils. En je kunt ook gerust je wensen aan de chef-kok doorgegeven, elke kok is meer dan bereid om een verse mango voor je te pureren of om speciaal voor jouw baby even een stronkje broccoli apart te koken zonder toegevoegd zout. Hakuna shida!Maar wat moet ik dan absoluut in m’n koffer stoppen?
Als jouw kind alleen maar hagelslag of chocopasta op brood eet, is het verstandig om deze lekkernijen mee te nemen op vakantie. Hoewel er steeds meer Carrefour-filialen opduiken, wil je niet de hele vakantie spenderen aan het zoeken naar dat ene snoepje waar je kind niet zonder kan. Dus pak het in en zorg dat je het bij de hand hebt! Flesvoeding en babyvoeding zijn hier verkrijgbaar, maar houd er rekening mee dat dit de kosten van je vakantie aardig kan opdrijven. Een potje groenten is handig om als backup bij je te hebben, maar vergeet niet dat elke kok bereid is om speciaal voor jouw kleintje iets in elkaar te flansen. Wat zeker handig is om bij je te hebben zijn paracetamol-zetpillen of kauwtabletten, en een neusspray. Zo ben je altijd voorbereid op eventuele ongemakken tijdens je reis.Hoe is het met mijn nachtrust gesteld?
Met de zilte zeelucht in je neus, het buitenleven en het gehobbel in de auto, zullen jouw kids als een blok in slaap vallen. Maar jij wilt natuurlijk niet met een drankje op een klein balkonnetje zitten, omdat je nergens anders terecht kunt! De slimmerikken onder ons kiezen daarom niet voor een hotel, maar voor een privéhuis. Hier heb je alle vrijheid, kunnen de kinderen overdag rustig slapen wanneer nodig en kunnen jullie 's avonds onder de sterrenhemel genieten, terwijl de kleintjes ongestoord in hun eigen slaapkamer al lekker in dromenland zijn. Voor de kleinsten die thuis nog in een ledikantje slapen is in de accommodaties vaak een speciaal bedje aanwezig. En ook klamboe’s hangen overal. Misschien moet je kind er even aan wennen, maar liever dat dan dat ze midden in de nacht ineens naast je staan en je op muggenjacht moet.